Coordonnées 339

Publié 24 mars 2019

Recorded mars 2019

-
-
4 m
-6 m
0
1,1
2,1
4,3 km

Vu 270 fois, téléchargé 5 fois

près de l'Estartit, Catalunya (España)

Els aiguamolls del Baix Ter o aiguamolls del Ter Vell són un conjunt de zones humides que ocupen la plana deltaica del Ter situats al litoral de la badia de Pals al peu del massís del Montgrí. Aquests ecosistemes interactuen amb la terra, l’aigua del mar i l’aigua dolça. Per tant, són ecosistemes de gran valor ecològic.
Tots aquests aiguamolls, a començament del segle XIX van ser dessecats per a l’aprofitament de les activitats agrícoles i ramaderes i més endavant utilitzats per immobiliàries i constructores per urbanitzar-los.
Hi diferenciem les llacunes del Ter Vell ( antiga desembocadura del riu Ter) ja que actualment desemboca 2’5 km més al Sud. Aquestes llacunes del Ter Vell són alimentades per les pluges dels vessants del Montgrí i els antics recs que drenen els camps de cultiu del sud del Montgrí.
L’any 2002, gràcies al projecte de recuperació es van netejar i reconduir les aigües de desguàs cap a la closa del mas d’en Coll on són depurades per un sistema de microorganismes.
A continuació, al sud del Ter Vell, trobem les llacunes de la Pletera- una antiga maresme (de 300 metres d’amplària i més d’un km de longitud) que va patir dessecament. Aquesta zona conté dues llacunes : una paral•lela a la duna litoral ( la Pletera) i l’altra perpendicular ( la Bassa del frare Ramon). Aquesta última bassa es troba a la part més meridional i les seves dimensions són d’uns 200 metres de llargada per uns 20/30 metres d’amplada.
L’any 2018, segons l’article “Restauració de la Pletera; una crònica de la desurbanització” de X. Quintana i altres, publicat al llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí, s’acaba el projecte Life de restauració de la Pletera amb al retirada dels materials acumulats a finals del anys vuitanta per a construir-hi una urbanització d’unes 150 cases. L’objectiu ha estat desurbanitzar, restaurar i sensibilitzar per a recuperar els valors ecològics : salicorniars, vegetació dunar, ocells aquàtics, i molt especialmente un dels peixos que tolera fluctuacions de salinitat com és el fartet (Aphanius iberus) que està en perill d’extinció. Sensibilitzar també per aconseguir la lluita contra l’increment del nivell del mar, la preservació de la biodiversitat i la recuperació de zones humides tot retirant l’escullera, el passeig, els accesos, el material de rebliment, els pals i cables elèctrics.
Als aiguamolls hi podem localitzar nombrosos hàbitats (jonqueres, canyissars, salicorniars, dunes mòbils, dunes estabilitzades i tamarius) i espècies (refugi d’aus nidificants, migratòries i hivernals). Les maresmes són els ecosistemes més rics i productius del planeta per la seva gran biodiversitat. Amb la recuperació d’aquests hàbitats ajudem a la recuperació d’espècies autòctones com el corriol camanegre (au amenaçada), la tortuga d’estany, les tortuguetes i el fartet que hem anomenat anteriorment.
El tram final de la desembocadura del ter s’anomena La Gola. Quan hi ha forts temporals de pluges les platges queden cobertes de troncs , canyes i tota mena d’andròmines. Un espectacle de troncs pelats i formes diverses. Molta gent hi sol anar per veure si en troba per fer manualitats i/o decoracions per la casa.
Finalment, al sud de la desembocadura del Ter s’hi troben les Basses d’en Coll. Aquestes formen part del terme municipal de Pals. Són dues basses situades paral•lelament a la línea de dunes litorals de la platja de la Fonollera.
Gràcies al projecte Life i al finançament europeu,la Generalitat de Catalunya, la UdG, la Diputació, l’Ajuntament de Torroella i l’esforç de moltes persones ha estat possible reconvertir el que havia de ser una urbanització davant del mar en un espai natural protegit. Ara és Espai d’Interès Natural incorporat a la Xarxa Natura 2000. Una xarxa d’espais naturals de la que també formen part el Montgrí amb el seu Castell i les Illes Medes.
Waypoint

AIGUAMOLLS DEL TER VELL

Waypoint

BASSA BANYES

Waypoint

BASSA FRA RAMON-CRUÏLLA

Waypoint

CORDÓ DUNAR

Waypoint

CRUÏLLA

06-DIC-18 10:51:01
Waypoint

CRUÏLLA QUATRE CAMINS

Waypoint

DUNES

Waypoint

GOLA DEL TER

Waypoint

LLACUNA LA PLETERA

Waypoint

MIRADOR ORNITOLÒGIC DEL TER VELL

Waypoint

OBSERVATORI ORNITOLÒGIC DE LA PLETERA

Waypoint

PLATJA

Waypoint

PUNT D'INICI I D'ARRIBADA.CARRER DEL ROMANÍ

Waypoint

URBANITZACIÓ ELS GRIELLS

Commentaires

    You can or this trail