Coordonnées 237

Uploaded 2 juin 2016

Recorded juin 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
53 m
11 m
0
5,4
11
21,55 km

Vu 501 fois, téléchargé 4 fois

près de Aalten, Gelderland (Nederland)

Begin: Treinstation Aalten Eind: Treinstation Varsseveld

Slinge, Vlierbeek, Veengoot en Boeken

Van de tramlijnen van de GWSM die tussen Aalten, Lichtenvoorde, Bredevoort en Varsseveld liepen en is behalve de namen van enkele straten niets meer over. Maar de gebieden waar ze door heen gingen zijn er niet minder mooi om. De afkorting GWSM staat voor De Geldersch-Westfaalsche Stoomtramweg Maatschappij en dat duidt op een Nederlands Duitse samenwerking. De exploitatie van de lijnen was geen succes. Het begon allemaal in 1920 en met de personen was het snel afgelopen, terwijl de goederen het tot 1952 uithielden. Niet getreurd, Aalten is een leuk plaatsje aan de Slinge. Het dorpje is oeroud en heeft altijd te lijden gehad van langstrekkende legers, waarvsn Bredevoort (4km verderop!) in het bijzonder. De wandeling ernaartoe over het Vrijerslaantje, langs de Slinge en de Keizersbeek is prachtig.
Bredevoort is een klein vestingstadje. Het was er al in de Middeleeuwen en meestal in het bezit van de heren van Gelre (lees: Maarten van Rossum). Wellicht uit dankbaarheid hebben de heren van Gelre het stadje cadeau (zo makkelijk) gedaan aan de Van Nassaus. Onze WA is nog steeds Heer van Bredevoort. Om Bredevoort wat nieuw leven in te blazen werd in 1993 het plan opgevat er een boekenstad van te maken. Op een gegeven moment waren er zo’n dertig winkeltjes, waarvan de meeste met het opkomende internet weer zijn gesloten. Het blijft een gezellig gezicht en bezigheid om door de resterende stalletjes en winkels te dwalen.
Via een stuk tracé lopen we door naar Lichtenvoorde, waar we langs de zuidkant over onverharde paden lopen. Geen oud spoor dus, maar wel mooie paden langs de Flierbeek (een bijna onzichtbare nieuwe stroom) die langs windturbines en bossen voort, waar paarden circuits zijn uitgezet.
Ook de Veengoot die we eerder bij Ruurlo tegenkwamen wordt overgestoken. We raken in Varsseveld, dat ook aan de Slinge ligt. Het gebied is zoals overal hier oud. De Vennebulten, waar we langs lopen is daar een voorbeeld van. Varseveld heeft een heel oude kerk, dat in het in het midden staat van de oude dorpskern. Zo gek woond Guus Hiddink hier dus niet.

View more external

Centrum Aalten
De naam is er nog in Aalten
Met Heilige Hartkerk Bredevoort
Veel boeken dus in Bredevoort
De tram bleef buiten de bastions
Hier zal die vast gestopt hebben die tram tussen Bredevoort en Lichtenvoorde
Letterlijk een kruispunt
en meikever, ze bestaan nog
Rondom de Riete

2 commentaires

 • Photo de Adri Jansen

  Adri Jansen 26 févr. 2018

  I have followed this trail  vérifié  View more

  Prachtige, mooi afwisselende maar voor mij zware route!!

 • Photo de dcve

  dcve 26 févr. 2018

  Met deze vorst? is het wel zwaar ja.

You can or this trail