Temps en mouvement  5 hours 33 minutes

Durée  7 hours 23 minutes

Coordonnées 3958

Publié 17 mai 2019

Recorded mai 2019

-
-
434 m
217 m
0
5,2
10
20,67 km

Vu 54 fois, téléchargé 2 fois

près de Beaufort, Echternach (Lëtzebuerg)

Link naar de vorige etappe;
https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/gr5-etappe-12-gilsdorf-naar-beaufort-36514046

Link naar de volgende etappe;
https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/gr5-etappe-14-echternach-naar-moersdorf-36577750

De GR 5 is hét icoon in het net van wit-rood bewegwijzerde GR-paden dat zich over Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk tot in Spanje en Portugal uitstrekt. GR 5 maakt de verbinding van de Noordzee tot de Middellandse Zee en is meer dan 2.000 km lang. Je kunt het hele pad in één ruk achter elkaar afstappen, maar de meeste wandelaars kiezen er voor om ieder jaar een aantal etappes te lopen om zo, na een aantal jaren, hun laatste stap in de Middellandse Zee te zetten.

Het pad vertrekt in Nederland met hoek van Holland als officiële startplaats. Na 170 km sta je aan de Belgische grens bij Bergen op Zoom.

In Vlaanderen is GR 5 lopen niet moeilijk. Meestal wandel je langs vlakke paden en veldwegen. Maar je krijgt heel wat afwisseling. Bos en heide in de Antwerpse Kempen. De grote abdijen van Westmalle, Tongerlo, Averbode, Herkenrode. Waterpartijen in de Demerbroeken en de Wijers. Bossen in de Limburgse Hoge Kempen. En eindigen doe je in de Maasvallei even voorbij Maastricht. Bij het historische fort van Eben-Email sta je aan de voet van de Ardennen.

De tocht door de Ardennen is ongeveer 160km tot de Luxemburgse grens. Kenmerkt zich door een groene natuur en mooie vergezichten. Je loopt over het algemeen over smalle bos en heuvelpaden. Ook passeer je de bekende plaatsen zoals Spa, Stavelot, Vielsalm en Banneux.

Nu Luxemburg in; langs de grens met Duitsland volg je de rivier de Our in zuidelijke richting.
Deze stroomt uiteindelijk in de Sure die we ook weer verder volgen, totdat deze bij Wasserbillig in de Moesel stroomt. Nu gaan we de Moesel volgen tot het drielandenpunt; Luxemburg, Duitsland en Frankrijk bij Schengen.

Na de Luxemburgse Moezel­vallei duikt de GR 5 Frankrijk binnen. Achtereenvolgens slingert het wit-rode lint zich door Lotharingen, de Vogezen, de Jura, de Savoie, de Hautes-Alpes, de Alpes de Haute-Provence en de Alpes-Maritimes tot in Nice.

Vandaag de 13e etappe die van Beaufort naar Echternach loopt door het gebied wat bekend staat als klein Zwitserland.

De tocht gaat door een absoluut fantastisch gebied vol met kloven, beekjes bossen en rotspartijen.
Onderweg komen we rotsklimmers tegen die als spidermen tegen de steile wand opgaan.

Verder is het alleen maar ruige natuur en stilte op het geluid van de vogels en het ritselen van de muizen in het blad op de grond. Ook hebben we weer een ontmoeting met een ree die op 3 meter voor ons het pad kruist. Zodra zij ons opmerkt schiet zij vol de berghelling af tussen de bomen door en is in 3 seconden verdwenen.

Helaas was het beroemde Mullertal voor een gedeelte afgesloten en moesten we hier een stukje omlopen, echter ook wel de moeite waard. In Echternach staat de prachtige Basiliek van Sint Willibrord waar je zo naar binnen mag, een aanrader.

Bij de grensbrug over de Sure is het eindpunt en ligt tevens de camping waar wij op verblijven. De volgende etappe zal hier dan ook beginnen.

Deze wandeling vandaag behoord tot een van de beste tot nu toe, PRACHTIG.

Mocht deze wandeling je aanspreken en/of heb je hem gelopen dan kun je een berichtje achterlaten met een beoordeling.
Helemaal leuk vinden wij het als je onder onze foto klikt en onze volger wordt.

Veel wandelplezier.

View more external

Na het kasteel gaat het gelijk de kloof in van de Haupeschbaach.
En weer verder langs de beek
Andere bruggetjes, watervalletje en vervolg beek.
Meander in de beek, nog een bruggetje, stepstones en het pad langs de Haupeschbaach.
Op deze parkeerplaats starten ook diverse wandelroutes.
En weer verder naar beneden tussen de rotsen door.
Hier kun je even omhoog door hele smalle kloofjes. Boven is er een mooi uitzicht en daarna ga je weer terug om de route te vervolgen.
Op dit plateau komen ook de vrijklimmers boven. Wij lopen terug en vervolgen de route aan de onderkant, dus waar de klimmers starten.
De route gaat hier een klein stukje via een andere weg. Voordeel is wel dat er een mooi uitzichtpunt is. We komen vanzelf weer op de route.
Deze grotten zijn door mensenwerk ontstaan. Men haalde hier de molenstenen uit het zandsteen. Hierna lopen we nog een klein stukje verder de kloof in, MAAR....
Hier kunnen we echt niet verder en moeten we terug door de grotten naar boven tot het kruispunt met de omleiding. Deze kloof is wel het gewone GR5 parcours maar is voor nu afgesloten.
Weer boven bij de wegwijzer volgen we nu wel de opdracht om om te lopen. Aan het eind van de omleiding en weer bij de kloof zijn arbeiders bezig dus het was goed om deze aanwijzing op te volgen. Ook deze omleiding brengt een mooi wandelpad.
We kunnen weer verder op de originele route naar Echternach.
Erg mooie wand met alle lagen kalksteen.
De camping ligt in Luxemburg, over de Sure ligt Folkenbach.
Prachtige kerk en geheel gratis te bezoeken, aanrader.
Toen wij er waren was alles dicht dus we zijn niet binnen geweest.

2 commentaires

 • jannoordegraaf 21 mai 2019

  Hallo Erick, Wicky en Saar,
  Wij hebben ook alle wandelingen in Klein Zwitserland gelopen. Het is een groot feest door dat gebied te mogen lopen. Ook erg vermoeiend, zeker als je al die zijuitstapjes meeneemt. Wij hebben er zo van genoten dat we nu met lichte jaloezie jullie verhaal lezen en naar de foto’s kijken.
  Nog veel plezier en veel succes verder,
  Anneke, Jan en Balou.

 • Photo de Wicky en Erick

  Wicky en Erick 21 mai 2019

  Hallo lieve vrienden, Leuk dat jullie de omgeving zo goed kennen. Wij zijn van plan zeker een keer terug te komen om ook de Mullerthal-rondes te gaan lopen. Wij moeten nu nog 2 etappe's naar de Franse grens en hopelijk vinden jullie die ook de moeite waard om te bekijken en te becommentariëren. Doeidoei en voor straks alvast goede thuisreis.

You can or this trail