Durée  4 hours 20 minutes

Coordonnées 2778

Publié 29 septembre 2017

Recorded septembre 2017

-
-
29 m
10 m
0
4,0
8,1
16,18 km

Vu 541 fois, téléchargé 9 fois

près de Humbeek, Flanders (Belgique)

Zondag 10 september 2017 organiseerde wandelclub De Morgenstond Humbeek hun 'Omloop Parel van Brabant' wandeltocht.
We parkeerden nabij en vertrokken uit de Sporthal in de Nachtegaallaan te Humbeek, een deelgemeente van Grimbergen. We vertrokken meteen naar het zeekanaal Brussel-Schelde, volgende even het jaagpad richting Grimbergen maar gingen aan de Slikkestraat de velden in naar de Humbeeksesteenweg en de Gasthuispachthofstraat die ons terug tot vlak aan het kanaal bracht.

Over een pad achter de beboste strook naast het jaagpad ging het naar de Verbrande Brug. Dat is een hefbrug over het Zeekanaal, gebouwd in 1968. Ze is 38m lang en 11m breed, net zoals de Brielenbrug in Tisselt-Willebroek en de Humbeekbrug in Grimbergen.
De naam 'Verbrande Brug' komt van de houten brug over de vaart die in 1577 werd afgebrand door het Spaanse Garnizoen uit Vilvoorde.

Even voor de brug gaan we rechtsaf naar de plaatselijke sporthal, waar een rustpost was ingericht. Achter de sporthal komen we op de Grote Kerkvoetweg, die we anderhalve kilometer rechtsaf zullen volgen. Deze kerkwegel, die de achtertuinen van de velden scheidt, verbindt het centrum van Grimbergen met het gehucht Verbrande Brug. Vermoedelijk liep de voetweg vóór de aanleg van de Willebroekse vaart door tot Eppegem.
Ongeveer halverweg komen we voorbij de door cipressen geflankeerde (of beter gezegd: ingesloten) Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel of Veldkantkapel. Deze grote neogotische kapel werd rond 1875 opgericht en is privé eigendom.

Ter hoogte van Hoeveland verlaten we de kerkwegel naar rechts, steken de Poddegemstraat over en bereiken de in het groen gelegen kasseiweg Oyenbrugstraat. Het is er groen en vochtig, want de Maalbeek is niet ver: verderop bereiken we de Tommenmolen: één van de vier watermolens op de Maalbeek. De Tommenmolen staat hier al van voor 1400. In 1573 kwam de molen in het bezit van de Norbertijnen van Grimbergen tot aan de Franse bezetting. De Tommenmolen bleef in werking tot in de jaren 1960, waarna hij door de gemeente werd aangekochtt en gerestaureerd. In de naast de molen gelegen schuur is het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) gehuisvest.

Vlak voor de molen gaan we rechtsaf langs de Wezenbaan naar Lintbos. Onderweg kijken we nog even achterom naar de Sint-Servaasbasiliek of Abdijkerk van Grimbergen (1660–1725). Eén van de mooiste voorbeelden van barokarchitectuur in België. We duiken nu het Lintbos in, ongeveer 70 hectare groot en aangelegd op het voormalig vliegveld van Grimbergen. Een groene oase van rust.

Eenmaal uit het bos gaan we langs de Daalstraat en de Kapelleweg richting Humbeek. Evenvoor de Steeneikstraat lijkt er rechts op de wat hogere berm een bosje met enkele ceders te staan, maar bij nader toezien blijkt er zowaar tussen de overwoekering een kapel te staan.

We wandelen verder, even rechtsaf en voorbij het kerkhof naar het dorpscentrum van Humbeek, waar de Sint-Rumolduskerk staat. Het romaanse kerkje uit de 12e eeuw werd in 1914 door de Duitse troepen afgebrand. De mooie huidige kerk werd rond 1930 in gotisch-romaanse stijl heropgebouwd, de laat-gotische toren is nog van 1646.

Even uitblazen in het Parochiaal Centrum aan de Meiskensbeekstraat en dan verder richting 's Gravenbos. Het bos zelf en de bekende boskapel en het kasteel, laten we vandaag (letterlijk) links liggen, maar we bezoeken aan het Zeekanaal wel nog even de Lourdesgrot met kruisweg. Deze kopie van de grot in Frankrijk werd gebouwd onder impuls van de kajottersbeweging en ingewijd in 1954.

We volgen de Westvaartdijk voorbij de hefbrug van Humbeek en keren langs de Dijkstraat en de St-Romuldusstraat terug naar de Sporthal om onze wandeling af te sluiten.
panoramique

Kapel achter de Sporthal

panoramique

jaagpad Zeekanaal Brussel-Schelde

panoramique

Jaagpad Zeekanaal

panoramique

Buurtweg 20

panoramique

Buurtweg 20

panoramique

runderen Humbeeksesteenweg

panoramique

Gasthuispachthofstraat

panoramique

Heidebaan

panoramique

naast het Zeekanaal

panoramique

Oostvaartdijk (overkant kanaal)

panoramique

Zeekanaal Brussel-Schelde

panoramique

Grote Kerkvoetweg

panoramique

Grote Kerkvoetweg

panoramique

Veldkantkapel

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel of Veldkantkapel. Deze grote neogotische kapel werd rond 1875 opgericht en is privé eigendom.
panoramique

binnen in de kapel

panoramique

Overbrugstraat

panoramique

Tommenmolen

panoramique

Museaum Oudere Technieken

panoramique

Wezenhaag

panoramique

Abdij Grimbergen achterom

panoramique

ingang Lintbos

panoramique

uitgang Linthof

panoramique

Overwoekerde kapel Steeneik

panoramique

Kerkhof humbeek

panoramique

St-Rumolduskerk

panoramique

Parochiezaal

panoramique

Langstraatje

panoramique

Lourdesgrot

panoramique

Zeekanaal

panoramique

Humbeek sas

Pique-nique

Parochiaal Centrum

Parochiaal Centrum Meiskensbeekstraat
Sports facility

Sporthal Humbeek (Multi)

Sporthal Humbeek (Multi) Nachtegalenlaan 5 1851, Grimbergen, Flemish Brabant, BEL
Sports facility

Sporthal Verbrande Brug

Sporthal Verbrande Brug Grimbergen, Flemish Brabant, BEL

Commentaires

    You can or this trail