Durée  4 hours 16 minutes

Coordonnées 769

Publié 2 septembre 2015

Recorded mai 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
102 m
-0 m
0
3,6
7,2
14,39 km

Vu 4293 fois, téléchargé 193 fois

près de Torre de la Mora, Catalunya (España)

CompeGps Land
:: Traçat i altituds corretgides amb arxiu MDT05
(abans de penjar el track) ::

╞ Temps en mov.: 3h35' || Vel. en mov.: 4,0 km/h
╞ Ascens acum.: 353 m+ || Des. acum.: 350 m-
╞ Pendent màx.: 56% || Pend. mín.: -36%
Resum desnivells | IBP: 56/45 (D) ||

Tarragona || Platja de la Móra > camí de ronda fins a Tamarit (passant pel Castell) > recorregut de la Desembocadura del Gaià > muntanyeta de Sant Antoni de Pàdua (Altafulla) > Ferran (i el Castell) > turó de Sant Simplici > Clot del Mèdol (pedrera romana)

Tamarit-Punta de la Móra és un Espai Natural Protegit que agrupa dues àrees singulars en aquest tram de la costa rocosa de Tarragona. L'interès d’aquest Espai és conservar petits espais forestals litorals permanents i relictes, que estan pràcticament desapareguts a la costa catalana, en concret la savinosa litoral.
Font: viquipèdia (+ info)


:. ITINERARI .:

► PK 0 - Inici ► Passeig de la Platja de la Móra (terme municipal de Tarragona) > camí de ronda en direcció a Tamarit; per arribar a la cala de la Fonteta i els penya-segats que la segueixen, al final ens hem de desviar de les marques del sender, de tal manera que sempre anem vorejant aquesta costa segada > enllaç al Passeig Marítim de la Móra; més endavant continua la ronda, com un sender arran de costa.

► PK 1,8 ► arribem al Castell de Tamarit, construït just a la vora del mar damunt d'un promontori rocós, i la petita Cala Jovera, situada a la vora dels murs dels jardins del castell; després de baixar a la cala, refem el camí de la muralla i l'anem vorejant fins que ens deixa a la Platja de Tamarit i les terrases dels restaurants a la vora dels càmpings.

► PK 2,8 ► Desembocadura del Gaià (Platja de Tamarit); un sender llarg i temàtic que ressegueix la llera ampla del riu, replè de panells informatius sobre la reserva de fauna i la vegetació variada d'aquest entorn fluvial, com també de les activitats humanes que s'hi feien temps enrere... Aquest tram temàtic s'acaba quan passem per baix del pont de la N-340, on el sender es fa pista).

► PK 4,4 ► basseta del Camí del Riu (cruïlla amb el camí de Ferran a Altafulla); aquí girem a la dta seguint asfalt i en direcció a Altafulla, fins al trencall dels panells (informen de la Ruta dels Castells), on deixem el carrer a mà esq pel camí que veiem. Poc després, també a l'esq, anem veient tot de corriols que s'endinsen entre l'herbassar dels bancals abandonats, i n'escollim un per resseguir una de les marjades fins al final, a on trobem una tanca i, finalment, el corriol que tira amunt per pujar la muntanyeta de Sant Antoni...).

► PK 6 ► Sant Antoni de Pàdua (terme municipal d' Altafulla); església edificada en aquest indret elevat, equipat amb una àrea de pícnic baix l'ombra del pinar; també trobem una font pública. Deixant la zona enrere, de seguida sortim del camí per un corriol entre el matollar, a mà esq. A partir d'aquí, alternant trams de corriol entre pinar i camí tot descobert, voregem tot el Fondo de Mas Peret i anem baixant per arribar de nou a la llera del Gaià. L'últim tram de baixada és un corriol de roca bonyeguda i de força desnivell (-20%), amb vistes obertes i des d'altura al pròxim punt d'interès de la ruta: el poblet de Ferran i el seu castell.

► PK 7,4 ► arribem a la llera del Riu Gaià, al seu pas per les Hortes de Ferran, i seguim aquest camí planer que voreja el riu aigües avall fins que retrobem la la cruïlla de la basseta del camí de Ferran. Ara girem a la dta seguint l'asfalt, travessant uns camps mentres a l'horitzó s'apropen els murs del Castell de Ferran. Abans d'arribar al poble, però, hem de seguir un tros de la carretera T-202 fins que veiem les escales de pujada a la Plaça del Castell, on creuem la carretera.

► PK 8,3 ► Plaça del Castell de Ferran > Camí del Cementiri > Dipòsit controlat de runes de la Capellana i el cementiri de Ferran; comença tram llarg per carretera de servei, fins a arribar a la Depuradora d'Altafulla. Com a alternativa, paral·lel a l'asfalt i a la vora del bosc, hi ha un camí d'un gasoducte que també es pot anar seguint.

► PK 10,3 ► Depuradora d'Altafulla i el Mas de Jover; s'acaba la carretera i segueix camí entre camps d'oliveres; aquí trobem el camí privat del Mas Nou i el Mas Vell, suposo que només restringeix el pas a vehícles, tot i així, segueixo recte pel camí dels olivars i poc després trenco amunt per la vora del camp, i acabo enllaçant amb el camí privat.

► PK 11 ► comença la pujada alternativa a Sant Simplici; després de caminar uns metres pel camí asfaltat, trobem a l'esq un caminet que puja poc a poc per la vora d'uns bancals abandonats; sembla que es dirigeixi a la finca del Mas Nou, però acabem resseguint un mur de contenció i una tanca del jardí del mas; quan deixem enrere el pinar dels voltants, el camí desapareix i hem de continuar buscant les clapes d'aquest extens matollar que és el turó de Sant Simplici, tot rodejant el comellar abandonat del Mas de Jover fins a arribar a dalt de tot; l'últim tram de la pujada és el que està més tapat de matolls, costa trobar un traçat clar, però com a alternativa podriem desviar-nos a la dta i anar a buscar el camí principal per acabar d'arribar a la cimera.

► PK 11,4 ► Torre Sant Simplici (111 m); les seves restes les trobem a dalt del turó, i encara mantenen dues funcions: fer de para-vents i aguantar el pal de la Senyera... Aquí les vistes són esplèndides ja que són obertes a 360º! Podem contemplar tota la costa tarragonina extendre's des del Cap de Salou, passant per Tarragona, fins ben passat Torredembarra; per l'altra banda, també veiem el Camp de Tarragona i bona part del Baix Gaià i els petits turons i pujols que conformen la zona.

► PK 11,5 ► baixada de Sant Simplici; de bon començament trobem el sender del vessant sud, molt empinat (-30%) i relliscós degut al terreny solt i sec i als rocs escampats pel traçat; tanmateix no hi ha cap esglaó important ni cap pas perillós; més endavant continua un corriol més planer que ressegueix la llera d'un torrent sec fins a la cruïlla següent, a on girem a l'esq per una forta pujada, curta i ampla però ben rocosa.

► PK 12,5 ► corriols de baixada a les restes de la Pedrera romana del Mèdol; arribats a dalt de la pujadota, trenquem a la dta per un corriol que encara la costa de la Móra i Tamarit, que veiem a distància i des d'altura, i anem baixant fins a trobar un mirador de la costa equipat amb una pèrgola i una plataforma amb panells informatius. Per continuar i començar el circuit de la pedrera romana, agafem el corriol de l'esq que arriba fins a unes escales planeres, on ja trobem el seguit de pals informatius i numerats que ens condueixen a la timba del Clot del Mèdol, i el nucli de la pedrera, tot rodejat de miradors dissenyats en voladís, sobresortint de la timba a uns 15 m d'altura...

► PK 13 - Final ► Finalitzant ja l'excursió, deixem el Mèdol darrere i trobem un seguit de passos per travessar l'AP-7, l'A-7, la N-340 i la via del tren; l'únic d'aquests que és conflictiu és el de la N-340, on hem de creuar l'asfalt, si més no és un tram recte i poc transitat; del demés, trobem un pont i dos túnels de pas. Després d'això ja queda poc per tornar a la Móra i el punt de sortida, seguim aquest camí asfaltat que voreja el Prat de la Móra i acaba amb un camí entre els boscos, amb el que de seguida enllacem amb els carrers d'aquest petit nucli coster. ||


Plage

Passeig de la Platja de la Móra

Waypoint

entrada Camí de Ronda (indicadors i panell info.)

Plage

cala de la Fonteta (nudista)

Grotte

vistes a cova

Waypoint

Passeig Marítim de la Móra

Waypoint

continuant el Camí de Ronda (després de sortir del P. Marítim)

Château

vistes al Castell de Tamarit | Camí de Ronda

Plage

roca de Cala Jovera | vistes a la Platja de Tamarit

Waypoint

Desembocadura del Gaià | Platja de Tamarit

Carrefour

cruïlla, indicadors | Sender de la Desembocadura del Gaià

Photo

ruïnes, alzina gegant | Sender de la Desembocadura del Gaià

Carrefour

tram frondós amb panells info. | Sender de la Desembocadura del Gaià

Carrefour

cruïlla de la bassa del camí de Ferran (amb el Camí del Riu)

Carrefour

trencall dels panells (info. Camins d'Altafulla / Camí dels Castells del Baix Gaià)

Waypoint

corriol de pujada a Sant Antoni

Site religieux

Sant Antoni de Pàdua

Carrefour

trencall per corriol (sortim del Camí de l'Ermita)

Waypoint

inici tram rocós de baixada al Riu Gaià

Carrefour

enllaç amb el Camí del Riu, al seu pas per les Hortes de Ferran

Carrefour

Camí del Riu (d'Altafulla a Ferran)

Château

Plaça del Castell (de Ferran)

Carrefour

Camí del Cementiri (vistes al Castell de Ferran)

Site religieux

cementiri de Ferran

Waypoint

Dipòsit controlat de runes (inici tram llarg per carretera secundària)

Carrefour

trencall esq, vorejant el camp d'oliveres

Waypoint

Mas Nou

Waypoint

Mas Vell

Waypoint

trencall esq - pujada per camí entre bancals abandonats

Waypoint

vorejant els murs i la tanca del jardí del Mas Nou

Waypoint

pujada alternativa a Sant Simplici | tram sense camí marcat, caminant per les clapes del matollar

Sommet

Sant Simplici (111 m) | vistes panoràmiques a 360º

Waypoint

baixada de Sant Simplici (sender empinat, terreny solt i relliscós) segueix corriol llarg

Waypoint

inici pujada per camí rocós

Waypoint

final pujada - trencall dta per corriol panoràmic fins al mirador

Panorama

mirador de la Móra i Tamarit

Site archéologique

inici circuit de les restes romanes del Mèdol

Waypoint

mirador (en voladís) del Clot del Mèdol (restes de la pedrera romana)

Risque

precaució! creuem N-340 (i continuem pel túnel de pas de la via)

Photo

camí del Prat de la Móra

3 commentaires

 • Photo de Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau 7 févr. 2016

  Una ruta molt complerta i maca.
  Tot i els obstacles de AP7, N340 i vies de tren, que es salven molt bé.
  Segueix fent bones rutes.
  Salut i cames!!!

 • Photo de Albosc Albert

  Albosc Albert 9 févr. 2016

  !!! Molt agraït per la teva valoració, Josep Mª, i pels ànims!
  Envers als obstacles, com tu dius, es salven tots molt bé, menys un, que trobem ja finalitzant l'excursió i tornant a la Móra (p.k. 13,5 del track), a on creuem una recta de la N-340, sense pas de vianants, tanmateix és un tram no massa transitat, normalment...
  Bé, res més, sort amb tot Josep, i gràcies de nou!!

 • P.hermoso 24 janv. 2021

  I have followed this trail  View more

  Ruta fácil-moderada con agradable entorno y varios enclaves con vistas muy especaiales

You can or this trail