Télécharger

Distance

4,34 km

Dénivelé positif

11 m

Difficulté technique

Facile

Dénivelé négatif

11 m

Altitude maxi

114 m

Trailrank

75 5

Altitude mini

72 m

Type d'itinéraire

En boucle

Temps en mouvement

une heure 11 minutes

Durée

2 hours 29 minutes

Coordonnées

725

Publié

8 avril 2018

Recorded

mars 2018
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Soyez le premier à applaudir
3 commentaires
 
Partager
-
-
114 m
72 m
4,34 km

Vu 630 fois, téléchargé 15 fois

près de Empúries, Catalunya (España)

Sobre el segle VII aC, en la zona de l'Empordà, en petits turons i promotoris que sortien entre els aiguamolls vora el litoral, habitaven uns indígenes de la edad de Ferro que mantenien contactes amb els fenicis. Un d'aquests assentaments estava en l'actual St Martí de Empúries i sobre el segle VI aC uns comerciants grecs, procedents de Focea, crean la colònia que anomenaren Emporion.
Més tard l'any 218 aC amb motiu de la segona Guerra Púnica arribaren els romans, iniciant el procés que portaria a la romanització de tota l'Iberia.

La visita a la ciutat d'Empuries correspon al període en que les ciutats gregues i romana estaven unides i formaven una única ciutat. Si se excaves amb més profunditat la ciutat grega, si trobaria ruïnes més antigues, restes de la ciutat creada pels grecs abans que arribesim els romans.


Ciutat grega

Poc temps més tard de l’establiment grec a la Palaia Polis (St Martí d'Empuries), els emporitans crearen un nou nucli urbà immediatament al sud de la badia natural, garantint el control de les instal·lacions portuàries. Aquest nou assentament, ubicat a l’est d’una de les elevacions que s’aixecaven a l’entorn de les maresmes que delimitaven l’antiga línea de costa -la “terra ferma” d’Estrabó- és el que es coneix amb el nom de “Neàpolis”
La escullera hel-lenística es fora del recinte.

Ciutat Romana

El disseny d’una ciutat romana de nova planta és un rectangle regular que era dividit en quatre parts mitjançant dos eixos perpendiculars que constituïen les dues vies principals de la ciutat: un de nord a sud, anomenat Cardo Maximus; l’altre, d’est a oest, anomenat Decumanus Maximus. Paral·lels a cadascun d’aquests es traçava una quadrícula que dibuixava els carrers secundaris i dividia la ciutat en illes. En el subsòl es construïa una xarxa de clavegueres.

Es pensa que l'abandonament d'Empòrion, va començar per la compentencia de dues ciutats ben comunicades per la Via Augusta i importants: Tarraco i Narbona.


Només s'ha excavat un 25% del jaciment. Molt aconsellable la visita teatralitzada.
Photo

Muralla meridional

Photo

Factoria de metalls

( s. I aC) Complex industrial destinat a la metal-lúrgia.
Photo

Asklepíeion

Centre terapéutic i religiós consagrat al déu de la medicina, Asclepi.
Photo

Serapíeion

Santuari dedicat a Isis i Serapis, divinitats d'origen egipci.
Photo

Factoria de salaons

Petita industria on s'elavoraven conserves i salses de peix. Dipòsits on el peix es macerava en salmorra.
Photo

Casa de peristil

Edifici hel-lenístic construït a l'entorn d'un pati envoltat de colmnes. Es pot apreciar amb les fites de pedres, l'alçada de terra, on es va començar a excavar.
Photo

Macellum

Petit mercat articulat al voltant d'una gran cisterna d'ús públic.
Photo

Agora, Estoa i Basílica paleocristiana.

(s. II aC) Agora: Plaça pública i centre de l'activitat política, social i econòmica de la ciutat. Estoa: Edifici porticat destinat a activitats comercials i socials, una mena de «mercat». (s. IV-IIV dC) Basílica paleocristiana: Església de caire funerari, envoltada de cambres amb sarcòfags.
Photo

Cisternes

No és extrany que existísen en molts edificis aquests dipòsits, ja que la zona era de poca pluviositati era important recollir tota l’aigua de pluja mitjançant canalitzacions que desguassaven en cisternes i damunt les teulades dels edificis.
Photo

Mosaic grec

Paviment d'una sala de banquets (symposia). L'inscripció en grec vol dir: «Dolç estar recolzat» o «Que sigui dolç estar recolzat».
Photo

Domus dels mosaics

(s. I aC- I dC) És una de las casas més importants de la ciutat. Ver els magnífics mosaics.
Photo

Termes públiques

Les thermae, a més de ser un lloc per prendre el bany, desenvolupaven una funció social, ja que eren llocs de trobada, de reunió i fins i tot de negocis. Disposaven sempre de tres zones diferents segons la temperatura de les sales, així, per exemple, el frigidarium era l’estança freda, el tepidarium la tèbia i el caldarium era la sala més calenta. Podem observar la palestra o gimnàs exterior, diversos forns, piscines i les latrines públiques.
Photo

Criptoportic

Part de la domus subterranea empleada com magatzem. Podem veure un petit audiovisual al seu interior.
Photo

Domus de l'Ara del Gall

(s. I aC - I dC) Grans cases romanes d'atri i peristil
Photo

Forum

(s. I aC - II dC) Centre polític, religiós i econòmic on se situaven els principals edifícis públics: -Basílica, on s’impartia justícia. -Cúria, on es decidia la política municipal. - Ambulacrum, la plaça estava delimitada per un pòrtic que unia els edificis i del qual podem veure una reconstrucció. Era un lloc públic on es podia passejar, parlar... -Temple capitolí. Era la construcció més emblemàtica de tota la ciutat, i per això tenia una posició estratègica. Contenia les representacions de les tres principals divinitats del panteó romà: Júpiter, Juno i Minerva.
Photo

Porta Muralla romana

Es pot observar les rodades dels carros i el símbol fàl-lic esculpit a la dreta de la porta, símbol de força, poder i prosperitat
Photo

Amfiteatre, Palestra i muralla

(s. I dC) - Amfiteatre: Edifici on se celebraven, entre altres, els jocs dels gladiadors i les lluites de feres salvatges. Tenia una planta de forma ovalada i unes graderies, probablement de fusta, on s’asseia el públic. El càlcul aproximat de l’aforament és d’unes 3.300 persones. -Palestra: Edifici destinat a la pràctica d'exercicis gimnàstics. -Muralla, té dues parts molt diferenciades. A la part baixa es van utilitzar grans blocs poligonals de pedra calcària. En canvi, la part superior es va fer amb una mena de formigó amb pedres de petites dimensions, trossos de ceràmica...
Photo

Museu

El 1606, sobre les restes de la Neàpolis, un grup de monjos servites construeix el monestir i l’església de Sta. Maria de Gràcia, les restes restaurades de la qual són avui les dependències del Museu.
Photo

Filtres d'aigua

Sistema de filtratge d'aigua consistent en àmfores amb materials filtrants com sorra o cendra.

3 commentaires

 • Photo de capita haddock

  capita haddock 12 avr. 2018

  Vols treure la feina las guies oficials Montagut?? ;-)
  Genial per fer una visita guiada.
  Salut i Cames!!

 • Photo de montagut

  montagut 12 avr. 2018

  Això mai, complementar!!!

 • IbiltariSaldosin57 30 mai 2018

  Zoragarria!

You can or this trail