Télécharger

Distance

7,48 km

Dénivelé positif

455 m

Difficulté technique

Modéré

Dénivelé négatif

455 m

Altitude maxi

1 336 m

Trailrank

30

Altitude mini

931 m

Type d'itinéraire

En boucle
  • Photo de Itinerari de Monars. Ruta 6 Parròquies Alta Garrotxa
  • Photo de Itinerari de Monars. Ruta 6 Parròquies Alta Garrotxa
  • Photo de Itinerari de Monars. Ruta 6 Parròquies Alta Garrotxa

Coordonnées

257

Publié

30 mai 2018

Enregistré

mai 2018

Météorologie

Un bon indice pour vous aider à choisir les vêtements et matériel!

Démarrer Wikiloc Premium Mettez à niveau pour supprimer les annonces
Météorologie Météorologie
Soyez le premier à applaudir
Partager
-
-
1 336 m
931 m
7,48 km

Vu 862 fois, téléchargé 32 fois

près de la Menera, Occitanie (France)

Dins la col.lecció rutes Parròquies Alta Garrotxa. Descripció en idiomes
CAT
La bassa de Monars i el seu entorn verd vellutat conviden a fer-hi una bona parada. Pertany al municipi de Montagut i Oix i en el cens de 2007 tenia 8 habitants. Les primeres notícies documentals de Sant Sebastià de Monars són del 1064

Sortim de la bassa de Monars i trobem el pal AG10 bassa de Monars. Anem en direcció a Sant Sebastià de Monars (pel corral de Masmitjà).

Agafem un corriol que baixa cap a un abeurador que hi ha al costat de la bassa i fins a un pal de fusta que hi ha uns metres més endavant. Agafem el camí més fresat que baixa recte per anar a buscar un pas que hi ha entre les roques i que en alguns punts fins i tot està empedrat.

Anem caminant per un bosc de roure martinenc i boix, tot trobant de tant en tant algun faig. A mesura que baixem, trobem alguna antiga plaça carbonera i restes de feixes abandonades que ens demostren que fins fa poques dècades encara hi havia una forta activitat humana a la zona. A partir d’aquesta zona el bosc es fa menys dens i comencem a trobar més prats de pastura fins a albirar a davant nostre les restes d’una construcció molt deteriorada: és el corral de Masmitjà, una antiga edificació que servia per tancar el bestiar de la casa de Masmitjà i també acollia bestiar foraster durant les èpoques de transhumància.

Un cop passat el corral, baixem uns quants metres fins que les marques ens fan girar a l’esquerra per anar a trobar la casa de Masmitjà. Passem uns quants metres apartats de la casa i seguim recte. Ens tornem a endinsar per un bosc de roure.

Anem caminant per l’antic camí de bast que unia les diferents cases del veïnat de Monars, fins que les marques grogues ens fan girar a la dreta per baixar cap a l’església. Deixem el camí de bast i agafem un corriol més estret que desemboca a darrere la casa de cal Bessó, edifici situat davant l’ermita. Arribats aquí, podem visitar Sant Sebastià de Monars.

Un cop visitada l’ermita, passem per davant de cal Bessó i seguim les marques grogues que ens condueixen a les envistes del mas de l’Om. En comptes de passar per davant de la casa, ens enfilem pel corriol que surt a mà esquerra i que entra a dins del bosc.

Anem pujant per un altre antic camí de bast, tot trobant un magnífic bosc de roure; a mesura que avancem, deixem enrere els roures per trobar faig i algun teix.

En una d’aquestes fagedes fem un revolt molt pronunciat tot creuant un torrent. Aquest indret es coneix com a l’Estret. El camí va pujant tot fent alguna ziga-zaga per guanyar desnivell, fins que sortim en un prat que es coneix com el pla de la Vaca. Aquí el camí és una mica perdedor, ja que no es veu una traça clara. La solució és anar en direcció nord i de seguida trobem les marques grogues que ens porten pel bon camí.

Anem pujant tot gaudint d’unes magnífiques vistes de l’Alta Garrotxa fins que travessem pel mig d’uns boixos molt grossos. Després arribem a un prat on girem a la dreta. Aquest punt es coneix com a coll de Moltó. Fem una petita pujada i ens tornem a endinsar al bosc. Anem caminant fins a arribar a uns abeuradors i girem a l’esquerra.

En aquest punt també trobem unes marques verdes i taronges. Són de l’itinerari n3 del Consorci de l’Alta Garrotxa, que visita el Comanegra i el puig de les Bruixes.

Seguim les marques grogues tot alternant boscos de roure i prats de pastura. El camí és relativament planer; trobem algun mirador que ens permet gaudir d’unes magnífiques vistes de la zona.

Caminem tot passant per la font de l’Avellanosa, que rarament porta aigua, i al cap d’uns metres arribem al collet de l’Orri, on trobem el pal AG11 i des d’on anem en direcció a la bassa de Monars. El recorregut transcorre per una pista fins a arribar a la bassa de Monars, on s’acaba la nostra ruta.

ESP
La bassa de Monars y su entorno verde aterciopelado invitan a hacer una buena parada. Pertenece al municipio de Montagut y Oix y en el censo de 2007 tenía 8 habitantes. Las primeras noticias documentales de Sant Sebastià de Monars son del 1064

Salimos de la bassa de Monars y encontramos el poste AG10 bassa de Monars. Vamos en dirección a Sant Sebastià de Monars (por el corral de Masmitjà).

Tomamos un sendero que baja hacia un abrevadero que hay junto a la bassa y hasta un palo de madera que hay unos metros más adelante. Tomamos el camino más fresado que baja recto para ir a buscar un paso que hay entre las rocas y que en algunos puntos incluso está empedrado.

Vamos caminando por un bosque de roble y boj, encontrando de vez en cuando alguna haya. Mientras bajamos, encontramos alguna antigua plaza carbonera y restos de terrazas abandonadas que nos demuestran que hasta hace pocas décadas todavía había una fuerte actividad humana en la zona. A partir de esta zona el bosque se hace menos denso y empezamos a encontrar más prados de pasto hasta divisar ante nosotros los restos de una construcción muy deteriorada: es el corral de Masmitjà, una antigua edificación que servía para cerrar el ganado de la casa de Masmitjà y también acogía ganado forastero durante las épocas de trashumancia.

Pasado el corral, bajamos unos cuantos metros hasta que las marcas nos hacen girar a la izquierda para ir a encontrar la casa de Masmitjà. Pasamos unos cuantos metros apartados de la casa y seguimos recto. Volvemos a adentrarnos a un bosque de roble.

Vamos caminando por el antiguo camino de herradura que unía las diferentes casas del vecindario de Monars, hasta que las marcas amarillas nos hacen girar a la derecha para bajar hacia la iglesia. Dejamos el camino de herradura y cogemos un sendero más estrecho que desemboca detrás de la casa de Cal Bessó, edificio situado frente a la ermita. Llegados aquí, podemos visitar Sant Sebastià de Monars.

Una vez visitada la ermita, pasamos por delante de Cal Bessó y seguimos las marcas amarillas que nos conducen a la vista del mas de l’Om. No pasamos por delante de la casa, subimos por el sendero que sale a mano izquierda y que entra dentro del bosque.

Subimos por otro antiguo camino de herradura, encontrando un magnífico bosque de roble; a medida que avanzamos, dejamos atrás los robles para encontrar hayas y algún tejo.

En uno de estos hayedos hacemos una curva muy pronunciada cruzando un torrente. Este lugar se conoce como l’Estret. El camino va subiendo haciendo zigzag para ganar desnivel, hasta que salimos a un prado que se conoce como el pla de la Vaca. Aquí el camino es un poco perdedor, ya que no se ve una traza clara. La solución es ir en dirección norte y enseguida encontramos las marcas amarillas que nos indican el camino.

Disfrutamos de unas magníficas vistas de la Alta Garrotxa hasta cruzar en medio de unos bojes muy grandes. Llegamos a un prado donde giramos a la derecha. Este punto se conoce como coll de Moltó. Hacemos una pequeña subida y nos volvemos a adentrar en el bosque. Vamos caminando hasta llegar a unos bebederos y giramos a la izquierda.

En este punto también encontramos unas marcas verdes y naranjas. Son del itinerario n3 del Consorci de la Alta Garrotxa, que visita el Comanegra y el pic de les Bruixes.

Seguimos las marcas amarillas alternando bosques de roble y prados de pasto. El camino es bastante llano; encontramos algún mirador que nos permite disfrutar de unas magníficas vistas de la zona.

Caminamos pasando por la font de l’Avellanosa, que raramente lleva agua, y al cabo de unos metros llegamos al coll de l’Orri, donde encontramos el poste AG11 y desde donde vamos en dirección a la bassa de Monars. El recorrido transcurre por una pista hasta llegar a la bassa de Monars, donde termina nuestra ruta.

FR
La bassa de Monars et son environnement vert velouté vous invite à vous arrêter. L’endroit appartient à la commune de Montagut et Oix et en 2007 il y avait 8 habitants. Les premières références sur Sant Sebastià de Monars qui apparaissent sont de 1064

Vous partirez du poteau AG10 Bassa de Monars. Vous prendrez la direction Sant Sebastià de Monars (par le Corral de Masmitjà).

Vous prendrez un sentier qui descend vers un abreuvoir qui se trouve à côté de la mare et vous continuerez jusqu’à un poteau en bois qui se trouve quelques mètres plus loin. Vous prendrez le chemin le plus battu qui descend tout droit vers un passage entre les rochers et qui à certains endroits est complètement pavé.

Vous continuerez à marcher dans un bois. Tout le long de la descente vous verrez quelques anciens emplacements de production de charbon et des restes de terrasses de culture abandonnées il y a quelques décennies il y avait encore une forte activité humaine. À partir de cet endroit le bois est moins dense et vous commencerez à voir de pâturages. Vous apercevrez très vite devant vous les restes d’une construction très détériorée ; c’est le Corral de Masmitjà, un ancien bâtiment qui servait à enfermer le bétail et à accueillir le bétail provenant d’autres régions pendant l’époque de la transhumance.

Vous descendrez quelques mètres jusqu’à ce que les marques vous fassent tourner à gauche pour vous rendre à la maison de Masmitjà. Vous passerez à quelques mètres de la maison et vous continuerez tout droit. Vous vous enfoncerez dans un bois de chênes rouvres. Vous continuerez à marcher sur l’ancien chemin pour les bêtes de somme qui unissait les différentes maisons du hameau de Monars jusqu’à ce que les marques vous fassent tourner à droite pour descendre vers l’église. Vous abandonnerez le chemin pour les bêtes de somme et vous prendrez un sentier plus étroit qui débouche derrière la maison de Cal Bessó, situé devant l’ermitage. Vous pourrez visiter Sant Sebastià de Monars.

Après la visite de l’ermitage vous passerez devant la maison de Cal Bessó et vous suivrez les marques qui vous conduiront près du Mas de l’Olm. Au lieu de passer devant la maison, vous emprunterez le sentier qui se trouve à gauche et qui pénètre dans le bois. Vous continuerez à monter par un autre ancien chemin pour les bêtes de somme qui passe au milieu d’un bois de chênes rouvres magnifique après laissent la place à des hêtres et à quelques ifs.

Dans l’une de ces hêtraies vous arriverez dans un virage très prononcé qui vous fera traverser le lit d’un torrent. Cet endroit est connu sous le nom de l’Estret. Le chemin continue de monter en faisant de zigzags jusqu’à ce que vous débouchiez dans un pré connu sous le nom de le Pla de la Vaca. À cet endroit le chemin est un peu difficile à suivre étant donné qu’on ne voit pas de traces claires. La solution est de continuer en direction du nord et vous retrouverez très vite les marques qui vous porteront dans le bon chemin.

Vous continuerez à monter en profitant de magnifiques jusqu’à ce que vous passiez au milieu de grandes forêts. Vous arriverez ensuite dans un pré où vous tournerez à droite. Cet endroit est connu sous le nom de Coll de Moltó. Vous continuerez à monter et vous vous enfoncerez de nouveau dans le bois. Vous continuerez à marcher jusqu’à des abreuvoirs et vous tournerez à gauche.

À cet endroit vous verrez également des marques vertes et oranges. Il s’agit de l’itinéraire qui mène à Comanegra et au Puig de les Bruixes. Vous suivrez les marques tout en alternant des bois de chênes rouvres et des prés de pâturage. Le chemin est plat. Vous trouverez quelques miradors qui vous permettront de profiter de magnifiques vues de la zone. Vous passerez par la source Font de l’Avellanosa qui coule très peu souvent et au bout de quelques mètres vous arriverez au Collet de l’Orri où se trouve le poteau AG11 et où vous prendrez la direction Bassa de Monars. Le parcours passe par une piste jusqu’à la Bassa de Monars, le point final de la route.

ENG
The pond of Bassa de Monars and its lush green surroundings is a welcoming place to stop. Monars is part of Montagut i Oix and according to the 2007 census, eight people live in this hamlet. The first documentary records for Sant Sebastià date from 1064

At signpost AG10 Bassa de Monars, head towards ‘Sant Sebastià de Monars (pel Corral de Masmitjà)’ along a path that drops down to a cattle trough next to the pond (Bassa de Monars). A few metres further on you will come to a wooden post, where you should pick up the clearest path, with a few paved sections, heading straight down through a pass between the rocks.

Continue down through a forest consisting mainly of downy oaks with box-trees, and the odd beech. Note the clearings where charcoal was once made and the abandoned terraces, which indicate that until just a few decades ago there was still considerable human presence in this area. From here on, the forest begins to thin out and small open clearings appear as you approach the ruins of a very run-down building, Corral de Masmitjà. This cattle pound was once used to housed the cattle from the farm Masmitjà and also provided shelter for herds passing through on their way up to or down from the high pastures.

Once past the corral, drop down a few metres to where the yellow paint marks point you left to the farmhouse of Masmitjà itself. Continue straight on past the house into the oak forest on what is an old drover’s trail that once linked the farms in the neighbourhood of Monars. The yellow marks then soon point you right on to a track that heads downhill to the church. Leave the track and pick up a narrow path that comes out behind Cal Bessó, a house situated opposite the church of Sant Sebastià de Monars.

Once you have visited the church, head past Cal Bessó and follow the paint marks on towards Mas de l’Om. However, instead of passing in front of the house, pick up a path that heads left into the forest along another stretch of drover’s road. Enter a magnificent oak forest, in which as you progress beech and yew trees begin to take over from the oaks.

In one stand of beeches, take a sharp bend and cross a stream, a spot known as L’Estret (The Narrows). From here the path starts to climb and then zigzags uphill to an open area, Pla de la Vaca. Along this stretch the path is somewhat unclear and the best option is keep heading north and sooner or later you will find the marks that indicate that you are on the right path.

The views over L’Alta Garrotxa are magnificent but soon you enter an area of woods with a series of tall box trees. Eventually, you reach another open area, Coll de Moltó, where you should turn right. Climb a little and head back into the forest. Walk up to a series of drinking troughs and then keep left.

Here you will find green-and-orange waymarking, corresponding to Route 3 of the itineraries devised by the Alta Garrotxa Consortium that climbs to the summits of Comanegra and Puig de les Bruixes. However, you should follow the yellow paint marks through a succession of small pastures and patches of forest. The path is relatively flat and every now and then there are good views south.

Pass a spring, Font de l’Avellanosa, which is usually dry, and come to Collet de l’Orri and signpost AG11 pointing you on to ‘Bassa de Monars’. From here on it’s simply a question of following the track back to Bassa de Monars and the starting/finishing point of this walk.

Voir plus external

Commentaires

    Vous pouvez ou sur cet itinéraire