Télécharger

Distance

12,57 km

Dénivelé positif

1 099 m

Difficulté technique

Difficile

Dénivelé négatif

573 m

Altitude maxi

1 033 m

Trailrank

30

Altitude mini

237 m

Type d'itinéraire

Aller simple
  • Photo de Itinerari de Sant Miquel i Sant Grau (des de Sales de Llierca). Ruta 3 Parròquies Alta Garrotxa
  • Photo de Itinerari de Sant Miquel i Sant Grau (des de Sales de Llierca). Ruta 3 Parròquies Alta Garrotxa
  • Photo de Itinerari de Sant Miquel i Sant Grau (des de Sales de Llierca). Ruta 3 Parròquies Alta Garrotxa

Coordonnées

271

Publié

22 janvier 2019

Enregistré

janvier 2019

Filtres avancés

Filtrer par mois ou date de l'enregistrement. Voir uniquement les itinéraires des personnes que vous suivez.

Démarrer Wikiloc Premium Mettez à niveau pour supprimer les annonces
Filtres avancés Filtres avancés
Soyez le premier à applaudir
Partager
-
-
1 033 m
237 m
12,57 km

Vu 566 fois, téléchargé 9 fois

près de Sales de Llierca, Catalunya (España)

Dins la col.lecció rutes Parròquies Alta Garrotxa. Descripció en idiomes

CAT
Sant Miquel de Monteia és un temple d'una sola nau, amb volta apuntada, de finals del segle XII o començaments del següent.
Sant Grau d'Entreperes és una construcció amb característiques del segle XII

Sortim de l’església de Sant Martí de Sales i trobem el pal AG3 Sant Martí de Sales, i anem en direcció a l’església de Sant Miquel de Monteia.

Caminem per una pista asfaltada, però de seguida la deixem i agafem una pista de terra. Anem seguint les marques, i passem pel costat de camps de conreu i pastures fins a arribar al pal G111 can Tomet, en direcció a l’església de Sant Miquel de Monteia.

Continuem per la pista de terra fins que, just abans de creuar la riera del Borró, girem a mà esquerra. Caminem vora riu fins a tornar a sortir a una carretera forestal. Girem a la dreta, travessem un passallís i ens enfilem per la pista. Quan arribem a una bifurcació, girem a la dreta i de seguida agafem un corriol que gira a l’esquerra. És l’antic camí per anar a peu de Tortellà cap a Lliurona.

Seguim el camí fressat i passem pel costat de les runes de la casa de can Servosa del Racó. El camí va pujant fins a tornar a sortir a la pista. La travessem en diagonal. Anem caminant i trobem alguns blocs de pedra que van caure quan es va obrir la pista. Arribem a un revolt i aquí, gravada en una pedra a la dreta del camí, hi ha la creu d’en Servosa. Passada la creu, ens tornem a reincorporar a la pista.

Fem un tros fins que, al primer revolt, trobem un pal indicador Rondino que ens fa girar a l’esquerra i ens tornem a reincorporar al camí. Aquest comença planejant, però de seguida baixa cap al clot Fosc. Travessem el rec que rep aquest nom i, un cop a l’altra banda, comencem a pujar fins que arribem a una clariana. Girem a la dreta i agafem el camí de l’escaler de Can Bosc. Aquest va guanyant alçada gràcies a unes escales fetes a la roca.

Un cop passat l’escaler, el camí planeja per un alzinar espès fins a arribar a les baumes del Birol. Travessem un rec i comencem a guanyar alçada gràcies a les marrades que fa el camí fins que aquest surt un altre cop a la pista. Girem a l’esquerra. Continuem per la pista i passem pel collet Sespera. Al cap d’uns metres deixem la pista i agafem un corriol que surt a mà esquerra i torna a baixar.

Travessem un rec i a l’altra banda tornem a pujar fins a sortir a una zona de pastures. Trobem unes oliveres centenàries i de seguida veiem la casa de can Bosc. Anem pujant fins a trobar el pal G112 can Bosch i agafem la direcció a Sant Miquel de Monteia.

Anem caminant fins a trobar la font de la Clau i el pal AG4 que rep el mateix nom. Continuem, de nou, cap a Sant Miquel de Monteia.

Caminem per una antiga pista de desembosc fins a trobar un camí a la dreta. L’agafem i anem baixant fins a creuar la riera del Borró. Un cop creuada, continuem recte per un camí que s’enfila bosc amunt fins a arribar al collet de Santa Maria. Passem el collet i sempre seguim les marques fins a sortir a la carretera que va de Sales de Llierca cap al mas de l’Orri. Girem a l’esquerra i anem caminant sempre per la pista. Passem per davant de la casa de Monteia i, un cop passada la casa, agafem un corriol que puja a la dreta.

Anem alternant bosc de pi roig i alzina fins que arribem a una clariana: ja som a l’església de Sant Miquel de Monteia.

Si volem seguir cap a Sant Grau (queden aproximadament 2 hores) pujarem al cim de la Calma (1.053 m) per un bosc d’alzina i pi. És un mirador espectacular de tota la Garrotxa i una part de l’Empordà. Baixarem decididament del cim de la Calma fins a arribar a coll de Jou. Seguim caminant, fem un gir a l’esquerra que ens porta fins al coll Sabassa, i continuem pel corriol que baixa per dins un bosc d’alzina fins a arribar a l’ermita de Sant Grau d’Entreperes. Per tornar cap a Sales, només cal desfer el camí d’anada.

ESP
Sant Miquel de Monteia es un templo de una sola nave, con bóveda apuntada, de finales del siglo XII o comienzos del siguiente.
Sant Grau d’Entreperes es una construcción con características del siglo XII

Salimos de la iglesia de Sant Martí de Sales y encontramos el poste AG3, y vamos en dirección a la iglesia de Sant Miquel de Monteia.

Caminamos por una pista asfaltada, enseguida la dejamos y cogemos una pista de tierra. Vamos siguiendo las marcas, y pasamos junto a campos de cultivo y pastos hasta llegar al palo G111 can Tomet, continuamos en dirección a la iglesia de Sant Miquel de Monteia.

Continuamos por la pista de tierra hasta que, justo antes de cruzar el arroyo del Borró, giramos a mano izquierda. Caminamos por el borde del río hasta salir a una carretera forestal. Giramos a la derecha, cruzamos un passallís y subimos por la pista. Cuando llegamos a una bifurcación, giramos a la derecha y enseguida cogemos un sendero que gira a la izquierda. Es el antiguo camino para ir a pie de Tortellà hacia Lliurona.

Seguimos el camino marcado y pasamos junto a las ruinas de la casa de Can Servosa del Rincón. El camino va subiendo hasta volver a salir a la pista. La cruzamos en diagonal. Vamos caminando y encontramos algunos bloques de piedra que cayeron cuando se abrió la pista. Llegamos a una curva y aquí, grabada en una piedra a la derecha del camino, está la cruz de Servosa. Pasada la cruz, nos volvemos a reincorporar a la pista.

La seguimos un pequeño tramo hasta que, en la primera curva, encontramos un poste indicador bajo que nos hace girar a la izquierda y volvemos a reincorporarnos al camino. Empieza planeando, pero enseguida baja hacia el clot Fosc. Atravesamos el riachuelo que recibe este nombre y, en el otro lado, empezamos a subir hasta llegar a un claro. Giramos a la derecha y tomamos el camino de l’ escaler de Can Bosc. Va ganando altura gracias a unas escaleras hechas en la roca.

Pasado l’escaler, el camino planea por un encinar espeso hasta llegar a las coves del Birol. Atravesamos otro riachuelo y empezamos a ganar altura gracias a las curvas que hace el camino hasta que éste sale de nuevo a la pista. Giramos a la izquierda. Continuamos por la pista y pasamos por el coll Sespera. Pasados unos metros dejamos la pista y cogemos un sendero que sale a mano izquierda y vuelve a bajar.

Cruzamos un arroyo y en el otro lado volvemos a subir hasta salir a una zona de pastos. Encontramos unos olivos centenarios y enseguida vemos la casa de Can Bosc. Vamos subiendo hasta encontrar el poste G112 can Bosc y tomamos la dirección a Sant Miquel de Monteia.

Vamos caminando hasta encontrar la font de la Clau y el palo AG4. Continuamos, de nuevo, hacia Sant Miquel de Monteia.

Caminamos por una antigua pista de desembosque hasta encontrar un camino a la derecha. Lo tomamos y vamos bajando hasta cruzar el arroyo del Borró. Una vez cruzado, continuamos recto por un camino que sube por el bosque hacia arriba hasta llegar al coll de Santa María. Pasamos el coll y siempre seguimos las marcas hasta salir a la carretera que va de Sales de Llierca hacia el Mas de l'Orri. Giramos a la izquierda y vamos caminando siempre por la pista. Pasamos por delante de la casa de Monteia y, una vez pasada la casa, cogemos un sendero que sube a la derecha.

Alternamos bosque de pino rojo y encina hasta que llegamos a un claro: ya estamos en la iglesia de Sant Miquel de Monteia.

Si queremos seguir hacia Sant Grau (quedan aproximadamente 2 horas) subiremos a la cima de la Calma (1.053 m) por un bosque de encina y pino. Es un mirador espectacular de toda la Garrotxa y una parte del Empordà. Bajaremos decididamente de la cima de la Calma hasta llegar a Coll de Jou. Seguimos caminando, giramos a la izquierda hasta coll Sabassa, y continuamos por el sendero que baja por un bosque de encina hasta llegar a la ermita de Sant Grau d’ Entreperes. Para volver hacia Sales, sólo hay que deshacer el camino de ida.

FR
Sant Miquel de Monteia est un temple d’une seule nef avec une voûte en pointe qui date de la fin du XIIe siècle ou du début du siècle suivant.
Sant Grau d’Entreperes est une construction qui a des caractéristiques du XIIe

En sortant de l’église de Sant Martí de Sales vous verrez le poteau AG3 Sant Martí de Sales et vous prendrez la direction Sant Miquel de Monteia. Vous marcherez sur une piste goudronnée que vous abandonnerez tout de suite pour une piste de terre. Vous continuerez à suivre les marques et vous passerez à côté de champs de pâturages jusqu’au poteau G111 Can Tomet où vous prendrez la direction Sant Miquel de Monteia.

Vous continuerez sur la piste de terre et juste avant de traverser la rivière del Borró, vous tournerez à gauche. Vous marcherez près de la rivière jusqu’à ce que vous arriviez sur une route forestière. Vous tournerez à droite, vous traverserez un gué et vous enfilerez la piste. Lorsque vous arriverez à une bifurcation vous tournerez à droite et vous prendrez tout de suite un sentier qui tourne à gauche. C’est l’ancien chemin qui mène à pied de Tortellà vers Lliurona.

Vous suivrez ce chemin battu et passerez à côté des ruines de la maison de Can Servosa del Racó. Le chemin monte jusqu’à ce qu’il débouche de nouveau sur la piste que vous traverserez en diagonale. Vous continuerez à marcher et vous trouverez quelques blocs de pierre. Vous arriverez à un tournant et verrez la Croix de Servosa gravée sur une pierre située sur la droite du chemin. Après la croix vous reprendrez la piste.

Vous trouverez une marque qui vous fera tourner à gauche pour reprendre le chemin. Au début est plat mais très vite il descend vers le Clot Fosc. Vous traverserez le ruisseau du même nom et une fois de l’autre côté, commencerez à monter jusqu’à une clairière. Vous tournerez à droite et vous prendrez le chemin de l’Escaler de Can Bosc par lequel vous monterez en empruntant des escaliers creusés dans la roche.

Après le chemin est plutôt plat et traverse une forêt de chênes rouvres particulièrement épaisse jusqu’aux Baumes del Birol. Vous traverserez un ruisseau et vous commencerez à gagner de la hauteur grâce aux détours que fait le chemin jusqu’à la piste. Vous tournerez à gauche. Vous continuerez par la piste et vous passerez par le Collet Sespera. Au bout de quelques mètres, vous quitterez la piste et vous prendrez un sentier qui redescend sur la gauche.

Vous traverserez un ruisseau et de l’autre côté vous monterez jusqu’à une zone de pâturages. Vous trouverez des oliviers centenaires et vous verrez la maison de Can Bosch. Vous continuerez à monter jusqu’au poteau G112 Can Bosch et vous prendrez la direction Sant Miquel de Monteia jusqu’à la source Font de la Clau et le poteau AG4 du même nom. Vous continuerez de nouveau vers Sant Miquel de Monteia.

Vous marcherez sur une ancienne piste de déboisement jusqu’à ce que vous trouviez un chemin sur la droite. Vous le prendrez et commencerez à descendre jusqu’à la traversée de la rivière du Borró. Vous continuerez tout droit par un chemin qui grimpe dans le bois et qui arrive au Collet de Santa Maria. Vous passerez le petit col et continuerez à suivre les marques jusqu’à la route qui va de Sales de Llierca au mas de l’Orri. Vous tournerez à gauche et continuerez à marcher sur la piste. Vous passerez devant la maison de Monteia et juste après la maison, vous prendrez un sentier qui monte sur la droite. Vous alternerez des bois de pins rouges et de chênes rouvres jusqu’à une clairière où se trouve l’église de Sant Miquel de Monteia.

Si vous voulez continuer vers Sant Grau (à approximativement 2 heures d’ici), vous devrez monter au sommet de la Calma (1053 m) en passant par un bois de chênes rouvres et de pins. C’est un mirador spectaculaire sur la Garrotxa et l’Empordà. Vous descendrez résolument du sommet de la Calma jusqu’au Coll de Jou. Vous continuerez à marcher et vous prendrez un chemin sur la gauche qui vous mènera à Coll Sabassa, vous suivrez le sentier qui descend à dans un bois de chênes rouvres jusqu’à l’ermitage de Sant Grau d’Entreperes. Pour revenir à Sales il vous suffira de refaire le chemin de l’aller à l’envers.

ENG
Sant Miquel de Monteia is a single-naved church with a pointed-arch roof dating from the end of the twelfth century or the beginning of the thirteenth.
Sant Grau d'Entreperes has all the characteristics of a twelfth-century church

From the church of Sant Martí de Sales and signpost AG3 Sant Martí de Sales begin walking as indicated towards ‘Església de Sant Miquel de Monteia’.

Initially, you walk along a minor road but you soon leave it for a dirt track. Following the paint marks, pass through fields as far as signpost G111 Can Tomet, from where you should head in direction ‘Església de Sant Miquel de Monteia’.

Continue along the track until just before the river Borró. Head left without crossing the river along a forest track that will take you out to a minor road. Turn right to cross immediately the Borró, and start to climb. At the first junction, keep right but straight away pick up a path to your left that climbs into the woods. This is the old trail that links Tortellà and Lliurona.

Follow this well-trodden path past a ruined house, Can Servosa del Racó. The path continues to climb and comes out on to a broad rocky track, which you should cross diagonally. On the next stretch of path you’ll encounter a number of huge boulders, dislodged when the track was being built. Just by a bend, you’ll see a cross – La Creu d’en Servosa – carved on a rock to the right of the path. Just past this cross the path climbs to meet the track again.

Continue along the track as far as the next bend, where a post indicates that you should head off to the left and back onto the path. At first the path is level but soon you drop down into a gully, Clot Fosc. Cross the stream and on the other side, begin to climb to reach a small clearing. Turn right and start up the Escaler de Can Bosc, a path that gains height thanks to the steps hewn out of the rock.

Once past the Escaler, the path levels out again as it navigates through a thick holm-oak forest to reach a prominent line of overhanging rocks, Les Baumes del Birol. Cross a stream and begin to loop upwards to regain the track. Here, turn left as far as a small pass, Collet Sespera, from where after just a few metres you leave the track and pick up a path on your left that heads back downhill.

Cross another stream and on the other side climb up to an area of pastures with a number of ancient olives trees and your first views of a restored house, Can Bosc. Continue on to the signpost G112 Can Bosch and then on towards ‘Sant Miquel de Monteia’.

Walk as far as a natural spring, Font de la Clau, where there is a signpost (AG4) of the same name. From here, head towards ‘Sant Miquel de Monteia’.

The next stretch follows an old track until you reach a path on your right, which will take you down to cross the river Borró. Once across, keep straight up the path that climbs through the forest to a small pass, Collet de Santa Maria. Keep on beyond the pass, always following the yellow paint marks, until you reach the broad track that links Sales de Llierca to a major farm, L’Orri. Turn left and follow the track and pass a house, Monteia, on your left. A few metres further on, head up to the right along a path.

Climb through alternating patches of Scots pine and holm oak to come out into a clearing and the church of Sant Miquel de Monteia.

If you want to continue on to Sant Grau (about 2h), climb through the forest to the summit of La Calma (1,053m). From here there are spectacular views of much of La Garrotxa and a part of L’Empordà. Drop down sharply to a pass, Coll de Jou. Continue walking and then turn left to reach Coll Sabassa. Follow the path down through the holm-oak forest to the church of Sant Grau d’Entreperes. To return to Sales, simply retrace your tracks.

Voir plus external

Commentaires

    Vous pouvez ou sur cet itinéraire