-
-
11 m
-2 m
0
3,8
7,6
15,25 km

Vu 1971 fois, téléchargé 24 fois

près de Heindonk, Flemish Region (Belgique)

Op de regenachtige zondag 2 december 2012 trokken we naar het watersportdomein Hazewinkel in Heindonk, deelgemeente van Willebroek. In het Bloso Sportcentrum startte de door wandelclub 'De Vaartlandstappers' uitgestippelde 'Broekventjestocht'. Door zandwinning ontstonden hier twee watervlakken van 60 ha en 40 ha, waarrond het polyvalent watersportcentrum Bloso Hazewinkel werd uitgebouwd.

We vertrekken in rechte lijn langs de traject-volgweg naast de roeibaan en gaan na een kilometertje linksaf over een smal bruggetje het 'Het Broek' in. We dwarsen het drassige, dicht beboste natuurdomein en stappen langs de kapel O.L.V. van 14 Bunders richting Blaasveld. Deze kapel staat op de scheiding tussen het Broek en het iets hogere Blaasveld. Volgens de legende vond men bij het turfsteken een Mariabeeldje. De vindplaats bleef tijdens de strenge winter van 1760 onbevroren, wat aanleiding gaf tot verering van het beeld en honderd jaar later bouwde men de huidige kapel.

Langs de rand van het dorp wandelen we tot aan de spoorweg die we een stukje volgen via de smalle Bezelaarveldenweg, voor we afslaan naar de Mechelsesteenweg waar in zaal Volkshuis een rustpost werd ingericht.

Voor het volgende deel van de wandeling stappen we naar de neogothische Sint-Amandskerk (1865) waar we voorbij 't Broekventje komen, een beeldje gebeeldhouwd door Vincent Leboda naar gelijkenis van het in 1975 door bakker Moeremans gecreëerde speculaasachtige koekje.
Onder het standbeeld staat het opschrift "sedert mijn hart bij 't Blaasveld hoort dwaalt mijn geest over 't Vaartland dat wandelend 't allermooist is". En zo weten we meteen ook waar deze wandeltocht zijn naam van gekregen heeft.

We verlaten het dorp langs de Kebbinglei en de Houtberg, doorkruisen de velden en weiden en komen via Heindonksesteenweg en Stuyvenbergbaan aan de achterzijde Van de ruim 2000m lange Hazenwinkel roeibaan, waar we de weg oversteken en langs de rand van Provinciaal Groendomein Broek de Nayer naar de Jachthaven Klein-Willebroek stappen. Naast de vele aangemeerde pleziervaartuigen volgen we de Oostvaartdijk tot aan de sluis, waar we net voor het Nationaal Schippersmonument (1979) de sluisbrug oversteken en het dorpje Klein-Willebroek bereiken.

Het dorp heeft zijn ontstaan te danken aan de Willebroekse vaart die hier in de Rupel vloeit. De vaart werd door Brussel in de 16de eeuw gegraven om de door Mechelen ingestelde tol op de Zenne te omzeilen. Door de vaart werd het destijdse schorregebied toegankelijk en aan de monding werd in de 16de eeuw het Sashuis gebouwd. Tegenwoordig is het een volksheemkundig museum. Voor het Sashuis staat het beeld van de Boottrekker (1987). Achter het Sashuis zien we ook nog de dominerende gebouwen van de voormalige brouwerij Lamot.
De hele omgeving van het Sashuis is sinds 1981 beschermd als dorpsgezicht.

Begin 20ste eeuw werd de vaart verbreed tot zeekanaal en toen eind 20ste eeuw het nieuwe kanaal in gebruik genomen werd dat van Willebroek naar de sluis van Wintam loopt om daar rechtstreeks in de Schelde uit te monden, verloor de vaart in Klein-Willebroek veel economisch nut en wonnen jachthaven en pleziervaart aan belang en mogelijkheden.

We vervolgen onze wandeling een stukje langs de Westvaartdijk tot aan de Schoolstraat waar we in de Gemeentelijke Sporthal/Feestzaal een tweede rustpost vinden.

Door de Volkstraat keren we terug tot aan de oever van de Rupel, slaan aan het veerpont rechtsaf, steken de sluis weer over en volgen de oever van de Rupel. We komen voorbij een oorlogsmonument: een gerestaureerde Shermantank. Hier staken de troepen van de Britse kolonel Silvertop op 4 september 1944 met de hulp van de Belgische luitenant Vekemans de Rupel over op weg om Antwerpen te bevrijden.
We volgen nu het fiets- en wandelpad op de dijk met aan onze linkerhand de Rupel en rechts het Provinciaal Groendomein Broek de Nayer. Na ruim een kilometer dalen we van de dijk af en zoeken onze weg langs drassige boswegels door de Biesenweiden.

Weldra zien we links tussen de bomen al af en toe een glimp van de zeilvijver Broekhoven. Wat verder steken we de Stuyvenbergbaan over en betreden door een poortje (open tot 18u00) weer het domein Hazewinkel. De boswegel brengt ons langs de bochtige noordoever van de roeivijver naar het Bloso-centrum, meteen ook het eindpunt van deze zeer gevarieerde wandeling.
stationnement

Parking Bloso Heindonk

Parking van het BLOSO Centum Willebroek-Hazewinkel
photo

Foto Het broek

In het Broek, nabij de Kapel OLV van 14 Bunders
Provisioning

Rustpost Blaasveld

Zaal Volkshuis Mechelsesteenweg 173 Blaasveld (Willebroek)
photo

Foto Broekventje

Het Broekventje achter de Sint-Amandskerk, gebeeldhouwd door Vincent Leboda naar gelijkenis van het in 1975 door bakker Moeremans gecreëerde speculaasachtige koekje. Onder het standbeeld staat het opschrift "sedert mijn hart bij 't Blaasveld hoort dwaalt mijn geest over 't Vaartland dat wandelend 't allermooist is".
photo

Foto Achterzijde roeivijver

De achterzijde van de ruim 2000m lange Hazewinkel roeivijver met rechts de loodrechte traject-volgweg langs de roeibaan.
Provisioning

Rustpost Klein-Willebroek

Gemeentelijke Sporthal/Feestzaal Klein-Willebroek, Schoolstraat 24
photo

Foto Hazewinkel Roeivijver

Aan het Bloso-centrum van de ruim 2000m lange roeivijver van Hazewinkel

Commentaires

    You can or this trail