falco1786
141 6 87

Temps en mouvement  une heure 5 minutes

Durée  13 hours 24 minutes

Coordonnées 805

Publié 22 mars 2019

Recorded mars 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
848 m
668 m
0
1,1
2,3
4,51 km

Vu 154 fois, téléchargé 5 fois

près de Moro, Catalunya (España)

Advertència important:

Qualsevol intervenció no autoritzada en aquest espai arqueològic està penada per la llei.


Recorregut a peu:

L’itinerari que a continuació es proposa és una recorregut pel vessant sud del Montsec d’Ares, que comença des del poble de Moror i té com a punt final Sant Martí de les Tombetes, un jaciment que destaca per la seva singularitat i per la seva importància històrica i patrimonial.

Per tornar sol cal desfer el mateix camí d’anada que ens portarà de nou fins a Moror.


Accesibilitat en vehicle:

Al punt de partida, el poble de Moror, es pot accedir fàcilment amb vehicle. Des de la C-13 prenem la sortida de Guàrdia de Noguera i seguim per la LV-9124 fins arribar a Moror, on podem aparcar en dos punts: al costat de la font ubicada a l’entrada del poble a mà dreta així com en una esplanada de terra que presenta una barana de fusta i està situada al davant d’una era, dintre del terme de Moror. Per accedir a aquesta darrera zona d’estacionament, des de la LV-9124 hem de pujar per l’última entrada del poble anomenada carrer Única, situada al costat de la barraca de Carri, fins arribar a l'àrea del pàrquing.

Una altra opció, únicament amb un vehicle 4x4 degut al relleu del terreny, és iniciar l’itinerari amb cotxe i aparcar a l’esplanada situada al costat del Barranc del Bosc, punt des d’on seguirem a peu fins al jaciment. Per arribar a aquest pla, des de la LV-9124 hem d’agafar la pista de terra que està vora a la barraca de Carri, a la sortida de Moror. Hem de seguir per aquesta pista, que va en direcció al Montsec d’Ares creuant diferents camps de cultiu, fins arribar a una intersecció on veurem una senyal que ens indica “Sant Martí de les Tombetes – 1h 40 min” cap a la dreta. Seguim dit camí fins arribar a una segona cruïlla, en aquest cas anirem per la pista de l’esquerra que ens portarà fins a l’esplanada del Barranc del Bosc, on podrem deixar el vehicle i començar el recorregut a peu.


Context històric:

Entre els s. III i IV d.C. es produeix la decadència de l’Imperi Romà d’Occident, fet que provoca el col·lapse del sistema administratiu, polític i econòmic de la societat romana. Aquesta situació obliga a que gran part de la població abandoni les grans urbs i es dirigeixi, per una part, a la costa i a la plana amb l’objectiu d’assentar-se a les villae i poder treballar les terres del voltant per poder sobreviure i, per una altra, a la muntanya on originen diferents assentaments elevats, on les principals activitats són la ramaderia i l’explotació de recursos forestals i minerals.

L’origen del jaciment de Sant Martí de les Tombetes s’emmarca dintre d’aquest context. Es tracta d’un assentament de muntanya ubicat a 765,5 metres d’alçada, en una carena del vessant sud del Montsec d’Ares en el terme de Sant Esteva de la Sarga, que presenta ocupació al llarg d’un mil·lenni d’anys.

La primera fase que es documenta és en època romana, moment en el qual el jaciment esdevé un centre productor fortificat amb muralla i torre. Posteriorment es registra una fase corresponent al període tardoantic (s. IV – VI d.C.). En aquesta etapa es funda la primera necròpolis constituïda per una vintena de tombes rectangulars excavades a la roca. Tot seguit durant l’època alt medieval (s. VII – XI d.C.) es construeix l’església i s’amplia la necròpolis existent. Finalment ja en el període ple medieval (XII – XIII d.C.) es realitzen dues noves necròpolis, aquest cop excavades a la terra i delimitades per pedres, que acaben d’ocupar tota la part superior del jaciment.

A part hi ha un conjunt de terrasses que presenten espais d’hàbitat però que en l’actualitat encara resten per excavar i estudiar.
Waypoint

Barraca de Carri

El punt inicial de l'itinerari es troba a Moror. Per arribar a aquest des de la C-13 hem d'agafar la sortida de Guàrdia de Noguera i seguir per la LV-9124 fins al propi poble. Un cop hem arribat a Moror ens dirigim a la rectoria. Des d'aquest punt anem cap a les afores del terme pel carrer Única, fins a veure la barraca de Carri, una cabana situada a un lateral de la LV-9124 que presenta al costat una pista de terra que va en direcció al Montsec d'Ares, creuant diferents camps de conreu. Agafem aquest camí de terra i comencem la nostra excursió.
Carrefour

Primera bifurcació (Camí de la dreta)

Seguim per aquesta pista de terra que hem agafat, al costat de la barraca de Carri, fins arribar a la primera bifuració. En aquesta cruïlla hem de seguir el rètol "St. Martí de les Tombetes 1h 40 min" i agafar el camí de la dreta.
Carrefour

Segona bifurcació (Camí de l'esquerra)

Seguim per aquesta pista de terra fins que arribem a un nou encreuament. En aquest cas hem d'anar pel camí de l'esquerra.
Carrefour

Tercera bifurcació: Esquerra (Zona d'estacionament) - Dreta (Camí direcció St. Martí de les Tombetes)

Un cop passada la segona cruïlla i seguint pel camí, arribarem a una nova intersecció. En cas que haguem realitzat amb vehicle tot el recorregut descrit fins al moment, si anem pel camí de l'esquerra veurem a pocs metres una esplanada on poder estacionar aquest. Posteriorment, tornem a l'encreuament i agafem el camí de la dreta, on veurem un pal senyalitzador amb un rètol que anuncia "Ruta 3: Jaciment Les Tombetes - 1,8 km - 1h". Aquest camí ens portarà fins al Barranc del Bosc.
Rivière

Gual del Barranc del Bosc

Un cop arribem al Barranc del Bosc haurem de creuar el riu, que baixarà amb més o menys cabal depenent de l'època de l'any, tot i que no acostuma a baixar molta aigua. Es recomana creuar el riu pel gual fins al qual ens porta el propi camí de la dreta que hem agafat en l'última cruïlla.
Carrefour

Quarta bifurcació (Camí de l'esquerra)

Una vegada passat el riu del Barranc del Bosc pujarem pel vessant sud del Montsec d'Ares, per un camí que va fent ziga-zaga pel mig d'una secció de bosc, fins arribar a un nou encreuament. En aquest punt haurem d'anar pel camí de l'esquerra el qual està senyalitzat amb un pal que presenta un rètol rodó de dues persones fent senderisme, i un cartell petit de color groc, que està penjat a un arbre, i que posa "Camí" i una fletxa que senyala la direcció a seguir.
Pont

Primer Pont de Fusta

Seguint per aquest camí, que va travessant diferents seccions de bosc, arribarem a un primer pont de fusta que haurem de creuar.
Pont

Segon Pont de Fusta

Al cap de pocs minuts ens trobarem un segon pont de fusta, aquest més llarg que el primer, que haurem de creuar per seguir en direcció a Sant Martí de les Tombetes.
Carrefour

Cinquena bifurcació (Camí de l'esquerra)

Un cop passat el segon pont de fusta, al cap de pocs minuts ens trobarem amb una nova cruïlla. En aquest encreuament veurem un pal amb un rètol que ens indica dos itineraris a seguir. Pel camí de l'esquerra anem cap al "Jaciment de les Tombetes" i tant per l'esquerra com per la dreta podem seguir la Ruta 4, en direcció a "El Castellot". Nosaltres agafarem el camí de l'esquerra en direcció al jaciment.
Pont

Tercer Pont de Fusta

Després d'haver passat el darrer encreuament arribem a l'últim pont de fusta, el més llarg dels tres, i el qual ens permet accedir a l'assentament de Sant Martí de les Tombetes. Aquest pont supera un sistema defensiu constituït per un fossat i ens deixa just davant dels fonaments d'una torre d'època romana. Encara es poden veure algunes de les primeres filades de carreus que conformaven la torre així com alguns dels esglaons tallats a la roca, que permetien assentar bé aquestes filades de carreus.
Site archéologique

Jaciment de Sant Martí de les Tombetes

Un cop hem deixat enrere el fossat i la torre, seguim pel camí fins arribar a la part superior del jaciment. En aquesta part de l'assentament podem observar diferents estructures arqueològiques corresponents a les diverses fases d'ocupació que han esdevingut en aquest indret durant quasi al llarg d'un mil·lenni d'anys (s. IV - XIII d.C.). Alguns exemples d'estructures són: una necròpolis de tombes rectangulars excavades a la roca, els fonaments d'una església, dues cisternes per emmagatzemar aigua, fons de cabana, així com estructures de producció, entre d'altres.

4 commentaires

 • Cuper200 1 avr. 2019

  Bona ruta a fer, m'agradaria saber si les restes arqueològiques trobades es poden veure algun lloc

 • falco1786 1 avr. 2019

  Bones Cuper! Doncs ara mateix encara estan en procés d'estudi i no és poden veure. Però a l'estiu, durant la campanya d'excavació, es fan portes obertes un dia i pots veure com treballa l'equip d'arqueologia.

 • Cuper200 9 avr. 2019

  Gràcies per la resposta

 • falco1786 9 avr. 2019

  De res!!

You can or this trail