-
-
21 m
7 m
0
8,1
16
32,56 km

Vu 35 fois, téléchargé 2 fois

près de Drogenboom, Flanders (Belgique)

Deze fietstocht toont je tien Waregemse woonwijken die werden gerealiseerd door diverse huisvestingsmaatschappijen. De naam verwijst naar oud-minister Alfred De Taeye, die in 1948 een voorstel indiende dat zou leiden tot de huisvestingswet ‘De Taeye’. Deze wet voorzag staatspremies om de naoorlogse bevolking te voorzien in goedkope en comfortabele woningen.
Waypoint

Zuiderpromenade - Boekenplein

De Zuiderpromenade vormt de verbinding van de nieuwe bibliotheek naar winkelcentrum Het Pand. Deze promenade is volledig verkeersvrij. Wanneer je de zacht oplopende helling opwandelt, dan kom je langs een waterpartij, een grasvlakte en enkele groene toegangen naar de ondergrondse parking. Langs de Zuiderpromenade liggen tal van stedelijke diensten:het stadhuis, CC De Schakel, de sportdienst, ...
Het Boekenplein is een rustig verkeersvrij plein waar zich de nieuwe moderne bibliotheek bevindt.


Meer informatie
Waypoint

Park Baron Casier

Het stadspark, dat ongeveer 8 hectare beslaat, ligt in het hartje van Waregem. Het neoclassicistisch kasteel werd in het midden van de 19e eeuw opgetrokken door Felix De Ruyck. In 1897 kwam baron Casier er wonen. Sindsdien werd het kasteel steeds door zijn erfgenamen bewoond tot het domein uiteindelijk in 1977 eigendom werd van stad Waregem. Het park werd volledig heraangelegd. Ook het Koetshuis werd gerenoveerd en vormt een expositieruimte voor kunstenaars.
In het kasteel bevindt zich vandaag een tearoom. Op het terras kan je rustig genieten van een drankje en de natuur om je heen.

In de zomer vormt park Baron Casier het decor voor verschillende concerten. Ieder maandagavond in juli en augustus zijn er de Parkies concerten waarbij telkens één artiest komt optreden. En tijdens de Waregem Koerse Feesten zijn er op zaterdag en maandag (voor Waregem Koerse) optredens van verschillende artiesten. Kortom er is altijd iets te beleven!

Meer informatie
Waypoint

Sport Vlaanderen Waregem

Sport Vlaanderen Waregem (het vroegere Bloso-centrum), vlak naast de Gaverbeekhippodroom, werd uitgebouwd tot een modern sportcentrum waar je de meeste ruitersportdisciplines kan beoefenen. Het is het grootste ruitersportcentrum van Vlaanderen. Je kan er terecht voor sportkampen en cursussen, maar ook de vrije ruitersportbeoefenaar kan er vlot in het zadel springen.


Meer info:
056 60 14 44 of 056 60 69 79
waregem@sport.vlaanderen
http://www.sport.vlaanderen

Meer informatie
Waypoint

Flanders Field American Cemetery

Flanders Field American Cemetery is de enige Amerikaanse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in België. 368 soldaten vonden in Waregem hun laatste rustplaats en nog eens 43 staan vermeld op de Wall of the Missing. Elk jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Op 6 april 2017, 100 jaar na de Amerikaanse oorlogsverklaring, werd een nieuw bezoekerscentrum geopend op de Amerikaanse begraafplaats. Het gebouw waarin het bezoekerscentrum is ondergebracht deed tot begin jaren 2000 dienst als conciërgewoning voor de Amerikaanse beheerder.

De Amerikaanse begraafplaats is dagelijks te bezoeken van 9.00u. tot 17.00u.
(De begraafplaats is enkel gesloten op kerstdag en nieuwjaarsdag)

Meer informatie
Waypoint

Goed te Caysele

Het Goed te Caysele behoorde tot het gebied van de heren van Ingelmunster, die heel dikwijls hun griffier op deze heerlijkheid onderbrachten. De hoeve brandde grotendeels uit op 25 juli 1851 door een blikseminslag en hield er een tijdlang de naam „t Verbrand Hof aan over. Vooral het woonhuis en de oostelijke schuur hadden van de brand te lijden.
De poort met de lage gebouwen links en het eerste deel van de grote schuur rechts van de poort gaan terug tot de 18e eeuw. Deze hoeve was vroeger ook volledig omwald. Merkwaardig is vooral de poort, waar vier kapitelen werden in verwerkt. In het midden van de poort vinden we een grote witsteen met een halfreliëf. Centraal in deze steen staat een uurwerk, eronder een moeilijk te herkennen schild, rechts een paard en links een man. Men beweert dat dit zou betekenen: „Boever, let op uw tijd‟. Boever staat hier voor boerenknecht.

Meer informatie
Waypoint

Goed te Nieuwenhove

Eén van de belangrijkste hoeves van Waregem is het beschermde Goed te Nieuwenhove. Dit landelijk hoevecomplex gaat in zijn huidige toestand nog in grote delen terug tot de 18e eeuw. Sedert 2015 herbergt deze hoeve een artisanale familiebrouwerij. Je kan er op het terras genieten van één van de lekkere (lokale) biertjes.


Meer informatie
Waypoint

Briek Schotteplein

Briek Schotte werd geboren in Kanegem, maar toen hij vier jaar was verhuisde de familie Schotte naar Waregem. Briek groeide op in een boerderijtje niet ver van de grens met Desselgem. Hij liep er school en ging er naar de kerk. 'Zijn' Desselgem lag hem gans zijn leven nauw aan het hart.
Briek Schotte, of IJzeren Briek in de volksmond, is bekend als de laatste der Flandriens. Tijdens zijn carrière als wielrenner won hij twee maal Dwars door België/Vlaanderen, onze wielerklassieker. Maar hij won vooral twee maal de Ronde van Vlaanderen en twee maal het wereldkampioenschap. In 2004 overleed Briek Schotte op de dag van de Ronde van Vlaanderen.
In 1987 werd Briek tot ereburger van Waregem benoemd. In februari 2006 werd het Briek Schotte Plein ingehuldigd, hier hangt een imposante foto van Briek en is er ook een ijzeren monument opgericht. Daarnaast staat hier ook het borstbeeld van IJzeren Briek.
De aankomst van de Grote Prijs Memorial Briek Schotte ligt steevast op deze plaats.


Meer informatie
Waypoint

Lourdesgrot

De Lourdesgrot werd in 1895 gebouwd in opdracht van Ursula Vandenbroucke. Ursula was goed bevriend met het gezin Vercruysse. De legende wil dat Maria Vercruysse een zwaar spraakgebrek had of zelfs stom was. Ursula nam Maria mee op bedevaart naar Lourdes. Maria genas wonderbaarlijk tijdens deze bedevaart. Uit dankbaarheid liet Ursula in Sint-Eloois-Vijve een Lourdesgrot nabouwen met rotsblokken afkomstig uit de Pyreneeën.

Meer informatie
Waypoint

Stadionvijvers - Regenboogstadion

De stadionvijvers liggen in het hartje van Waregem, net naast het Regenboogstadion. Deze groene open plaats in het stadscentrum is te danken aan de Gaverbeek met de Keukelmeersen als natuurlijk overstromingsgebied.
Aan de vijvers kan je rustig wandelen en recreatief vissen. In de zomer van 2010 zal het nieuwe Boothuis de deuren openen voor wie aan het water wil genieten van een drankje en een hapje.

Historiek van de stadionvijvers

Tussen de Stormestraat en de Holstraat lagen de Keukelmeersen. Deze gronden waren erg moerassig en dus minder geschikt voor landbouw en bebouwing, waardoor ze erg lang onontgonnen bleven. De tuinen van de huizen aan de Stormestraat en op de Markt reikten tot aan de Keukelmeersen. Zo had ook dokter Constant Van Ackere in de Stormestraat een siertuin die tot in de voormeers afdaalde. Omheen het perceel liep een breed wandelpad. In het midden was een vijver aangelegd. Het gedeelte naar de meersen toe bestond uit bos met een grote bomenvariatie. Tussen de twee wereldoorlogen stelde dokter Van Ackere de tuin, de vijver en het bos open voor ouders en kinderen van de gemeente. Zo kreeg Waregem zijn eerste openbaar park, Vaders Woud. Op zondagmiddag kon men vaders met hun kroost zien optrekken naar deze voorloper van de pretparken. Vandaar de naam.

Vanaf 1952 startte het gemeentebestuur met de aankoop van de gronden en het uitgraven van de stadionvijvers. Waregem stelde zich in 1957 kandidaat voor het Wereldkampioenschap wielrennen op de weg. Voor den arrivé werd een rechte brug aangelegd over de grootste vijver naar het stadion.Meer informatie

Commentaires

    You can or this trail