Durée  6 hours 51 minutes

Coordonnées 2706

Publié 3 juillet 2017

Recorded juillet 2017

-
-
150 m
9 m
0
29
59
117,97 km

Vu 750 fois, téléchargé 14 fois

près de Zandvoorde, Flanders (Belgique)

Deze fietstocht voor de racefiets gaat langs de Nederlands-Franse taalgrens (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalgrens_in_België ) van Zandvoorde naar Godewaersvelde en terug. Hoogtepunten zijn de heuvels in het Heuvelland aan zowel Vlaamse als Franse kant, het rustige platteland en het fietspad langs de Leie. De vele memorials en militaire begraafplaatsen uit de 1e wereldoorlog zijn indrukwekkend. De heenreis gaat grotendeels over Nederlandstalig taalgebied, en de terugreis door Franstalig taalgebied, in principe zo dicht mogelijk tegen de grens aan, maar af en toe wordt over de grens gereden of deze gepasseerd en worden de leukere weggetjes gekozen. Inmiddels heb ik in 10 etappes van het Drielandenpunt naar de Noordzee langs de taalgrens gereden. Zie in de comments de links naar alle 10 etappes.
Tocht is geschikt voor de racefiets. Wel vind je bij Bizet een klein stukje fietspad met grind (makkelijk te vermijden) en vlakbij Dranouter een paar honderd meter slecht wegdek en op de Kesselberg kasseien (even wat langzamer…).
De start is op de markt in Zandvoorde. Van hier fiets je naar Houthem waar je een stukje fietspad langs het spoor meepakt. Vlak langs en over de taalgrens met de Wallonische faciliteitengemeente Comines-Warneton (Komen-Waasten) fiets je naar Mesen (Messines), een faciliteitengemeente aan de Vlaamse kant. Vlak buiten Mesen is een memorial voor Nieuw-Zeelandse soldaten. Even verderop bij Wulvergem vind je weer een militaire begraafplaats. Je fietst om Nieuwkerke heen richting Franse grens. Eerst is het redelijk vlak, maar nabij Dranouter wordt het heuvelachtig. Al van verre (ook al eerder) zie je de heuvelrug met de Kemmelberg, de Rodeberg en Mont Noir al liggen. Vanuit Dranouter gaat het via Monteberg omhoog naar de voet van de kasseienstrook die je vanaf de oostkant naar de Kemmelberg leidt. De afdaling over kasseien langs het Franse massagraf is zo mogelijk lastiger. Van de Kemmelberg gaat het via Loker naar de toeristischer Rodeberg (inclusief stoeltjeslift…). Vlak voor de Franse grens buig je af naar Westouter. Door zeer rustig platteland slinger je langs en over de grens naar het noordwesten. Op een geven ogenblik rijd je 6.5 km achter elkaar op achtereenvolgende wegen op de grens langs Abele naar de grensovergang op de N333/D948 (Calicannes). Hier keer je weer terug langs de Franse kant van de grens naar Mont de Boeschepe en vervolgens naar Mont Noir, tegen de Rodeberg aan gelegen. Op de grens bevinden zich talloze restaurants en andere toeristische aangelegenheden. Je daalt de Mont Noir af en het gaat door zeer rustig platteland parallel aan de grens. Je steekt deze ook nog een stukje over. Na 3.6 km op een wat drukkere D-weg kom je weer op een weg die over de grens loopt. Hier kom je ook op een drielandenpunt tussen Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. In Le Bizet (gemeente Comines-Warneton) rijd je 400 m langs een oude Leie arm op een fietspad met grind (zie waypoint als je dit wil vermijden). Hierna fiets je naar het dorpje Ploegsteert en dan daar naar een groot memorial en militaire begraafplaats. Door en bos en opnieuw zeer rustig platteland rijd je verder tot je bij de wat drukkere N515 komt. Na de snelweg neem je een Ravel fietpad tot Warneton. Hier fiets je naar het jaagpad langs de Leie, dat je volgt tot vlak voor Comines. Hier neem je het fietspad langs kanaal en spoorweg wat je in het begin van de route ook een stukje gevolgd hebt. Over vlak platteland rijd je richting Zandvoorde. Vlak voor het plaatsje rijd je nog langs een oude Duitse bunker.
Horeca op diverse plaatsen, met name op de Rodeberg, de Mont Noir, Dranouter, Westouter, Abele, Ploegsteert en Warneton.
Information

Beklimming Kemmelberg Oost

Hier begint het steile stuk van de beklimming beschreven op http://www.klimtijd.nl/beklimming/kemmelberg-oost, geheel op kasseien. Boven is een protserig hotel, een memorial en een stijle afdaling over kasseien naar een Frans massagraf.
Information

Bunker

Voormalige Duitse bunker nabij Zandvoorde.
Information

Dranouter

Dorpje nabij het heuvelland
Information

Drielandenpunt Vlaanderen-Wallonië-Frankrijk

'Drielandenpunt'. De weg zelf is de grens tussen België en Frankrijk. De grens tussen Vlaanderen en Wallonië loopt door de 'becque'.
Information

Fietspad

Fietspad langs het spoor.
Information

Fietspad langs kanaal en spoorweg

Fietspad begint in Comines, langs een kanaal, en loopt naar het noorden langs de spoorweg.
Information

Frans massagraf

Frans massagraf en memorial.
Information

Grens Callicannes

Oude grenspost op drukke weg. Er bevinden zich de nodige tankstations, restaurants en andere gelegenheden hier.
Information

Grind fietspad

Stukje fietspad over grind. Op zich wel te doen, maar ook makkelijk te vermijden door iets eerder bij Clef de Hollande richting Bizet te rijden. Je mist dan wel de Leie, maar die is verderop in de tocht mooier te zien.
Rivière

Jaagpad Leie

Jaagpad langs de Leie. Eerst langs een oude Leie arm, en daarna langs een gekanaliseerd stuk tot aan Comines.
Information

Kruis

Kruis met uitzicht
Information

Loker

Plaatsje vlakbij de Rodeberg
Information

Memorial

Gedenkteken voor Canadese piloten
Information

Memorial en militaire begraafplaats

Memorial en militaire begraafplaats nabij Ploegsteert. Ook enkele horeca gelegenheden
Information

Mesen

Kleinste stadje van België, ook faciliteitengemeente.
Information

Mont de Boeschepe

Begin van de beklimming van de Mont de Boeschepe. Er bevindt zich hier een kapel. Boven is ook een straatnaambordje in Frans en Frans-Vlaams.
Information

Mont Noir

Zwarte berg op de grens van België. Toeristisch gebeuren.
Information

Nieuw Zeeland Memorial

Memorial voor Nieuw-Zeelandse soldaten
Information

Ploegsteert

Dorpje met aparte naam
Information

Ravel Ligne 69a

Ravel fietspad over voormalige spoorlijn
Information

Rodeberg

Top van de heuvel. Toeristisch gebied.
Information

Saint Quentin Cabaret Military Cemetery

Militaire begraafplaats
Information

Slechte weg

Stukje slechte weg (grind). Duurt maar kort.
Information

Taalgrens N336

Taalgrens op de N336
Information

Warneton

Dorpje aan de Leie/Lys
Information

Weg over grens 6.4 km

Vanaf hier rijd je meer dan 6 km achter elkaar over de Belgisch-Franse grens.

2 commentaires

You can or this trail