Durée  4 hours 48 minutes

Coordonnées 1637

Publié 25 septembre 2019

Recorded septembre 2019

-
-
1 718 m
1 430 m
0
1,9
3,7
7,42 km

Vu 61 fois, téléchargé 2 fois

près de Mérens-les-Vals, Occitanie (France)

En primer lloc li haig de dedicar aquesta ruta a la meva jove, María, pel seu encert en la elecció entre moltes que hi havien. Malauradament no la vàrem poder fer, però li dec.
Anem en direcció al port de Puymorens i desprès en direcció a Foix. Un cop passat el poble de Hospitales-prés –l’Andorre seguim per la N20 uns 8 Km i quan s’acaba el tram de dos carrils, a l’esquerra veiem la central hidroelèctrica de Mérens i una indica el càmping de Mérens a la dreta, fem un bucle i creuem la N20 seguin pel lateral de la N20 en direcció contrària de la que veníem.
Veurem un pont a la dreta que creuarem i pujarem per una pista estreta, en un principi asfaltada i més tard de terra, és viable per qualsevol vehicle sense córrer circulant per la serra de l’Ubac i la pista que porta el mateix nom. Al final arribem a una zona d’aparcament amb una petita àrea de descans.
Al final de l’aparcament hi veiem una canonada molt gran i una estructura de formigó amb unes escales que porten dalt d’un sistema de captació d’aigua provinent la bonica cascada d’Escaliers.
Al final de l’aparcament hi veiem una tanca que creuem per començar la nostra bonica i agradable ruta del dia, l’estany d’en Comte per la vall del torrent Mourgullou.
GPS aparcament 42º 38’ 53.65” N 1º 48’ 49.77”.
Abans de creuar la tanca hi tenim uns plafons amb la informació de la ruta, evidentment amb francès.
Pugem uns metres amunt i trobarem a la dreta un indicadors. Prenem el corriol que puja per un sender molt rocós i humit fins arribar a un pla on tornarem a trobar més indicadors. En aquest punt anem al pont de pedra de Pierres circulant per la vessant dreta a contracorrent. En tot moment estarem per dins de la vall que forma el rierol de Mourgullou amb unes parets verticals tant a dreta com a esquerra. Si mirem enrere de la vall veurem al fons més cims entre ells el Cap du Camp i els boscos de Ax-les-Thermes i el de Méres, amb el petit poble de Méres-les-Vals que no es veu, però està al final de la vall.
Continuem amunt a contracorrent fent fotos de tot aquest panorama que se’ns obre davant nostre amb aquest rierol d’aigües fredes i netes. La quantitat d’aigua que trobarem durant la ruta es important, no pel cabal que pugui aportar, sinó per la quantitat de petits torrent que podem veure per tot arreu, fins i tot formen part del nostre camí, essent aquesta una tònica general.
Arribarem a un punt on trobarem un senyal en un pal indicador on tenim indicacions per anar a l’Estany d’en Comte i també ens indica que podem fer la tornada passant el rierol pel pas de roques que tenim davant. De moment, seguim rectes.
De mica en mica la vall se’ns ha anat obrint i anem circulant per un prat fins arribar a un Estanyol, així anomenat i que és un meandre que forma el rierol en un lloc on hi havia un clot, tant mateix es tot tant maco i el curs fluvial atractiu que t’entren ganes de mullar-te els peus i fins i tot en aquest cas banyar-te i compartir l’espai amb les truites que veiem movent-se arreu.
Continuem camí amunt i aviat en pocs metres deixarem el corriol del GR, just quan anem pujant i en una roca veiem el senyal del GR, en aquest punt ens desviem a l’esquerra anant pujant, però si ens hi fixem i prestem atenció a la remor de l’aigua veurem que el rierol desapareix una mica passat el final del pla entre mig d’una zona rocosa a l’inici de la pendent fins l’estany.
Quan arriben dalt ens apareix l’Estany d’en Comte, una mica baix de nivell, fet que provoca que el desguàs del mateix estigui sec, però si que podem veure com existeix una filtració ben visible i que aflora a la vall una mica per sobre del pla. Aquest estany s’alimenta de diferents petites torrenteres que veiem en molts llocs, un que veiem que cau des de dalt de tot de la paret que forma el recinte de la vall on s’ubica l’estany i sobretot pel curs d’aigua que hi al fons del mateix que prové principalment de l’Étang de Couart prop de la frontera amb Andorra entre els pics de Cazalassis i l’Alba passant pels de Castille i Tose de Pédourrés.
Acabem de donar la volta a l’estany i comencem a baixar. Des d’aquí veiem una magnífic paisatge amb l’Estanyol als peus i la resta de la vall que s’obre davant nostre.
Baixem fins el pla i tenim dues opcions, busquem un lloc per creuar el rierol o bé seguim una mica passat l’Estanyol i el creuem per el pas rocós sobre el mateix, on abans en trobat un pal indicador. Nosaltres l’hem creuat just abans de l’Estanyol i hem seguit per la banda dreta del rierol per un bosc espès i molt humit, evidentment ens parem per tot arreu fent fots del camí. Al final arribarem al pla del pont de Pierres i d’aquí desfem la resta del camí fins l’aparcament.
Com a nota aclaridora diríem que els temps emprats en el desenvolupament de la ruta és força superior a la real.

En primer lugar tengo que dedicar este mapa en mi nuera, María, por su acierto en la elección entre muchas que habían. Desafortunadamente no la pudimos hacer, pero se la debo.
Vamos en dirección al puerto de Puymorens y después en dirección a Foix. Una vez pasado el pueblo de Hospitales-prés -l'Andorre seguimos por la N20 unos 8 Km y cuando se acaba el tramo de dos carriles, a la izquierda vemos la central hidroeléctrica de Mérens y una indicación del camping de Mérens a la derecha, hacemos un bucle y cruzamos la N20 siguiendo por el lateral de la N20 en dirección contraria de la que veníamos.
Veremos un puente a la derecha que cruzaremos y subiremos por una pista estrecha, en un principio asfaltada y más tarde de tierra, es viable para cualquier vehículo sin correr circulando por la sierra de l’Ubac y la pista que lleva el mismo nombre. Al final llegamos a una zona de aparcamiento con una pequeña área de descanso.
Al final del aparcamiento vemos una tubería muy grande y una estructura de hormigón con unas escaleras que llevan arriba a un sistema de captación de agua proveniente la hermosa cascada de
Escaliers.
Al final del aparcamiento vemos una valla que cruzamos para comenzar nuestra bonita y agradable ruta del día, l’Estany d’en Comte por el valle del torrente Mourgullou.
GPS aparcamiento 42º 38 '53.65 "N 1º 48' 49.77".
Antes de cruzar la valla tenemos unos paneles con la información de la ruta, evidentemente con francés.
Subimos unos metros hacia arriba y encontraremos a la derecha un indicador. Tomamos el sendero que sube a la derecha, muy rocoso y húmedo hasta llegar a un llano donde volveremos a encontrar más indicadores. En este punto vamos al puente de piedra de Pierres circulando por la vertiente derecha a contracorriente. En todo momento estaremos por dentro del valle que forma el arroyo de Mourgullou con unas paredes verticales tanto a derecha como a izquierda. Si miramos atrás del valle veremos al fondo más cumbres entre ellos el Cap du Camp y los bosques de Ax-les-Thermes y el de Méres, con el pequeño pueblo de Méres-les-Vals que no se ve, pero está al final del valle.
Continuamos hacia arriba a contracorriente haciendo fotos de todo este panorama que se nos abre ante nosotros con este arroyo de aguas frías y limpias. La cantidad de agua que encontraremos durante la ruta es importante, no por el caudal que pueda aportar, sino por la cantidad de pequeños torrentes que podemos ver por todas partes, incluso forman parte de nuestro camino, siendo ésta, una tónica general.
Llegaremos a un punto donde encontraremos una señal en un poste indicador donde tenemos indicaciones para ir a ‘Estany d’en Comte y también nos indica que podemos hacer la vuelta pasando el arroyo por el paso de rocas que tenemos delante. De momento, seguimos rectos.
Poco a poco el valle se nos ha ido abriendo y vamos circulando por un prado hasta llegar a un Estanyol, así llamado y que es un meandro que forma el arroyo en un lugar donde había un hoyo, así mismo es todo tan bonito y el curso fluvial atractivo que te entran ganas de mojarte los pies e incluso en este caso bañarte y compartir el espacio con las truchas que vemos moviéndose.
Continuamos camino arriba y pronto, en pocos metros dejaremos el sendero del GR, justo cuando vamos subiendo y en una roca vemos la señal del GR, en este punto nos desviamos a la izquierda subiendo, pero si nos fijamos y prestamos atención a la rumor del agua veremos que el arroyo desaparece un poco pasado el final del llano entre medio de una zona rocosa al inicio de la pendiente hasta l’estany.
Cuando llegamos arriba nos aparece l’Estany d’en Comte, un poco bajo de nivel, lo que provoca que el desagüe del mismo esté seco, pero sí que podemos ver cómo existe una filtración bien visible y que aflora en el valle un poco por encima del llano. Este estanque se alimenta de diferentes pequeñas torrenteras que vemos en muchos lugares, uno que vemos que cae desde lo alto de la pared que forma el recinto del valle donde se ubica el lago y sobre todo por el curso de agua que hay al fondo del mismo que proviene principalmente del Étang de Couart cerca de la frontera con Andorra entre los picos de Cazalassis y l’Alba pasando por los de Castille y Tose de Pédourrés.
Acabamos de dar la vuelta al lago y empezamos a bajar. Desde aquí vemos un magnífico paisaje con el Estanyol a los pies y el resto del valle que se abre ante nosotros.
Bajamos hasta el llano y tenemos dos opciones, buscamos un lugar para cruzar el arroyo o bien seguimos un poco pasado el Estanyol y lo cruzamos por el paso rocoso sobre el mismo, donde antes henos encontrado un poste indicador. Nosotros la hemos cruzado justo antes de l’Estanyol y hemos seguido por la vertiente derecha del arroyo por un bosque espeso y muy húmedo, evidentemente nos paramos por todas partes haciendo fotos del camino. Al final llegaremos al llano del puente de Pierres y aquí deshacemos el resto del camino hasta el aparcamiento.
Como nota aclaratoria diríamos que los tiempos empleados en el desarrollo de la ruta son bastante superiores a la real.
Waypoint

Captació d'aigua

Waypoint

Desviament a la dreta

Waypoint

Desviament dreta, pont de Pierre

Waypoint

Estany d'en Comte

Waypoint

Fotos

Waypoint

Fotos 1

Waypoint

Fotos 3, deixem el GR i seguim corriol esquerra

Waypoint

Fotos 4

Waypoint

Fotos 5

Waypoint

Inici

Waypoint

Pas de roques per creuar

Waypoint

Petit estanyol

Commentaires

    You can or this trail