-
-
75 m
23 m
0
24
48
96,75 km

Vu 30 fois, téléchargé 0 fois

près de Leopoldsburg, Flanders (Belgique)

Le Limbourg a beaucoup à offrir au cycliste récréatif. Faites l'expérience de deux attractions de premier plan tout au long de votre voyage à vélo : Le vélo dans l'eau et le vélo dans les arbres. Si vous voulez faire presque 100 km à vélo, vous pouvez faire les deux attractions en un seul parcours. Cet itinéraire commence et se termine à Leopoldsburg.
Waypoint

Station Leopoldsburg

Station Leopoldsburg is een spoorwegstation langs spoorlijn 15 in de Belgische gemeente Leopoldsburg. Voor het station staat het Tankmonument.

Vanaf 1 juli 2015 zijn de loketten van dit station gesloten en is het een stopplaats geworden. Voor de aankoop van allerlei vervoerbewijzen kan men bij voorkeur terecht aan de biljettenautomaat die ter beschikking staat, of via andere verkoopkanalen.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Tankmonument

Het Tankmonument is een oorlogsmonument in de Belgische gemeente Leopoldsburg. Het tankmonument staat voor het station Leopoldsburg aan de Nicolaylaan waar de Stationsstraat hierop uitkomt. De tank is van het type Sherman Firefly.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Leopoldsburg op 12 september 1944 bevrijd door de Brigade Piron. Drie dagen later, op 15 september 1944, gaf Generaal Brian Horrocks de orders voor operatie Market Garden aan de bevelhebbers van de landstrijdkrachten die hier tegenover het station in de bioscoop Splendid waren samengekomen.Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Royal Suite

Koning en koningin voor één nacht? Logeer dan in de Royal Suite boven het museum 'Mijn Koningshuis' in Leopoldburg. Gastvrouw en royaltykenner Astrid Bammens stichtte dit boeiende museum en leidt je graag door de geschiedenis van het Belgische Koninklijk Huis. In de suite met vier kamers logeer je in koninklijke luxestijl. Astrid ontvangt je met de grootste zorg en serveert u een… vorstelijk ontbijt.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Waypoint

Kanaal naar Beverlo

Het Kanaal naar Beverlo werd in een record-tempo van 3 jaar aangelegd. Het graven werd gestart in 1854. Het fungeert als een aftakking van het Kanaal Bocholt-Herentals en was voornamelijk om militaire reden gegraven. Het was een bevoorradingskanaal voor de garnizoensplaats Leopoldsburg. Later werd het ook commercieel belangrijk voor de metaalindustrie te Lommel. Het kanaal loopt dood in de havenkom van Leopoldsburg en is vrij van sluizen.

Auteur: De Willemsroute
Meer informatie
Waypoint

Graslandbeheer

Naast open plekken met heide is er ook aandacht voor graslandjes in het bos. Het grasland op deze arme, zure grond is heel schraal. Een kenmerkende plant voor deze schrale grond is het zandblauwtje. Deze plant heeft een bolvormig blauw hoofdje en staat in bloei van juni tot augustus. Met wat geluk zie je de kleine parelmoervlinder. Deze heeft zwarte vlekjes op de vleugels en grote ovale zilverkleurige vlekken aan de onderkant. Dit oranje vlindertje is een bedreigde soort. Op de rode wandeling kan je als je geluk hebt in de Vlindervallei het broertje van de kleine Parelmoervlinder tegenkomen: de Veldparelmoervlinder. Deze is eveneens een ernstig bedreigde soort. Ook een typische soort voor deze graslanden is het muizenoortje.

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos
Meer informatie
Waypoint

Fietsen door de Bomen

Fietsen door de Bomen is een pad dat werd aangelegd om in het Pijnven door de bomen te fietsen. Een unieke beleving, naast Fietsen door het Water. Je fietst via een dubbele cirkel tot op 10 meter hoogte tussen de bomen. Je ziet, voelt en ruikt de natuurpracht.Auteur: RouteYou
Meer informatie
Waypoint

Forbio Site

De jonge bomen die je hier ziet, werden eind 2012 - begin 2013 aangeplant. Deze wetenschappelijke site van 8 ha, die de FORBIO-site wordt genoemd, maakt deel uit van een internationaal experiment rond bomen en biodiversiteit. Vijf boomsoorten werden hier op verschillende manieren gemengd. Door deze verschillende combinaties op een wetenschappelijke manier op te volgen, wordt het belang van gevarieerde bossen onderzocht. Dit project Bosland is onderdeel van het grootste ecosysteemexperiment ter wereld. Naast deze site werden recent gelijkaardige sites aangelegd in Zedelgem en Gedinne. Deze drie locaties vormen het Belgische luik van een wereldwijd netwerk van boomsoortenexperimenten dat momenteel wordt opgezet met onderzoeksites in Duitsland, Frankrijk, Finland, Borneo, Panama en China. www.bosland.be

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos
Meer informatie
Waypoint

Treehouse & Totem

- De boomhut aan je linkerkant is de Treehouse. Deze constructie van hout en metaal is een samenwerking tussen Hechtel-Eksel, de grootste papierproducent ter wereld SAPPI, een Europees gerenommeerd communicatiebureau BBDO en het Agentschap voor Natuur en Bos. De Treehouse voorziet vergaderruimte voor twintig personen, sanitair en een cateringruimte. De hut kan gehuurd worden door bedrijven en overheden. De bosrijke omgeving nodigt uit om na te denken over het verduurzamen van hun werking. Op termijn willen we zo een heus netwerk van gelijkgezinde partners uitbouwen en duurzaamheid pro-actief stimuleren. - Rechts zie je een totempaal. Deze totem is hier geplaatst om aan de bezoekers duidelijk te maken dat dood hout belangrijk is en bovendien leven brengt in het bos . In deze totempaal zijn met de motorzaag dieren uitgezaagd.

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos
Meer informatie
Waypoint

Den Dries

Den Dries is een driehoekig Frankisch marktplein en bestaat uit een groot grasveld met hoge bomen dat ook voor evenementen (kermis, markt e.d.) gebruikt wordt.

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Waypoint

Achter de Berg

Een zeer gevarieerde speelzone met reliëf, oude eikenhakhoutstoven die ideaal zijn om in te klimmen, meer open zandduinen en een fit-o-meter.

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Waypoint

Gemeentelijke speeltuin

Deze speeltuin bestaat uit een dennenbos zonder ondergroei met tientallen speeltuigen er in. Hij ligt naast het jeugd- en vakantiecentrum en in de buurt van een atletiekpiste, een skateterrein, andere sporttereinen en speelbossen ( alles samen wordt dit "De Hoef" genoemd). De speeltuin wordt vooral gebruikt door de jeugdgroepen die op kamp komen in het Jeugdvakantiecentrum (JVC). Je kan er dennenappelgevechten houden. Deze speelplek wordt beheed door de gemeente Hechtel-Eksel.

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Waypoint

Jeugdvakantiecentrum

Het JVC is een groot jeugdverblijfscentrum bestaande uit een centraal hoofdgebouw en omliggende kampeerbarakken in een bos van enkele hectare groot. Het wordt uitgebaat door een vzw. In het bos kan naar hartelust gespeeld worden. Naast het JVC ligt de gemeentelijke speeltuin. Lupinestraat 1 3940 Hechtel (Hechtel-Eksel) Provincie Limburg Toeristische regio Limburgse Kempen Website www.vakantiecentrum.be Erkenning door Toerisme VlaanderenType Erkend | Type B Brandveiligheidsattest Ja Verantwoordelijke bezichtiging Jaak Jacobs Adres Kersenlaan 4 3940 Hechtel-Eksel Telefoon 011/73.21.06 Fax 011/73.21.06 E-mail jaak.jcbs@gmail.com Verantwoordelijke reservaties Jaak Jacobs Adres Kersenlaan 4 3940 Hechtel-Eksel Telefoon 011/73.21.06 Fax 011/73.21.06 E-mail jaak.jcbs@gmail.com Website www.jeugdvakantiecentrum.be

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Waypoint

Bron van de Zwarte Beek

De Zwarte Beek is een van de meest intacte beekvalleien in Vlaanderen. Dit landbouwgebied is het brongebied: elke regendruppel die hier valt, stroomt uiteindelijk naar deze bijzondere beek. De zorg voor de natuur start hier.

Auteur: Agentschap voor Natuur en Bos
Meer informatie
Waypoint

Hotel Belfleur

Aan de voet van de mijnsite, langs de fietsroutes "Lus van het Zwarte Goud" en "Van mijnsite tot terril in Limburg" ligt de gezellige brasserie Belfleur. Dit is de perfecte plaats voor een tussenstop. Je kunt er elke dag vanaf 9u genieten van een ruime brasseriekaart. De zaak biedt je alles van een heerlijk uitgebreid ontbijt tot een a la carte afgewerkt diner met typische streekgerechten. Er is een groot rustig terras en een ruime fietsenstalling.

Auteur: Limburg Fietsparadijs
Meer informatie
Waypoint

Hôtel de l'Industrie

Vlakbij het verdwenen station van Houthalen en de voormalige spoorweg van Hasselt naar Eindhoven gelegen, voormalig Hôtel de l'Industrie, vervolgens café met schietbaan, heden woonst. Vanaf circa 1965 een tijd lang bewoond door likeurstoker Julien Masy.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Leijn Weckx de Putheks

In 1725 werd Leijn Weckx veroordeeld als heks. Zij werd beschuldigd van brandstichting en het betoveren van paarden, beesten, kinderen en andere personen. Het vonnis luidde: 'afkappen van de rechterhand, gevolgd door wurging en lijkverbranding.' Onderweg naar de executieplaats wist zij echter te ontsnappen. Zij zwierf enige tijd rond op de heide en verdween dan plotseling. Volgens de legende verdween ze in de grond. Later werd dit geïnterpreteerd als 'in de ondergrond van de mijn' en kreeg ze de naam Putheks. In het mijnwerkersmilieu leeft de overtuiging dat zij de oorzaak was van alles wat er fout liep in de mijn.

Auteur: Lannoo
Meer informatie
Waypoint

Sint-Quintinuskerk

De abdis van Herkenrode (nabij Hasselt) ving in maart 1785 de bouw van een nieuwe kerk aan. De classicistische St.-Quintinuskerk zou in 1788 voltooid zijn. De lage, vroeggotische toren (13e eeuw) werd behouden. Hij staat naast de huidige kerk en draagt nog sporen van twee vroegere kerken (oostelijke gevel). In 1949 worden deze toren, de romaanse doopvont in de torenkapel (12de eeuw) en de voorgevel van de kerk als monument gerangschikt. De hele kerk en het gemeentehuis zijn sinds 1983 beschermde monumenten. Naast het monumentale orgel – van oorsprong een Robustelly-orgel uit de cisterciënzerabdij van Val-St.-Lambert – vallen onmiddellijk het groots klassiek interieur en de twaalf Toscaanse zuilen op. Sedert de restauratie van het interieur in 2009 vormen de majestueuze stucwerken in het koor en in de zijbeuken (1789 – André-Martin Vivroux) de grote blikvangers. Zij stellen de Drievuldigheid, de Hemelvaart van Christus en de Tenhemelopneming van Maria voor. Waardevolle kunstwerken: een Sedes Sapientiae (notenhout – Maasland – 14de eeuw), Sint-Anna-te-Drieën (hout – Brabant – ca. 1500), de kruisweg (stucreliëf – A. De Beule, Gent – 1904) en preekstoel (hout – Luik – 1765)

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Waypoint

Casa Roman

Ontdek de Italiaanse gastvrijheid in het Limburgse Zonhoven! Je snuift graag samen met jouw familie of vrienden de zuiderse sfeer op, maar je hebt geen zin om urenlange files te trotseren? Ook in het groene Limburgse Zonhoven (Hasselt) raak je helemaal in de stemming: zwemmen, kaarten, petanque spelen, fietsen en knalrode Vespa's huren: het kan allemaal. Je waant je in La dolce Italia!

Tel: +32 496 86 35 35 / +32 496 86 35 35
Email: info@casaroman.be

Auteur: Jouw route op het Limburgse Fietsroutenetwerk
Meer informatie
Waypoint

Het Groene Huis

Het Groene Huis is de zetel van LIMNET en LIKONA; scholen kunnen hier terecht voor educatieve projecten rond water, bos, stilte enz...

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Waypoint

Bokrijk

Het Provinciaal Domein Bokrijk is een 550 hectare groot domein, gelegen in de Belgische gemeente Genk. Het is overwegend bekend om zijn openluchtmuseum, arboretum en openluchtspeeltuin. Het gebied is Europees beschermd als Natura 2000-gebied .

Graaf Arnold IV van Loon en Chiny verkocht op 9 maart 1252 een woud gelegen tussen Genk, Zonhoven en Hasselt aan de vrouwenabdij van Herkenrode te Kuringen bij Hasselt. Dit woud wordt 'Buscurake' of Buksenrake genoemd, een plaatsnaam die nadien over 'Bouchreyck' evolueerde tot Bokrijk. De cisterciënzerzusters bouwden er een abdijhoeve, lieten vijvers uitgraven en plantten er bomen. De abdij verhuurde haar grangiae aan 'halfwinnen' . In 1447 werd Bokrijk een gewone pachthoeve. Het domein bleef eeuwenlang in het bezit van de abdij totdat de Franse revolutionairen de abdij in 1797 ophieven en het goed op 22 april van hetzelfde jaar verkochten aan een inwoner van Maastricht.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Het Openluchtmuseum Bokrijk

Levende geschiedenisIn het Openluchtmuseum van Bokrijk laten de geur van stro, het gekletter uit de smidse en de smaak van boekweitpannenkoeken je proeven van hoe het was om vroeger te wonen op het platteland. Meer dan honderd authentieke gebouwen en hun inboedel nemen je mee terug in de tijd. Zo ontdek je onder meer het verhaal dat schuil gaat achter de indrukwekkende schuur uit het verdwenen polderdorp Oorderen. Onderweg ontmoet je Bokrijkbewoners, bewonder je demonstraties door ambachters én... ga je zelf aan de slag! Verwacht je niet aan een saaie geschiedenisles. Hier is het verleden héél levendig. Meer nog: je beleeft het helemaal zelf. Bokrijk stelt voortaan ook de jaren 60 aan je voor. In levensechte decors, van sixities-woning tot cinema en van kapsalon tot elektrowinkel, herbeleef je verhalen van gewone mensen uit een periode waarin de maatschappij in sneltempo veranderde. Aan de ingang krijg je een paspoort van een van een stewardess, student, of andere leeftijdsgenoot uit die tijd. De getuigenissen en beeld- en geluidsfragmenten zorgen voor een interactieve belevenis die je niet mag missen.(Vooraf reserveren is aangewezen via www.bokrijk.be). In het wiel van 'De sixties'In 2013 neemt Bokrijk een duik naar het boeiende verleden van de koers van weleer. Via aangepaste paspoorten verken je de jaren 60 door de ogen van een toenmalige wielerheld of van mensen uit zijn omgeving zoals Herman Van Springel of Marc Uytterhoeven. Hoe zag het dagdagelijkse leven van de renners er uit, wat stond er op het menu en hoe kwamen ze in beeld? Op 2 juni is er De Koers van Bokrijk en van 7 juli tot 29 september worden alle geheimen van de kermiskoers uit de doeken gedaan tijdens de expo In het wiel van De sixties. Inclusief retro-kermis in de zomervakantie!Op pad met de kinderen Tijdens de Holderdebolderroute ontdekken de kleinsten, samen met een houten Bokrijkpaardje, de leukste kinderplekjes in het museum. Fans van de Ketnet-reeks 'De 5e boog' komen in 2013 nog aan hun trekken met een avontuurlijke tocht die hen langs alle bekende opnamelocaties voert.

Tel: +32 11 26 53 00
Website: http://www.bokrijk.be
Email: infobokrijk@limburg.be

Auteur: Jouw route op het Limburgse Fietsroutenetwerk
Meer informatie
Waypoint

Speeltuin Bokrijk

De openluchtspeeltuin van Bokrijk is een festijn voor groot en klein, en onder andere dankzij de opdeling in zones nu nog veiliger. De allerkleinsten leven zich uit in het kleuterkinderdorp (tot 8 jaar), een miniversie van het Openluchtmuseum. Hier zorgen speeltuigen in de vorm van boerderijdieren, een windmolen en een zandtaartjesoven voor uren speelplezier. Voor kinderen met een handicap zijn er aangepaste toestellen voorzien. Voor een kleine bijdrage beleeft elk kind plezier met de miniauto's en minigolf. De oudere durvers kunnen zich uitleven in het natuurlijk avonturenparcours. Stoerder dan Indiana Jones of Lara Croft? Dan is het hindernissentraject een niet te missen attractie. Grote keien, touwconstructies, boomstammetjes, balken en een brandweerpaal om naar beneden te glijden. Na al deze behendige klimacties zijn de watertoestellen voor onze helden nu een welkome verfrissing. De mysterieuze ervaring in het dode-bomen-bos of het blote-voeten-parcours maakt het avontuur compleet. Toegang tot het park is gratis. Voor de mini-auto's en mini-golf betaal je een kleine bijdrage.

Auteur: Auto- en Motorroutes Limburg
Meer informatie
Waypoint

Fietsen door het water

BIJZONDERE FIETSERVARING Rep je naar knooppunt 91 van het fietsroutenetwerk in Domein Bokrijk. Je fietst daar dwars door de vijvers van De Wijers met het water aan weerszijden op ooghoogte. Een bijzondere ervaring, heel dicht bij de natuur. Je ziet, voelt en ruikt het water. Maar ook voor omstaanders ontstaat er een uniek beeld. Alleen het hoofd van de fietsers steekt nog boven het waterpeil uit en van dat visuele hoogstandje genieten ongetwijfeld ook veel wandelaars.

Auteur: Auto- en Motorroutes Limburg
Meer informatie
Waypoint

Fietsen door het Water

Zin in een nieuwe, opmerkelijke fietsbeleving? In Bokrijk fiets je dwars door de vijvers. Een 212 meter lang fietspad neemt je mee onder het waterniveau. Zo fiets je op ooghoogte van het water. Meer info vind je op www.toerismelimburg.be/fietsendoorhetwater . Deel bovendien jouw foto's en belevingen met de hashtag #‎FDHW

Auteur: Limburg Fietsparadijs
Meer informatie
Waypoint

Fietsen door het Water

Fietsen door het water

Meer informatie

Commentaires

    You can or this trail