Coordonnées 479

Publié 28 septembre 2019

Recorded septembre 2019

-
-
1 m
1 m
0
5,8
12
23,07 km

Vu 37 fois, téléchargé 0 fois

près de Winschoten, Groningen (Nederland)

Begin/Eind: Station Winschoten

NB: Het pad langs het stroompje in Reiderwolde is tamelijk ruig. Als het te nat is: fietspad nemen

Om een project
We lopen een rondje om het Oldambtmeer. Het is op de Lauwersmeer het grootste meer van Groningen. Het is uitgegraven ten behoeve van het project de Blauwe Stad het toeval wil, dat er om dit meer trammetjes liepen van de Oost Groningse maatschappij met trammetjes van Winschoten naar Delfzijl en Finsterwolde.
De Blauwe stad was bedoeld om mensen uit het westen naar Groningen te lokken met een ruime natuur en veel water. Er werd natuurgebied aangelegd en infrastructuur aangebracht, alleen was na 2008 de belangstelling erg klein. Van de geplande 1000 woningen staan er nog niet zo veel, maar het betekent wel, dat er een mooi wandelgebied is ontstaan in dit ondergelopen land, want het meer is is zo’n 1,5 meter diep.
We starten in Winschoten en lopen via Reiderwolde tamelijk ruig naar de oostkant van het meer.
Via een trekpootje bereiken we de grote plas en lopen over het dijkje naar de noordkant waar een jachthaven is. Hier vinden we ook Midwolda een dorp waar Ennemaborgh met bekendst is met een stukje oerbos in het landgoed, waar we doorheen lopen.
Het kasteeltje is 18de eeuws en er woont tegenwoordig een kunstenares. Het landgoed erachter lopen we helemaal uit richting A7, we komen in Scheemda en Eexta bij het Winschoterdiep.
We stuiten op het enorme fabriekscomplex “de Toekomst”. Het was tot1968 een strokartonfabriek en verviel al heel snel tot “de ruime van Scheemda”. Voor miljoenen is de boel gesaneerd en opgeknapt, maar nog steeds is er geen duidelijke bestemming voor prachtig ogende pand.
We lopen door naar Heiligerlee, dat iedereen kent van de “Slag”. Hier waren de eerste schermutselingen voor de 80jarige oorlog. In 1536 was er al eens een slag toen Karel V de zeggenschap kreeg over Groningen. In 1568 was er een opstand die door de van Nassaus werden geleid. Op de vlucht van Groningen kwam het oranje leger in Heiligerlee en door een mirakelse werden de Spanjaarden verslagen al moest Graaf Adolf hier wel het leven laten. Een enorm witte monument (Adolfmonument) herinnert aan deze man.
In Heiligerlee was ook een klokkengieterij. In Heiligerlee kun je zowel het Museum over de gieterij als de slag bezoeken.
We lopen terug naar Winschoten, waar we het tramtrace volgen lang drie fiere molens: Molen Berg (1854), Molen Dijkstra (1862) en molen Edens (1763/1870), allen korenmolens. De laatste is de hoogste en de mooiste om te zien.
In Winschoten lopen we terug door het winkelcentrum langs het voormalige raadhuis en de Olle Witte, een losse toren uit de 13de en 14de eeuw. Winschoten is niet zo spectaculair en is toch ook heel oud. In Heiligerlee stond het klooster de rest was voor de ontginning. Pas in 1825 kreeg Winschoten een soort stadsrechten, maar dat zie je er niet het aan af.

View more external

Train stop

01 Station Winschoten

Met informatie over de oorlogsslachtoffers die per trein zijn afgevoerd
Provisioning

02 Marktplein

Met izhct op de Olle Witte
Pont

03 Brug over Winschoterdiep

Pique-nique

04 Reiderewold

Risque

05 Reiderwold

Als het te nat is: OMLOPEN
Lac

06 Het lijken kolkmeertjes

Pont

07 Oldambtmeer Funen

Ferry

08 Trekpontje Falster

point d'amarrage

09 Haventje Oldambtmeer

panoramique

10 Homerilaan Midwolde

Château

11 Ennemaborg

Loop over de ophaalbrug om het kasteeltje te zien
panoramique

12 Landgoed Ennemaborgh

Pont

13 Boslaan

Building of interest

14 Strokartonfabriek Scheemda

Nu industrieel erfgoed
Pont

15 Winschoterdiep

Building of interest

16 Graaf Adolfmonument Heiligerlee

Musée

17 Twee Musua in Heiligerlee

Ze liggen tegenover elkaar
Building of interest

18 Bergmolen

Building of interest

19 Korenmolen Dijkstra

Building of interest

20 De Volharding (of Edens)

Building of interest

21 Raadhuis Winschoten

Commentaires

    You can or this trail