Durée  4 hours 55 minutes

Coordonnées 2883

Publié 10 mai 2017

Recorded mai 2017

-
-
72 m
40 m
0
4,4
8,8
17,58 km

Vu 686 fois, téléchargé 11 fois

près de Herzele, Flanders (Belgique)

Op 7 mei 2017 wandelden we een parcours uitgestippeld door wandelclub De Burchtstappers van Herzele. We parkeerden in de Burchtlaan, tussen kerk en restanten van de burcht en wandelden achter het kerkhof door naar de startzaal in de Basisschool in de Tuinwijkstraat.

Herzele is een redelijk grote gemeente, dus was het wel even stappen om in de natuur te geraken: door het parkje tussen Kerkkouter en Oudendries, door de Schoolstraat en aan de overzijde van de Groenlaan een steegje naar Solleveld, waar we naast de 'Wattenfabriek' even de Trambaan opkonden, de tot fiets- en wandelpad vermaakte vroegere tramlijn L376 Gent-Geraardsbergen.

Reeds na 150m dalen we van de Trambaan af naar een lager gelegen parallel lopend modderpaadje en slaan wat verderop linksaf door het tunneltje onder de trambaan naar Evendael. Die straat volgen we tot we langs de Doornstraat linksaf kunnen. Door een klein stukje bos en verder door tot het kruispunt met de Kasteelstraat. Linksaf en verderop rechtsom brengt die ons naar Woubrechtegem, een kleine landelijke deelgemeente van Herzele met ongeveer 850 inwoners.

Even voorbij de bakstenen neoclassicistische Sint-Martinuskerk uit 1845, vinden we het wat onderkomen cafézaaltje 't Hoefijzer, waar een rustpost was ingericht. We verlaten Woubrechtegem voor een mooie, landelijke lus door de omgeving: door Bostraat, Holbeekstraat, Hellestraat, Hoevestraat, Aaigembergstraat en dan via Eekhout, Neerwegestraat en Stilleveldstraat terug naar het zaaltje in Woubrechtegem.

Langs de Aaigemveldstraat verlaten we het dorpje en wandelen over een landelijke weg door het licht golvend landschap. Se Ter Erpenbeek oversteken en via de Otterkant en de Goezestraat komen we in Ressegem. Door de Karnemelkstraat, voorbij de grote kapel en aan de overzijde van de Borsbekestraat vinden we een pad dat ons achter het veld van SV Ressegem naar de Lindestraat van Herzele brengt.

We wandelen terug naar het centrum langs het rust- en verzorgingscentrum en voorbij de werven van de Service- en Assistentieflats die hier blijkbaar en masse gebouwd worden, maar voor het ogenblik nog grotendeels leeg staan wegens wat te duur...

We komen uit op het pleintje voor de Sint-Martinuskerk van Herzele, ten noorden van de kasteelruïnes. Hier stond reeds in de 10e eeuw een kerk, die herhaaldelijk werd verwoest en heropgebouwd. De huidige neogotische kerk dateert uit 1912 en omvat de veel oudere restanten van de vorige vroeg-gotische kerk. Ze is omringd door een deels ommuurd kerkhof.

Even naar rechts door de Stationsstraat, linksaf door de Graaf du Parclaan en rechts de Kerselarenlaan in brengt ons naar het eindpunt van deze aanbevelenswaardige wandeling door de lichtglooiende landschappen rond Herzele.
Pique-nique

't Hoefijzer

Pique-nique

Basisschool Herzele

panoramique

Burcht van Herzele

panoramique

Parkje achter Solleveld

panoramique

Onder de oude spoorlijn

panoramique

Evendael

panoramique

Doornstraat

panoramique

Wijngaard?

panoramique

Kasteelstraat

panoramique

Kasteelstraat

panoramique

Kasteelstraat

panoramique

Woubrechtegem

panoramique

Kapel

panoramique

Bosstraat

panoramique

Holbeekstraat

panoramique

Hellestraat

panoramique

Kamstraat

panoramique

Koetjes

panoramique

Eekhout schapen

panoramique

Alpacas

panoramique

Ouwe Sleephut

panoramique

Aaigemveldstraat

panoramique

ter Erpenbeek

panoramique

achter de Otterkant

panoramique

Kapel Karnemelkstraat

panoramique

nabij Ressegemstraat

panoramique

Lindestraat

panoramique

kerk Herzele

stationnement

Parkeerplaats Burchtstraat

Waypoint

Ressegem

Commentaires

    You can or this trail