Télécharger
jimmy007
63 42 76

Distance

36,26 km

Dénivelé positif

113 m

Difficulté technique

Modéré

Dénivelé négatif

113 m

Altitude maxi

57 m

Trailrank

9

Altitude mini

18 m

Type d'itinéraire

En boucle

Coordonnées

627

Publié

1 juin 2020

Recorded

juin 2020
Soyez le premier à applaudir
Partager
-
-
57 m
18 m
36,26 km

Vu 1 fois, téléchargé 0 fois

près de Outre l'Eau, Wallonia (Belgique)

Deze recreatieve fietsroute brengt je naar de vindplaats van de beroemde Iguanodons van Bernissart. Deze fietsroute loopt over het prachtige nieuwe fietsknooppuntennetwerk van de streek.
Waypoint

Station Péruwelz

Station Péruwelz is een spoorwegstation in de Belgische stad Péruwelz. Het ligt langs spoorlijn 78 . Men kan er kosteloos parkeren en er is een gratis fietsstalling.
Vroeger vertrok hier spoorlijn 92 naar de Franse grens, een paardentram naar de bedevaartsoord van Bon-Secours en de buurtspoorweglijn 420 naar Doornik.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Musée du Cuir et des Industries du Péruwelzis

Beschrijving : Sinds 1994 is het ledermuseum ondergebracht in een schitterend huis uit de 18e eeuw, gebouwd in Doornikse stijl, waarbij baksteen, blauwe hardsteen en zandsteen perfect samengaan. Het museum is gewijd aan technieken uit vroegere tijden, zoals het bewaren van huiden en het looien. De lederbewerking wordt u uitgelegd door een boeiende conservator via tal van werktuigen, machines en documenten. Over het looien ziet u een video. Contact: Musée du Cuir et des Industries du Péruwelzis mediatheque@peruwelz.be http://www.multimania.com/museeducuir Petite Place 4, 7600 Péruwelz

Auteur: Hainaut - Balades sur RouteYou
Meer informatie
Waypoint

Le parc de la Naïade

Dit park van 1 ha is een echte oase van rust die zich onderscheidt door zijn decoratieve stijl van de jaren 20. Wandel langs idyllische wandelpaden en kronkelende en heuvelachtige lanen en ontdek verborgen hoekjes vol verrassingen, romantische waterpartijen en tal van loof-, naald- en andere uitzonderlijke bomen. Er worden tuinbouwcursussen georganiseerd door de eigenaar – agronoom en botanicus van opleiding –, die zijn passie en enthousiasme graag wil delen. Mogelijkheid om te logeren in een van de vier gastenkamers (2 “épis” en 4 “épis” (korenaren)) “La Naïade” : zicht op de tuin ; fietsen en tuinmeubilair ter beschikking. Contact: Le parc de la Naïade +3269780672 info@naiade.be fax+3269780672 http://www.naiade.be Boulevard Léopold III 75, 7600 Péruwelz

Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Waypoint

Blaton

Blaton is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Bernissart. Blaton was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Bernissart.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

église Tous les Saints

+glise Tous les Saints

Auteur: Dagwandelaar2
Meer informatie
Waypoint

Circuit des crêtes à cayaux

Circuit des crêtes à cayaux

Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Waypoint

01 De muren van gestapelde stenen

Infoplaats met geluid

Auteur: Randofamili Hainaut MP3
Meer informatie
Waypoint

Bernissart

Weinige plekken in België ogen troostelozer dan Bernissart. Dit voormalige mijnwerkerstadje in de Borinage kreunt onder verloedering en leegstand. Maar naar deze gemeente zijn de beroemde iguanodons van Bernissart genoemd die je kan zien in het Museum van Natuurwetenschappen in Brussel. Sandra Cordier schreef er een prachtig boek over: "De botten van de Borinage".

Meer informatie
Waypoint

Bernissart

Er zijn hier coprolieten of fossiele uitwerpselen gevonden in de mijnschacht van Bernissart. Naast de iguanodons moeten er dus ook nog vleesetende dinosauriërs hebben rondgelopen of gevlogen in Bernissart. Alleen vinden we geen skeletten van die vleesetende dieren. Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Download dan de digitale special 'Dinosaurussen' via de "Meer informatie" link hieronder.

Meer informatie
Waypoint

Le Carpe Diem

Vakantiewoning in het teken van welzijn en ontspanning. Badkamer met jacuzzi, chromotherapeutisch en aromatherapeutisch bad, douche met hydromassage en hamam. Gelegen in een landelijke omgeving, vlak bij Le Grand Large de Pommeroeul en het natuurreservaat van Harchies. Tal van wandelingen. Contact: Le Carpe Diem +3265622009 db.secur@belgacom.net Rue d'En-Bas 17, 7322 Bernissart

Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Waypoint

Relais de la Vallière

Relais de la Vallière Route de Mons 36, 7322 Bernissart

Auteur: Hainaut - Balades sur RouteYou
Meer informatie
Waypoint

Station Ville-Pommerœul

Station Ville-Pommeroeul is een spoorwegstation langs spoorlijn 78 in Ville-Pommerœul, een deelgemeente van Bernissart. Het is nu een stopplaats.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Ferme Lenfant

Vakantiewoning op de 1ste verdieping, palend aan de woning van de eigenaar en deel uitmakend van een 17de-eeuwse hoeve. Gelegen op het rustige platteland, omringd door weiden en recht tegenover een populierenbos. Deze comfortabele en moderne vakantiewoning is de ideale plek om zich te ontspannen en om op wandeltocht te vertrekken in de Scheldevlaktes en Les Hauts Pays. Weide met paardenhok (stopplaats voor ruiters). Salon/eetkamer, keuken, badkamer, toilet. Tuin : balkon, barbecue, parking. Contact: Ferme Lenfant fermelenfant@gmail.com http://www.fermelenfant.com Rue des Oies 3, 7322 Bernissart

Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Waypoint

Moerassen van Harchies

In de alluviale vlakte van de rivier de Hene (Haine) liggen de moerassen van Harchies.

Auteur: Little Black Bike
Meer informatie
Waypoint

L'Auberge du Préau

Waypoint

Museum van de Iguanodon

Het heeft meer dan hondertwintig jaar geduurd voor Bernissart één van zijn iguanodons kon repatriëren. Pas in 2002 kreeg Bernissart een 5 meter hoge, 10 meter lange iguanodon van het KBIN in bruikleen. Hij werd Jules gedoopt, naar de mijnwerker Jules Cretteur, en staat opgesteld in een oud schoolgebouw dat als museum dient. Zijn waarde wordt op 6,1 miljoen euro geschat. Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Download dan de digitale special 'Dinosaurussen' via de "Meer informatie" link hieronder.

Meer informatie
Waypoint

Station Bernissart

Station Bernissart is een voormalig spoorwegstation langs spoorlijn 80 in de Belgische gemeente Bernissart.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Le Musée de l'Iguanodon

In het Museum van de Iguanodon kan u een echt skelet van een iguanodon van 5 m hoog en 130 miljoen jaar oud bewonderen, dat in 1878 door mijnwerkers werd ontdekt in een mijn in Bernissart. In het museum vindt u ook een menosaurus (eerste zeereptiel), honderden andere fossielen en een indrukwekkende collectie mineralen. De gidsen staan ter beschikking van de kinderen die voor de gelegenheid in de huid mogen kruipen van een paleontoloog. Na de rondleiding is een bezoekje aan het speelplein een must. Audio-visuele montagepanelen langs het parcours geven de complete skeletten weer van de 29 dinosaurussen die werden gevonden tijdens de exploitatie van de steenkoolmijn van Bernissart (Fosse Sainte-Barbe). Sluit de dag af met een bezoek aan de Marais d’Harchies (moerassen van Harchies). Dit natuurgebied, dat geklasseerd is als Natura 2000, ligt op twee kilometer van het Museum van de Iguanodon. De vele uitkijkposten zullen de (beginnende) ornitologen ongetwijfeld weten te bekoren ! VOOR KINDEREN : Spelletjesboeken voor kinderen van 9 tot 12 jaar (www.wapaventure.be) (alleen in het Frans beschikbaar)– Verjaardagsfeestjes op woensdag met de mascotte van het museum, Berni de Dino (reservering verplicht). Contact: Le Musée de l'Iguanodon +3269766613 museeiguanodon@bernissart.be http://www.bernissart.be Ruelle des Médecins 13, 7320 Bernissart

Auteur: Randofamili Hainaut
Meer informatie
Waypoint

Camping du Préau

Camping du Préau Rue des Préaux 1c, 7320 Bernissart

Auteur: Hainaut - Balades sur RouteYou
Meer informatie
Waypoint

Afsluitdeksel van Saint barbe nr. 3

Het was hier in deze mijnschacht, nu gelegen op een privé-domein onder een betonnen plaat, dat men in 1878 322 meter afdaalde. Hier zou Gustave Fagès op een cran stuiten en "boomstonken met goud" ontdekken. Dit waren echter beenderen van iguanodons geïmpregneerd met pyriet. Deze iguanodons waren en zijn van onschaatbare waarde. Wist je ook dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 de Duitsers zelf opnieuw gaan graven zijn naar iguanodons in Bernissart. De Belgen boden echter weerwerk: ze saboteerden de pompen en veroorzaakten bewust instortingen. Na twee jaar boren zaten de Duitsers op 20 meter van de cran, maar het einde van de oorlog deed hen de aftocht blazen. Uit wraak hebben ze toen de mijnschacht laten onderlopen. Ze werd nooit meer heropend.

Meer informatie
Waypoint

Bernissart

Aangezien er waarschijnlijk nog vele fossielen hier in Bernissart onder de grond zitten, kwam ene Pierre Capront uit het nabije Stambruges op het idee om een ondergronds pretpark te bouwen. Daarbij zou je met karretjes kunnen kijken naar de krijtfossielen. Hij richtte een collectief op: "Recherche des Iguanodons" om fondsen te verwerven. Maar zowel de overheid als de inwoners reageerden lauw: die laatsten vreesden instortingen als er opnieuw zouden iguanodons worden opgegraven. De sponsoring bleef uit en het plan stierf een stille dood. Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Download dan de digitale special 'Dinosaurussen' via de "Meer informatie" link hieronder.

Meer informatie
Waypoint

Bernissart

Bernissart is een Waalse plaats en gemeente in de provincie Henegouwen in België. De gemeente telt ruim 11.500 inwoners.

Naast de hoofddeelgemeente Bernissart-centrum, liggen in de fusiegemeente nog de deelgemeentes Blaton, Harchies, Pommerœul en Ville-Pommerœul.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Iguanodon bernissartensis-beenderlagen

De Iguanodon bernissartensis-beenderlagen werden in 1878 door mijnwerkers ontdekt in een doline in de steenkoolmijn Sainte-Barbe van het dorp Bernissart op vijftien kilometer van Mons in de Belgische provincie Henegouwen, in het Bekken van Mons. De beenderlagen bevatten de resten van minstens drieënveertig specimina van onder meer de ornithopode dinosauriër Iguanodon bernissartensis Boulenger 1881, met vijfentwintig bijna volledige tot relatief volledige skeletten en achttien onvolledige skeletten of fragmentarisch materiaal. Ze zijn ongeveer 126 tot 125 miljoen jaar oud en dateren dus uit het Bovenste-Barremien tot Onderste-Aptien in het Onder-Krijt.
In maart of april 1878 ontdekte mijnwerker Jules Cretteur de eerste beenderen van Iguanodon bernissartensis in de grijze opvullingssedimenten en in het puin van de doline Cran aux Iguanodons die onder meer de steenkoollaag Luronne doorsneed. Op 28 februari 1878 bevonden mijnwerkers zich op een diepte van 322 meter in een nieuwe, horizontale exploratiesteengang die vertrok vanuit schacht 3 van de Fosse Sainte-Barbe van de Charbonnages de Bernissart S.A. Deze exploratiesteengang doorsneed 35 meter ten zuiden van de Luronnegalerij geplooide brecciegesteenten uit het Silesien met bruinkoolfragmenten, kleine pyriet-aders en smalle banden wit zand. Op een bepaald ogenblik stuitten de mijnwerkers op de opvulling van een karstpijp, de Cran aux Iguanodons. Deze opvulling bestond uit bruinkoolhoudende klei met een opvallende compactheid en gelaagdheid en uit steenkoolpuin, schalie en steenkoolhoudende zandsteen. De opvulling verspreidde een sterke moerasgeur; er was gevaar voor overstromingen.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Rue de Valenciennes

Als je over de Rue de Valenciennes fietst of wandelt dan liggen 322 meter onder jouw voeten de geologische lagen waar men de fossielen gevonden heeft van zo een 35 iguanodons. De ingang van de mijnschacht ligt in de tuin van een woning aan de Rue des Iguanodons. Maar deze mijnschacht loopt horizontaal onder de grond naar het zuiden, zodat je in de buurt van de Rue de Valenciennes komt. Sandra Cordier was gefascineerd door de vondst van de iguanodons in 1878. Ze gaat op zoek naar het verhaal áchter de skeletten. Via de Meer informatie-link kan je een interview horen met Sandra Cordier tijdens het programma Interne Keuken.

Meer informatie
Waypoint

Rue des Iguanodons

Deze straat, Rue des Iguanodons, is genoemd naar de dinosaurussen die hier gevonden werden in een mijnschacht "Sainte Barbe nr 3". Hier daalden in februari 1878 enkele mijnwerkers 322 meter af, om via een lange horizontale gang op de fossielen te stuiten.

Meer informatie

Commentaires

    You can or this trail