Télécharger

Distance

17,32 km

Dénivelé positif

553 m

Difficulté technique

Facile

Dénivelé négatif

553 m

Altitude maxi

855 m

Trailrank

51

Altitude mini

340 m

Type d'itinéraire

En boucle

Temps en mouvement

3 hours 30 minutes

Durée

5 hours 6 minutes

Coordonnées

2944

Publié

11 avril 2021

Recorded

avril 2021
Soyez le premier à applaudir
Partager
-
-
855 m
340 m
17,32 km

Vu 147 fois, téléchargé 3 fois

près de Cànoves i Samalús, Catalunya (España)

Cànoves i Samalús, Riera i Pantà de Vallforners, Castanyer d’en Cuc.

El Castanyer de Can Cuc o Castanyer Gros de Can Cuc, està catalogat dins la llista d’arbres monumental de Catalunya. Està considerat l’arbre més gros del país pel gruix espectacular de la seva soca. Pels volts dels anys trenta li van calar foc a partir d’un forat que hi havia a l’escorça estigué cremant tres dies i tres nits. Com a conseqüència del joc la soca va quedar parcialment buida, fet que va ser aprofitat l’any 1960 per un carboner, que instal·là durant un any i mig el seu habitatge dins l’arbre.

Embassament de Vallforners
El 1989 es tancaven les comportes de la presa a fi que es comencessin a recollir les aigües de l'embut muntanyenc, que té una superfície de 12,5 Km2.

finalitzada la construcció de l'Embassament de Vallforners, en el terme municipal de Cànoves i Samalús, el 1989 foren tancades les comportes de la presa a fi que el pantà comencés a recollir les aigües que cauen a l'embut muntanyenc, que té una superfície de 12,5 Km2, i que està format per un cinyell de muntanyes, de turons i serrats des del Pla de la Calma a l'obaga d'en Cuch, entre els quals hi ha Roca Centella, el Mojó, el Turó Monner, el Puig del Sui (el punt culminant amb 1322 m. d'altitud), el Turó d'en Cuch (en el que confronten els termes de Cànoves, Tagamanent, Montseny i Sant Pere de Vilamajor), i la colada i la serra dels Vallestrins, i en el centre del qual hi ha el mas de Vallforners, meitat fortalesa, meitat casa forestal, en el camí del Pla de la Calma, construïda pel senyor de Tagamanent i restaurada pel seu fill, Dalmau de Rocabertí, de la família dels comtes de Peralada, l'any 1610.

Les obres començaren el març del 1985. El projecte, confeccionat pel DARP pels enginyers Cándido Avendaño Salas i Miguel A. Carrillo Suárez, comprenia l'excavació de l'embassament, en el qual es va treballar des de principis de març del 1985: la construcció de la presa, el desviament de la riera, la instal.lació dels aparells d'auscultació per a comprovar l'entrada i sortida dels cabals, la construcció d'un nou camí d'accés de 1670 m de longitud i de 5 m d'amplada, puig l'antic camí ja està inundat per les aigües; i el traçat d'un altre camí de 160 m. de longitud per 10 d'amplada fins el coronament de la presa.

Un embassament que no altera l'ambient.- El cabal de les aigües ajuntades a l'embassament és interceptat per un mur aixecat a base de terra compactada i impermeable i serveix de nucli per a l'aixecament d'una Muntanyola artificial. Sobre aquest pujol s'hi ha plantat arbres i matolls a fi de simular que la presa és un paratge natural.

Aquest tipus d'embassament, inspirat en construccions d'origen italià, amb el nom tècnic de la leghetto collinari, s'aixequen enmig de les vessants de dues muntanyes per entremig de les quals discorre un riu o una riera. Aquest serà el primer i el més important embassament d'aquesta mena construït a Catalunya, un tipus de pantà que posteriorment s'expandiria i que permet la plena integració de la presa en el marc natural on està enclavada. Una iniciativa que, al mateix temps que permet aprofitar les aigües que es perdin durant vuit mesos de l'any, no modificarà per res la configuració del massís del Montseny.

La riera de Vallforners, sovint coneguda com a riera de Cànoves, és una riera que discorre pels termes municipals de Tagamanent, Cànoves i Samalús, Cardedeu i la Roca del Vallès, on desemboca en el riu Mogent.
Photo

Pont

Photo

Pont

Photo

Pont

Photo

Pont

Photo

Riera

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Castanyer d’en Cuc

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

La casa del Bosc

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Commentaires

    You can or this trail