Durée  4 hours 46 minutes

Coordonnées 3187

Publié 8 décembre 2015

Recorded novembre 2015

-
-
74 m
40 m
0
4,4
8,9
17,72 km

Vu 496 fois, téléchargé 5 fois

près de Houte, Flanders (Belgique)

Op 8 november 2015 wandelden we een tocht door de Oosterzeelse wandelclub "Land van Rhode" uitgestippeld tussen Balegem en Hillegem. De wandeling begin officieel aan het Parochiecentrum in de Poststraat te Balegem, maar gemakkelijkheidshalve parkeerden wij achter de spoorweg in de Maarlaanstraat, vanwaar de startzaal via de voetgangersbrug snel bereikbaar is.

We wandelden langs de rand van het dorp naar de wijk Diepestraat en Berg en langs de zand- en steengroeve naar de Geraardsbergsesteenweg-Europaweg. Een parallelweg naast langs deze zeer drukke verkeersweg bracht ons naar Oombergen, waar een rustpost was ingericht.

Tegenover de kerk bracht een voetwegel ons naar de Oude Trambaan
en de Oude Heibaan voor een mooi landelijk parcours naar de Bovenhoekstraat in Hillegem. Een stukje langs de Provincieweg liep tot vlak voor het dorpscentrum, waar we via de Diepestraat weer langs een mooi landelijk stukje voorbij de Nieuwpoortmolen terug naar de rustpost in Oombergen gingen.

Na even rusten bewandeldenden we nog een stukje van de Oude Trambaan tot aan de Astridstraat, waar we weer voor de landelijkheid van de Kachputtenstraat kozen. Aan het Hoeksken ging die over in de even landelijke Leen Bracht straat die ons terug tot aan de Geraardsbergsesteenweg in Balegem bracht. De Bergstraat bracht ons daarna langs de Guilotinemolen terug naar het centrum van Balegem.
Waypoint

Foto 01 - Diepestraat

Waypoint

Foto 02 - Het Broek

Waypoint

Foto 03 Steengroeve

Waypoint

Foto 04 - Geraardsbergsesteenweg / Europaweg

Waypoint

Foto 05 - Sint-Martinuskerk Oombergen

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/9797 De Sint-Martinuskerk met romaanse elementen en een toren uit de 14de eeuw. Na de brand van de kerk in 1919 werd ze grondig hersteld
Waypoint

Foto 06 Wegel naar de Minnebergstraat

Waypoint

Foto 07 Oude Trambaan

Waypoint

Foto 08 - onderweg naar Hillegem

Waypoint

Foto 09 - onderweg naar Hillegem

Waypoint

Foto 10 - onderweg naar Hillegem

Waypoint

Foto 11 - Bovenhoekstraat

Waypoint

Foto 12 tussen Bovenhoekstraat en Provincieweg

Waypoint

Foto 13 Diepestraat

Waypoint

Foto 14 Oost van Nieuwpoortmolen

Waypoint

Foto 15 - Nieuwpoortmolen

Nieuwpoortmolen, een stenen romp als restant van een windmolen uit 1905, die in plaats kwam van een staakmolen uit de 15de eeuw, hij was maalvaardig tot 1949. In 1983 werd hij verbouwd tot woning en later tot vakantiewoning.
Waypoint

Foto 16 - Oude Tramlijn

Waypoint

Foto 17 - Kachputtenstraat

Waypoint

Foto 18 - Kachputtenstraat

Waypoint

Foto 19 - Leeg Bracht

Waypoint

Foto 20 - Leeg Bracht

Waypoint

Foto 21 Pomp aan de muur in de Leeg Bracht

Waypoint

Foto 22 - Langs de Leeg Bracht

Waypoint

Foto 23 - Langs de Berg

Waypoint

Foto 24 - Guillotinemolen

De Guillotinemolen of Grote Kucher, een zware bakstenen molen in Balegem. In 1798 als graan- en oliemolen gebouwd. Sinds einde jaren 1970 mislukten renovatiewerken waardoor de molen nog steeds niet maalvaardig is. In 2012 moesten wegens bouwvalligheid zelfs de wieken verwijderd worden. De molen kreeg zijn naam toen in 1798 iemand door een slag van de wieken werd onthoofd. http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=63
stationnement

Parkeren Meerlaanstraat

Pique-nique

Parochiecentrum Balegem

Pique-nique

Rustpost Oombergen

Commentaires

    You can or this trail