Durée  13 hours 52 minutes

Coordonnées 3875

Publié 28 août 2017

Recorded août 2017

-
-
7 m
-15 m
0
20
40
79,59 km

Vu 637 fois, téléchargé 1 fois

près de Lauwersoog, Groningen (Nederland)

Deze track beschrijft de prachtige excursie van Staatsbosbeheer van Lauwersoog naar Rottumeroog, deels per boot (70 km) en deels wandelend (10 km). Let op: het eiland Rottumeroog is een uniek beschermd natuurgebied en mag normaal gesproken niet betreden worden. Alleen voor vogelwachters en een beperkt aantal excursies met maximaal 30 personen wordt een uitzondering gemaakt. Zie https://www.boswachtersblog.nl/rottum/op-excursie-naar-rottum/.
De tocht begint in de vissershaven van Lauwersoog. In mijn geval met de Noordster, een boot die niet diep ligt i.v.m. het moeten oversteken van droogvallend wad. O.a. omdat de boot twee keer droogvallend wad moet oversteken duurt de excursie 14 uur. De vaartocht naar de landingsplek bij Rottumeroog duurde 3 uur, het wachten tot het water laag genoeg was om naar het eiland te lopen duurde ruim anderhalf uur, het lopen naar het eiland (2.2 km) duurde ruim 40 minuten, de wandelexcursie op het eiland (5 km) ruim 2 uur, het teruglopen naar de boot een half uur, het wachten tot het water hoog genoeg is om weg te varen ruim een uur, en de tocht terug duurde 4 uur, waaronder 20 minuten wachten op het Boschwad omdat het water nog te ondiep was. Daarnaast was er wat wachttijd bij het ontschepen en rusttijd op het eiland.
Je vaart ten noorden van de Lauwersmeer door de vaargeul langs de grenzen van het militaire oefengebied, over het Groningerwad, door het Boschgat (de geul tussen tussen Simonszand en Rottumerplaat), over het Boschwad ten zuiden van Rottumerplaat en door het Schild (de geul tussen Rottumerplaat en Rottumeroog) voor je bij een markeringspunt voor anker gaat en wacht tot het water genoeg gezakt is. In het Schild vaar je dicht langs twee zandbanken met veel zeehonden. Als het water laag genoeg is loop je over droogvallend wad, in het begin tot over je enkels door het water en het slijk, naar het eiland. Midden in de duinen is hier een overdekte plek om je schoenen te wisselen. Vlakbij is ook het provisorische iglo-vormige vogelwachter huisje. Vanaf de schuilplek loopt ook een pad naar de 65 m verder gelegen Emder kaap, een gietijzeren markering die in de negentiende eeuw is gebouwd als markeringspunt, en in de loop van de tijd is verplaatst en gerenoveerd. Door de steeds veranderende vorm van het eiland is de oorspronkelijke plek van het baken inmiddels overspoeld door de zee. Het pad heet het Maarten Toonder Senior pad, naar de vader van de striptekenaar, die hier vanaf zijn tiende tot zijn negentiende heeft gewoond. Vanaf hier maak je een rondwandeling over het eiland, het grootste deel over het strand, en een stuk over kwelders en door duintjes. Omdat het een natuurgebied is, worden overleden dieren niet opgeruimd, en op het strand kwamen we resten van zeehonden, een bruinvis, een ree (!) en diverse andere beenderen tegen. Na de rondwandeling loop je weer terug naar de landingsplek van de boot om daar te wachten tot het water genoeg gestegen is om terug te varen naar Lauwersoog. Op de terugweg lagen er veel zeehonden op de zandbanken in het Schild en was het water boven het Boschwad nog te ondiep, en moesten we 20 minuten wachten voor we verder konden varen.
Al met al een prachtige ervaring: zeker een aanrader om deze excursie een keer te boeken!
Hier landt de boot aan op de rand van de slenk en het droogvallend wad.
Hier valt het wad droog tussen het Boschgat en het Schild. Op de terugweg was het water in eerste instantie te ondiep om er overheen te varen.
Hier troffen we een dode ree in verregaande staat van ontbinding aan. Het dier is vanuit het vasteland komen wadlopen, maar heeft het op Rottumeroog niet overleefd.
Eén van de dode zeehonden die we op het strand aantroffen.
Hier liepen we het eiland op via een duinopgang (begin van het Maarten Toonder senior pad).
Duinen vormen zich hier op het oostelijke deel. Ten noorden ligt het strand, ten zuiden ligt de kwelder.
Een gietijzeren baken uit de 19e eeuw. Inmiddels gerenoveerd en herplaatst na het wegspoelen van de oorspronkelijke locatie.
Droogvallend wad onder Schiermonnikoog.
Vanaf hier liepen we een stuk over de kwelder van het eiland.
Dit pad is genoemd naar Maarten Toonder Senior, de vader van de striptekenaar, die hier tussen zijn tiende en negentiende heeft gewoond en gewerkt. De schrijver van een boek over zijn leven, Erik de Graaf, was aanwezig tijdens de excursie.
Noorderstrand van het eiland
Hier bevindt zich de schuilplaats (overdekte bankjes), waar je de wadloopschoenen kunt wisselen met gewone wandelschoenen.
Hier vonden we een skelet van een bruinvis en zeehond resten
Hier bevindt zich een slenk in de kwelder waar we even gerust hebben.
Hier is bij een storm de zee over het eiland heen gekomen en bevindt zich een laagte. Oorspronkelijk dacht men dat het eiland in tweeën zou breken, maar dat is niet gebeurd.
In de vaargeul ten noorden van de Lauwersmeer vaar je langs de bakens van het militair oefenterrein.
Hier vertrekt de boot naar Schiermonnikoog.
Hier bevindt zich het iglo-vormige verblijf van vogelwachters
In de vissershaven van Lauwersoog vertrekt de excursie.
Over deze droogvallende grond loop je naar het eiland. Zowel op de heenweg als de terugweg slikkig, maar op de terugweg wel een stuk droger.
Westerstrand
Hier bevindt zich een zandbank waar veel zeehonden rusten
Hier bevindt zich een zandbank waar veel zeehonden rusten
Hier bevindt zich een zandvlakte met lage duintjes. Je vindt er ook stukken door de zee losgeslagen veengrond.

Commentaires

    You can or this trail