Coordonnées 508

Publié 26 avril 2019

-
-
13 m
-2 m
0
8,4
17
33,57 km

Vu 20 fois, téléchargé 4 fois

près de Hol, Flanders (Belgique)

Balade dans le Waasland. Passage par Hulst.

Départ à Sint-Gillis-Waas, Holstraat (au croisement avec piste cyclabe)
photo

Départ

photo

Chemin

photo

Chemin

photo

Photo

photo

Jolie place

Histoire du commerce du sabot sur panneaux. Sympathique café.
photo

Chemin

Ruines

Gentsepoort

De Gentpoort is een van de drie toegangspoorten die toegang geven tot de binnenstad. De andere poorten zijn de Bagijnepoort waar we straks de vestingwal opgaan en de Dubbele poort die we nadien overwandelen. Die laatste poort is wel pas een dubbele poort geworden in het begin van de vorige eeuw. De vesting dateert origineel uit de 15de eeuw maar daar blijft alleen nog de Bollewerckpoort van over die we straks bezoeken. De vesting die je nu te zien krijgt is 17de eeuws. Hulst kreeg reeds stadsrechten in 1180 en werd het centrum van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Het was een belangrijk handelscentrum en stond in voor de ontginning van de omliggende gronden. De grote Sint-Willibrordusbasiliek is de getuige van de rijkdom dat de stad genoot. Daardoor kreeg het in 1470 een vesting maar die werd onder de voet gelopen door de Gentenaars in 1491. Tijdens de Spaanse bezetting in de 17de eeuw werd de huidige vesting gebouwd en wat later nog eens verbouwd door de Nederlanders. Een goede restauratie halfweg de 20ste eeuw laat je nu genieten van een uniek bouwwerk. Monument Reynaert de Vos Het dierenepos 'Van den vos Reynaerde' dateert uit de 13de eeuw en zou in deze regio geschreven zijn. Hulst mag wel beweren dat het verhaal in deze stad is ontstaan maar niets is hiervan zeker. In Hulst is Reynaert de Vos echter nooit ver weg en geeft zijn naam aan vele horeca- en handelszaken. Het monument aan de Gentpoort dateert van 1938 en is ontworpen door een Antwerps kunstenaar. Wat verder aan de basiliek zal je ook nog een kleine en mooie beeldengroep zien van dit dierenepos: 'Als de vos de passie preekt'.
Information

Rue commerçante

photo

Grand Place

Stadhuis Tijdens de middeleeuwen toen Hulst een rijke stad was had het een mooi stadhuis. De Gentenaren hebben het echter in brand gestoken in 1452. De Hulstenaren hebben een nieuw stadhuis gebouwd en het zelf in brand gestoken toen huurlingen van Gent er zich hadden in verschanst (1485). Het huidige stadhuis dateert van 1540 en werd grondig gerestaureerd halfweg de 20ste eeuw.
Architecture sacrée

Basilique

Sint-Willibrordusbasiliek Bij de langdurige bezetting door de Spanjaarden werden de protestanten verdreven in de 17de eeuw. Daardoor is Hulst een rooms-katholieke stad met een basiliek. De bouw van deze kerk werd aangevat in 1200 en het duurde tot 1534 vooraleer ze afgewerkt was. Maar Hulst was dikwijls oorlogsgebied en het wisselde wel eens van godsdienst: van 1645 tot 1807 was het protestants. Van 1807 tot 1929 was het zelfs de helft protestants en de andere helft katholiek, gescheiden door een muur. Sedert 1929 is het een volle katholieke kerk. Een grondige restauratie eind vorige eeuw heeft deze basiliek opnieuw zijn glorie teruggegeven. Maar de toren is ietwat bijzonder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd de boventoren vernield en vervangen door wat je nu te zien krijgt. Over de schoonheid van de toren verschillen de bezoekers van mening maar over het interieur is iedereen het volkomen eens: een prachtige openheid. Het koor met gebrandschilderde ramen uit het begin van de 19de eeuw handelen over het leven van Sint-Willibrordus en de geschiedenis van de kerk. De kerk bezit ook een prachtig en uniek Frans-Vlaams orgel uit het begin van de 17de eeuw. In 2009 werd deze kerk uitgeroepen tot 'De mooiste kerk van Nederland'.
photo

Place d'eau

photo

Moulin

arbre

Allée

photo

Champ de tulipes

Architecture sacrée

Eglise et café

Café sympa devant l'église
Information

Frontière à partir d'ici

Waypoint

Beeldengroep dierenepos Reynaert de vos

Beeldengroep dierenepos Reynaert de Vos Het dierenepos over ‘Van den vos Reynaarde’ dateert uit de 13de eeuw. Niet alleen in het Meetjeslandse krekengebied liep Reynaert de Vos rond, ook in het Waasland hield hij zich een tijdje op. Reynaert de Vos is een sluwe schurk die zijn straf probeert te ontlopen door allerlei listen. Daarbij maakt hij gebruik van zwakheden van de dieren, maar die zwakheden zijn veelal te projecteren op de mensenwereld: zich laten verleiden door geld, lekker eten, sex, ... Voor die tijd was het eenvoudiger om een verhaal te schrijven met vermenselijkte dieren omdat daarbij niemand zich gekwetst zou voelen. Herken je de figuren?

Commentaires

    You can or this trail