Durée  4 hours 21 minutes

Coordonnées 1152

Publié 19 juillet 2019

Recorded avril 2019

-
-
29 m
-1 m
0
3,6
7,2
14,42 km

Vu 28 fois, téléchargé 0 fois

près de Boom, Flanders (Belgique)

Zondag 14 april 2019 trokken we naar de Rupelstreek. Wandelclub Schorrestappers uit Boom organiseerde hun 5e Kleiputtentocht, met vertrek uit het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre.

Over de “One world” bridge, waarin duizenden boodschappen werden gegraveerd voor het Tomorrowland festival in 2014, trekken we voorbij het dubieuze 'kunstwerk' van Arne Quinze en langs de vijvers, voormalige kleiputten, van het Provinciaal domein naar de uitgang langs de Dirkputstraat.

Door het zeer landelijke gehucht Kleine Steylen, een stukje rechtsaf op de 's Herenbaan en linksom door de Kerremansstraat bereiken we het Keibrekerspad in de Kleiputten van Terhagen. De naam is een eerbetoon aan de keibrekers, arbeiders die vanaf 1910 de keien, kleibroden genoemd, uit de klei moesten hakken om te vermijden dat die de baggermachines stuk zouden maken. Het pad brengt ons langs de kleiontginningszone en visvijvers naar de Hoogstraat in Terhagen.

In het Volkshuis van Terhagen was een rustpost ingericht. Na even pauzeren wandelen we een lus door de kleiputten van Terhagen. Door de gerestaureerde Poort De Beukelaer klimmen we weer omhoog naar de Kapelstraat en wandelen rond de St-Jozefskerk en het kerkhof terug naar het Volkshuis.

Na deze tweede rustpauze trekken we naar de oevers van de Rupel. We volgen het jaagpad op de dijk en na goed 700m rechtsaf, steken langs een van de oude tunneltjes weer onder de Kapelstraat door en stappen weer door het groen van de voormalige kleiputten naar de Bosstraat aan de St-Catharinakerk en terug domein De Schorre in.

Keurig aangelegde wandelwegen en knuppelpaden voeren ons door het Provinciaal domein, waarin hier en daar nog resten van de vroegere industriële activiteit te zien zijn, terug naar de sport- en recreatieterreinen en -vijvers aan en de startplaats nabij de klimmuur.

+++++++

Het was een zeer gevarieerde wandeling in dit gebied dat weldra niet meer hetzelfde zal zijn... De kleiputten van Terhagen en Boom werden vorige eeuw uitgegraven voor kleiontginning en daarna gebruikt als stort, ook voor asbest. Vanaf de jaren '80 stopte het storten en nam de natuur stelselmatig het terrein in. Vijvers, moerassen, bossen en grasland ontsproten spontaan en toverden de littekens om tot pareltjes van de Rupelstreek.

Maar de bijna 10 hectaren van de vroegere storten zijn een gezondheidsrisico en het grondwater wordt vervuild. De kleiputten van Terhagen moeten gesaneerd worden. Afgraven is te riskant en te duur. Vanaf 2021 gaat men in een gebied van ca. 35 hectaren alle bomen en struiken verwijderen, de stortplaatsen met folie afdekken en aanvullen met minstens 2 meter grond. Hiervoor zal uitgegraven grond van de Oosterweelverbinding over water aangevoerd worden. Na een tiental jaren zal er hopelijk weer een nieuw natuurgebied ontstaan zijn.
Naast de parking loopt een trap (en een lift) omlaag naar domein De Schorre
Op de achtergrond de 'artistieke' schroothoop van Arne Quinze
Op de achtergrond de 'artistieke' schroothoop van Arne Quinze
langs de Kerremansstraat
Keibrekerspad, de naam is een eerbetoon aan de keibrekers, arbeiders die vanaf 1910 de keien, kleibroden genoemd, uit de klei moesten hakken om te vermijden dat die de baggermachines stuk zouden maken.
Ook vandaag nog wordt de Boomse klei hier ontgonnen. De firma Wienerberger is een moderne ‘steenbakkerij’ en wereldspeler.
Op de T-splitsing staat rechts Het Volkshuis, waar Piet van Aken kind aan huis was. Hier staan ook nog mooie herenhuizen van de vroegere steenbakkers- bazen, in schril contrast met de kleine arbeidershuisjes in de Hoogstraat.
In de Kleiputten
Op de wat hogere en drogere delen van de kleiputten ontstond een heide landschap
pad naar Terhagenlei
De in 2012 gerenoveerde toegangspoort uit 1939 van de voormalige steenbakkerij De Beukelaar aan de Kardinaal Cardijnstraat. Een trap en een fietshelling, net achter de poort, gaven destijds toegang tot de lager gelegen droogloodsen in de kleiput.
In de 18de eeuw werd de kleilaag afgegraven tot tegen de Kapelstraat, de weg tussen Terhagen en Boom. De rand van die weg werd een 5 tot 9 meter diep talud. Rond 1900 werd een reling gezet om de veiligheid van de voorbijgangers te verbeteren. Een stukje weerszijden van de Poort Debeukelaer bleef bewaard.
De neogotische Sint Jozefkerk van Terhagen uit 1884.
Aan de overkant van de Rupel het torentje van kasteel Den Bocht, het lijkt wel een kerktorentje. Maar het is een van oorsprong 17de eeuws jachtpaviljoen van de graven van Hoorn.
Aan de overkant van de Rupel zien we het torentje van kasteel Den Bocht, het lijkt wel een kerktorentje, maar het is een van oorsprong 17de eeuws jachtpaviljoen van de graven van Hoorn. Huidig classicistisch kasteel rond 1800 opgericht en later vergroot met een in 2009 vernieuwde neogotische toren.
De steenbakkerijen maakten gebruik van de transportmogelijkheden op de Rupel. Op verschillende plaatsen werden tunneltjes onder de Kapelstraat aangelegd als verbinding tussen de kleiputten en de Rupel.
De bakstenen St-Catharinaker uit 1938-39.
Provinciaal Recreatiedomein De Schorre werd aangelegd rond een aantal buiten gebruik genomen kleiputten van steenbakkerijen. Het gebied evolueerde naar een 75 hectaren groot domein met mooie vijvers en prachtige natuur voor recreatie, sport en evenementen zoals o.a. het Tomorrowland music festival. https://www.deschorre.be/
Voetpad in De Schorre
in De Schorre
ter herinnering aan de eerste staking in 1884
Restanten steenbakkerij
Startzaal in APB De Schorre, naast de klimmuur
Deze trage weg loopt van Wienerberger aan de 's Herenbaan in Reet via voetweg 50 door de kleiontginning naar de visput van De Lustige Vissers aan de Hoogstraat in Terhagen. Het is voor voetgangers en fietsers een verbindingsweg tussen Terhagen en Reet.
Café Volkshuis Nieuwstraat 156, 2840 Terhagen 03/888.08.40. Maandag-dinsdag gesloten

Commentaires

    You can or this trail