Durée  4 hours 26 minutes

Coordonnées 3037

Publié 29 avril 2016

Recorded avril 2016

-
-
28 m
14 m
0
4,0
8,1
16,11 km

Vu 1128 fois, téléchargé 29 fois

près de Bethania, Flanders (Belgique)

Zondag 17 april trokken we naar Brasschaat waar de Merksemse Wandelclub De Stroboeren hun jaarlijkse bosrijke Maria Ter Heide wandeling organiseerden. De start was voorzien in Parochiezaal d'Oude Kerk aan de Lage Kaart te Brasschaat. We verlieten de startplaats langs de achterzijde door de speeltuin aan de Prolistraat en trokken door de Koloniestraat en de Leemputweg naar de Antitankgracht.

De Antitankgracht (of -kanaal) is ongeveer 33 km lang en minstens 6 meter breed. Ze loopt in een kwartcirkel rond Antwerpen. De gracht verbindt de Schelde in Berendrecht met het Albertkanaal in Oelegem. De gracht werd gegraven rond 1938 om (Duitse) tanks te stoppen voor ze Antwerpen zouden bereiken, maar ze speelde geen rol van betekenis in de Achttiendaagse Veldtocht. Ondertussen evolueerde de Antitankgracht tot natuurverbindingsgebied dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt.

We bewandelen het paadje naast de gracht tot aan de Bredabaan en volgen aan de overzijde de andere oever door het bos. Aan de kruising tussen de twee bunkers slaan we rechtsaf, weg van de gracht en wandelen door natuurgebied De Inslag waar men probeert het oude heidelandschap te herstellen (foto).

Bij het verlaten van het bos zitten we in een woonwijk waar we door de straten Molenheide, Het Gemaal, Korenlaan en Durentijdlei naar de kerk van de Brasschaatse wijk Maria-Ter-Heide trekken. Hier rusten we in de ouwe café Belle Vue even uit en trekken dan door Kapellei en Bierwertslei naar de Essensteenweg.

Parallel aan deze drukke baan zoeken we onze weg langs smalle bospaadjes aan de grens van het oude militaire domein en trekken we naar het oude militaire vliegveld (foto), dat vandaag hoofdzakelijk door sport- en zweefvliegers gebruikt wordt.

We wandelen over het vrij natte bospad langs het vliegveld naar het achterliggende heideland en keren aan de andere zijde van het vliegveld terug naar de oude Bondgenotenlaan en Licht Vliegwezenlaan naar Perron Noord (zie foto). Dit vroegere militair gebouw werd omgetoverd tot een aangename bistro met terras en speeltuin, waar men niet alleen zicht heeft op de activiteiten op het vliegveld maar men ook de militaire spoorlijn Kapellen-Brasschaat kan berijden met spoorfietsen.

Na even pauzeren wandelen we langs het militair museum aan de Bondgenotenlei en slaan rechtsaf de bossen in naar het oude Fort van Brasschaat (zie foto en http://www.fortengordels.be/forten/fort-van-brasschaat). Het pad langs de gracht rond het fort brengt ons terug naar de Antitankgracht, die we weer volgen tot op Mishagen, waar we rechtsaf gaan.

Door de rustige woonstraten Dullingen, Werverbos en Bloemaard komen we op de Ploegsebaan, die we naar rechts volgen om dan aan de Lage Kaart de wandellus weer te sluiten.
Het was een aangenaam gevarieerde wandeling. Met veel bos, stukjes heide en enkele leuke plaatsen zoals het oude vliegveld en Perron Noord. Wie de tocht op eigen houtje wil maken en een rol- of kinderwagen wil meenemen houdt wel best rekening met enkele zeer smalle en/of modderige bos- en veldwegels.
Waypoint

Café Belle Vue

Waypoint

Garçondreef - Bethaniepad

Waypoint

Pad langs antitankgracht

Waypoint

Antitankgracht Bredabaan

Waypoint

Verwilderde tuin

Waypoint

Bos en Heide

Waypoint

Bospad

Waypoint

Maria ter Heide

Waypoint

Watertoren Kapellei

Waypoint

Langs de Essensteenweg

Waypoint

Langs de Essensteenweg

Waypoint

Bospad

Waypoint

Vliefgveld Brasschaat

Waypoint

Vliegveld Brasschaat

Waypoint

Veldwegel naast vliegveld

Waypoint

Heide

Waypoint

Perron Noord

Waypoint

Controletoren Bondgenotenlei

Waypoint

Fortgracht

Waypoint

Fort Brasschaat

zie http://www.fortengordels.be/forten/fort-van-brasschaat
Waypoint

Antitankgracht aan Mishagen

stationnement

Parkeren in Koloniestraat

Pique-nique

Parochiezaal d'Oude Kerk

Provisioning

Perron-Noord

Commentaires

    You can or this trail