Coordonnées 828

Publié 10 mars 2017

Recorded mars 2017

-
-
15 m
-34 m
0
5,2
10
20,75 km

Vu 762 fois, téléchargé 3 fois

près de Schagen, Noord-Holland (Nederland)

Begin: NS Station Schagen Eind: NS Station Anna Paulowna

Langs wat wad was
Het noordelijkste stukje van de lijn Schagen Van Ewijcksluis is met het OV nagenoeg onbereikbaar. Daarom is gekozen voor het beginstukje ervan de klassieke spoorlijn naar Den Helder.
Schagen is omring door een autorondweg waar je als fietser en voetganger niet goed langs kunt, het oude tramspoor wat oostelijk wegloopt, is daarom niet goed te bereiken. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door het stuk bij Barsingerhorn, waar het gerestaureerde tramhuisje monumentaal is neergezet. Vanaf hier kun je over het tracé naar de Gouwweg lopen. Je krijgt dan gelijk een indruk hoe kaal zo’n lijntje door de polder was. Barsinger lag met Kolhorn aan de Waddenzee en had samen een soort stadsrechten (1415). We zitten hier dus aan de noordkant van West-Friesland en tegenwoordig heet dat de Kop van Noord-Holland. We lopen hier de Wieringerwaard binnen met het gelijknamige plaatsje als middelpunt. Dat is er vanaf 1610. We laten het rechts liggen en lopen over het noordelijke stuk van de Westfriese omringdijk. Binnendijks lopen we langs ’t Wad, wat dus ooit wad was en nu een verveend gebied. De dijk voert ons naar Keinse. Het was een terpdorp, waar ooit een Mariabeeld in een put werd gevonden. De gelovigen zijn er dan als de kippen bij om er een kerk te stichten. De protestanten vonden dat maar niks en hieven het op. Maar beelden in putten blijven aan je trekken. Dus het kerkje staat er weer. We lopen nu over de Keinsmerweg naar Keinsmerbrug en passeren de lijn naar Den Helder (enkelspoor). De lijn loopt er al vanaf 1865, alleen duurde het even voordat het allemaal in het zuiden aansloot. De lijn was vooral bedoeld om de marine in Den Helder te bedienen.
We lopen nu opnieuw langs de Grote Sloot en dat betekent dat we weer door ’t Zijpe lopen. We gaan naar Oude Sluis. Het ontstond na de inpoldering van het Zijpe en vormde verbinding met de zee (Marsdiep) via de Grote Sloot. Dit allemaal niet te verwarren met de sluizen die bij het Noord Hollandschkanaal waren aangelegd, want ten noorden van de lijn Oude Sluis Callantsoog was er alleen maar ondiep wadwater (Balgzand). Dat zand is uitgegraven om met een schip in Den Helder te komen, zodat er een kustkanaal ontstond. In deze tijden was Wieringen met Den Oever en Hippolytushoef nog gewoon een waddeneiland. Het was precies de reden voor de aanleg van de tram naar Van Ewijcksluis nadat het zuidelijk Balgzand was ingepolderd. Pas in 1934 ontstond de Wieringermeer polder en zat Wieringen aan het vaste land en werd ook de Afsluitdijk een feit en het spoor was weer weg.
We eindigen al met al in Anna Paulowna door langs een oude wadgeul (Kneeskade) te lopen: Hoge en Oude Veer. In de Middeleeuwen was het er al, maar zoals dat gaat met wadden, is het hier volledig ondergelopen en pas in 1846 drooggemalen met particulier geld. Het project werd een debacle, want de grond was veel te zout. Niets groeide hier. Uiteindelijk is het nog goedgekomen met Anna, want bloembollen doen het hier nu prima.

View more external

Train stop

001 NS Schagen en De Dreef

We verlaten Schagen via het oude tracé
Rivière

002 De Nieuwe Sloot met gemaal De Snevert

Carrefour

003 Lutjewallenweg

Over de kromming liep het tracé naar Ewijcksluis EN Wognum
Parc

004 Begraafplaats van Barsingerhorn

In Verkiezingstijd
Pique-nique

005 Het Tramhuisje van Batsingerhorn

Met een prachtig pad naar de Gouwweg
Rivière

006 Gouwweg Kanaal Schagen Kolhorn

Rivière

007 Bansloot Miento aan de Gouwweg

Lac

008 Wadweg

Information

009 Droge wielen aan de Westfriese Dijk

Lac

010 Nieuwe Sloot

Meer een plassen gebied
Carrefour

011 Spoor Schagen Anna Paulowna Den Helder

Architecture sacrée

012 Mariakapel te Keins aan de Westfriese Dijk

Pont

013 Keinsmerbrug

Rivière

014 Langs de Groote Sloot

Pont

015 Ophaalrug Oude Sluis en het kerkje iets verderop

Rivière

016 De sluis in Oude Sluis

Rivière

017 Langs de Kneeskade

Rivière

018 Hoge Oude Veer

Rivière

019 De Kneeskade met Molen

Building of interest

020 Molen Leonide

Lac

021 Hoge Oude Veer aan de Kerkweg

Hier is het meer een meer
Pont

022 Brug over het Oude Veer (hoog en laag)

Architecture sacrée

023 Protestantse kerk Anna Paulowna

Architecture sacrée

024 OLV Praesentatie in AP

Train stop

025 NS Anna Paulowna

Commentaires

    You can or this trail