Télécharger

Distance

17 km

Dénivelé positif

999 m

Difficulté technique

Modéré

Dénivelé négatif

999 m

Altitude maxi

1 710 m

Trailrank

48

Altitude mini

941 m

Type d'itinéraire

En boucle

Coordonnées

1123

Publié

2 juillet 2018

Recorded

juillet 2018
Soyez le premier à applaudir
Partager
-
-
1 710 m
941 m
17,0 km

Vu 679 fois, téléchargé 20 fois

près de Castell de l'Areny, Catalunya (España)Zona: Serra del Catllaràs / Prepirineu oriental.
Comarques: Berguedà i Ripollès.
Data de realització: Juny 2018.

En resum: Ruta per la Serra del Catllaràs. Es visiten dues ermites: Sant Romà de la Clusa, al costat d'un refugi, i Sant Julià de Cosp (en mal estat). A mitja caminada es fa el cim del Puiglluent (1.640 metres). Els boscos densos i el paisatge feréstec són el millor d'aquesta ruta.

Inici: A l'espai per aparcar davant de l'ajuntament de Castell de l'Areny. S'hi arriba seguint una carretera asfaltada que surt de Vilada.

Terreny i dificultat [Moderada]: Bosc de pi roig, trams de fageda i prats de muntanya a cotes altes. Poca dificultat en general però hi ha un tram complicat: uns 300 metres de baixada pel bosc i sense camí per arribar a l'ermita de Sant Julià de Cosp. Si abans hi havia camí, ara ja no (a més, al principi, han talat pins i és tot ple de branques). Precaució i atenció al GPS en aquest tram.

Aigua i Sol: A tocar de l'aparcament, a Castell de l'Areny, hi ha una font municipal que raja. La font que hi ha al Coll de Coma, arribant al final de la caminada, gairebé no raja i no fa bona pinta. A excepció dels trams de prats a les zones altes, hi ha força ombra durant gairebé tota la caminada.


Fins un cop passades Les Pilones (restes de l'antic telefèric), el corriol puja amb ganes. Superat aquest punt el camí segueix per la part ombrívola de la muntanya.


El Ras de Clarent es troba just abans d'arribar a la carena de la muntanya. A partir d'aquí els prats es fan presents ja fins al cim.


La baixada és molt còmode i els boscos de pi roig predominen a la zona.


Cal parar molta ATENCIÓ en aquest tram. Cal abandonar la pista forestal i superar uns 300 metres de bosc en baixada fins a trobar l'ermita de Sant Julià de Cosp. No hi ha camí. Atenció al GPS i sentit comú!


A l'últim tram de baixada, el Sol es fa més present. Hi ha camps i vaques i el camí és còmode i sense pèrdua.
Col de montagne

Coll Jovell

Coll que es troba poc després de començar la caminada. Hi ha una casa i un petit pessebre. Aquí cal seguir cap a l'esquerra, per un camí amb força herba.
Ruines

Les Pilones

Restes de les edificacions de l'antic telefèric utilitzar per al transport de llenya. Bones vistes des d'aquest punt.
Carrefour

Dreta i avall

En aquest punt cal desviar-se a la dreta creuant el pas canadenc i, seguidament, baixar per la pista que queda a l'esquerra.
Site religieux

Sant Romà de la Clusa

Es conserva l'antiga església, d'estil romànic. Construïda al segle XII, va ser restaurada entre els anys 1963 i 1965. Es tracta d'un edifici d'una sola nau allargada coberta amb volta de canó sense arcs torals de reforç, lleugerament apuntada i de poca alçària. La nau està rematada amb absis semicircular de dimensions més petites, orientat a llevant. El desnivell entre la nau i l'absis és salvat per un arc triomfal. L'entrada és a un dels laterals, al mur sud, i és un arc de mig punt adovellat. No hi ha gaires obertures, són petites, totes d'arc de mig punt situades en llocs destacats. A l'extrem de ponent, sobre l'església es dreça un campanar d'espadanya de dues obertures. El parament és de pedres de petites dimensions, irregulars i disposades en filades. La coberta és a dues aigües de teula àrab a la nau i teula romana a l'absis.
Cabane de montagne

Refugi de la Clusa

Sant Romà de la Clusa és un antic poble i parròquia, que en l'actualitat està integrat en el municipi de Castell de l'Areny, al Berguedà. Des de 1250 m d'altitud presideix la clotada de la Clusa. S'hi accedeix per pistes de muntanya, des de diferents pobles, la Nou de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, la Pobla de Lillet o Vilada. Aquesta última opció és la més senzilla, dins del mateix poble està indicat el camí d'uns 10 km. Pels voltants es troben diverses masies.
Col de montagne

Ras de Clarent

Zona de prats que es troba a partir de la cota 1600. Bones vistes des d'aquest punt.
Col de montagne

Coll Pan

Coll que es troba entre el Ras de Clarent i el Puiglluent. Cal anar cap a la dreta seguint el GR.
Sommet

Puiglluent (1.640m)

El Puig Lluent, Puiglluent o Puig-lluent és una muntanya de 1.640 metres que es troba entre els municipis de la Pobla de Lillet, a la comarca del Berguedà i de les Llosses, a la comarca del Ripollès.
Col de montagne

Collet de Puiglluent

Collet que es troba tot just abans de fer el cim del Puiglluent. Zona de prats a la carena de la muntanya.
Risque

Baixada pel bosc (ATENCIÓ)

Part més complicada de la caminada. Cal deixar la pista forestal i baixar pel dret entrant al bosc. Hi ha alguna marca vermella (no cal ni buscar-la) i a estones sembla que fa temps potser hi havia un camí. Són uns 300 metres de baixada entre branques i baixant diferents nivells fins a trobar un corriol molt ben marcat i en bon estat que és el que porta a l'ermita de Sant Julià de Cosp. Hi ha algunes ruïnes pel mig del bosc. Atenció al GPS i sentit comú!
Site religieux

Sant Julià de Cosp

Sant Julià de Cosp és una església romànica del municipi de les Llosses. Es troba dalt d'un single de la Serra del Catllàras. Forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Resta documentada per primera vegada el s. XII (1140), per bé que el lloc es coneix des del 905. Constituïda en parròquia depenien d'ella tres masos molt aïllats degut a les condicions del terreny. En l'actualitat es troba sense culte i serveix de cort pels remats transhumants, que a l'estiu pasturen per aquests rics prats.
Fontaine

Coll de Coma (Font)

Coll que es troba després de fer una bona pujada final. Hi ha una font d'obra però raja poc i la seva aigua no sembla recomanable...
Stationnement

Aparcament

Hi ha un espai a tota vora de carretera per aparcar a la zona de l'ajuntament de Castell de l'Areny.
Fontaine

Font municipal

Font municipal que raja bé a Castell de l'Areny, just a tocar de l'aparcament.
Carrefour

Seguir itinerari A

Cal baixar seguint el camí cobert d'herba i marcat amb pals de l'itinerari ''A''.

Commentaires

    You can or this trail