Télécharger

Distance

9,35 km

Dénivelé positif

2 m

Difficulté technique

Facile

Dénivelé négatif

2 m

Altitude maxi

16 m

Trailrank

47

Altitude mini

11 m

Type d'itinéraire

En boucle

Temps en mouvement

une heure 48 minutes

Durée

une heure 55 minutes

Coordonnées

1610

Publié

20 septembre 2020

Recorded

septembre 2020
Soyez le premier à applaudir
Partager
-
-
16 m
11 m
9,35 km

Vu 247 fois, téléchargé 4 fois

près de Nazareth, Flanders (Belgique)

(bron : wikipedia)

Verloop van het gevecht :
Op 6 oktober 1914 werden zowel de burgerwachters in Nazareth als de rijkswacht in Zwijnaarde door de Belgische legerleiding geïnformeerd over de aanwezigheid van een Duitse eenheid, die een bedreiging vormde. De beide groepen kwamen de volgende morgen in actie.

Het eskadron van de burgerwacht ontdekte de Duitse eenheid in het Spitaalbos van Wortegem-Petegem en besliste om zich wegens de overmacht terug te trekken. Om niet overvleugeld en afgesneden te worden en Deinze met zijn spoorwegstation te verdedigen, stuurde Chaudoir zijn ruiterij naar Nazareth. Hijzelf reed met de wagens en de automitrailleur naar Huise. Hij wilde tijd winnen door de Duitse opmars te vertragen. In Lozer ontmoette hij kapitein Fremault met zijn rijkswachters en vrijwilligers en er werd besloten dat hijzelf Huise zou bezetten en Fremault het kruispunt van de wegen Gent-Oudenaarde en Kruishoutem-Nederzwalm. Op die plaats zou de groep Fremault, ondersteund door de automitrailleur, de Duitsers onder vuur nemen.

Na een vuurgevecht tussen de groep Chaudoir met de achterhoede van de Duitse colonne besliste Chaudoir om terug te plooien naar Nazareth. Het konvooi raakte voor de Edemolenwijk opnieuw betrokken bij een vuurgevecht, dit keer met de Duitse voorhoede, maar slaagde erin Nazareth te bereiken. De burgerwachters hadden één dode te betreuren.

Wanneer Frémault het geluid vernam van een vuurgevecht in de omgeving van de Edemolen, besliste hij om de burgerwachters te hulp te komen. Maar eenmaal ter plaatse, constateerde hij dat die waren ontkomen. Op dit ogenblik – het is dan ongeveer 12 uur – verscheen de brigade van Gavere en stelde zich ter beschikking van Frémault. Die kleine groep was eveneens op het lawaai van het vuurgevecht afgekomen, maar liep in een Duitse hinderlaag. De groep, ondertussen aangegroeid tot een veertigtal, verschanste zich in enkele gebouwen in het gehucht Edemolen en samen met de automitrailleur slaagde men erin de Duitse voorhoede tot staan te brengen. Omstreeks 12.20 uur bemerkte Frémault dat de vijand – onder dekking van hagen - hem links en rechts overvleugelde en de weg naar Gavere afsneed. Hij stuurde een estafette per fiets naar Nazareth (langs de Oudenaardseheerweg) om Chaudoir te hulp te roepen. De Duitsers gingen over tot een stormloop, maar worden opnieuw met zware verliezen teruggeslagen. Ze slaagden er wel in om de hoeven in brand te steken. De rijkswachters en vrijwilligers dienden hun schuilplaatsen onder het vuur van de vijand te verlaten en zich te hergroeperen op en rond de berm van de molen, langs de Oudenaardseheerweg.

Slechts een tiental onder hen bereikte de berm en kon er stand houden tot wanneer een tegenaanval van de burgerwacht vanuit Nazareth hen kon ontzetten, hierbij in laatste instantie geholpen door 300 Franse infanteristen die ’s morgens in Deinze aangekomen waren en in ijltempo naar Nazareth waren opgemarcheerd. Bij het treffen konden de Duitsers vijf krijgsgevangenen nemen die ze even als schild gebruikten om hun aftocht te dekken. Het waren chef Ernest Van Dooren, wachtmeester Maurice Tachel en de rijkswachters P. De Block, D. Goeminne en R. Van Hollebeeck die later als krijgsgevangenen in het kamp van Gustrof in Duitsland werden opgesloten.

Tegen 15u is het gevecht aan de demolen afgelopen. Er zijn elf slachtoffers aan Belgische zijde. Kapitein Camiel Frémault, de wachtmeesters Francies Camiel De Bruycker, Octaaf De Cock, August Van Oost, Romain Verschraegen, brigadier Van Den Bulcke en de oorlogsvrijwilligers soldaten Alfred Daniels, Ernest Hermans, Jozef-Hendrik Blieck, Gustaaf Peetermans en Jules De Clerq, die ingedeeld waren bij de Gendarmerie. De Duitsers verloren 68 manschappen en telden een honderdtal gewonden, die allen tijdens de aftocht worden meegenomen.

Historisch belang :
Waren de gebeurtenissen aan de Edemolen een klein incident of een belangrijker gebeuren in het kader van de bewegingsoorlog in 1914? Op basis van de beschikbare informatie moet worden gesteld dat het hier wel degelijk om een relatief kleinschalig maar belangrijk gevecht ging, dat mogelijk een zeker effect had op het verdere verloop van de bewegingsoorlog. Aan beide zijden werden vele honderden manschappen ingezet. Vooral de rol van de kleine groep rijkswachters en vrijwilligers die kwam hulp bieden en de Duitse opmars ten koste van mensenlevens heeft vertraagd, is opvallend. Ondertussen begonnen tienduizenden Belgische militairen vanuit Antwerpen hun tocht naar de kust en de IJzervlakte. Voor hen was het belangrijk om te beschikken over bruggen en spoorwegen om snel te vorderen en als eerste de kuststreek te bereiken. De Duitse verkenningseenheid, die tegelijk een aanvalsgroep was, slaagde er dus niet in om de (spoorweg)infrastructuur in de omgeving van Gent te vernietigen en dus de aftocht te vertragen.

http://blog.seniorennet.be/edemolen/
Site religieux

Kerk Nazareth

Start wandeling : De oorsprong van de kerk van Nazareth wordt verklaard door een legende. Rond 1242 werd de parochie gesticht door de bisschop van Doornik, Walter de Marvis. De bidplaats onderging in de loop der jaren vele veranderingen, maar over de oorsprong van de eigenlijke kerk is geen oorkonde te vinden. Op 16 augustus 1653 brandde de kerk uit ten gevolge van een blikseminslag. In 1860 werd ze voor de tweede maal getroffen door de bliksem en bijna volledig door brand vernield. Op 28 augustus 1865 werd de nieuwe kerk ingewijd door Mgr Bracq. Als voornaamste bezienswaardigheden in de kerk zijn de fraaie preekstoel en het beeld van O.L.Vrouw vermeldenswaardig. Ter gelegenheid van O.L.Vrouw Geboorte ( 8 sept. ) wordt het beeld elk jaar meegedragen in een ommegang. De gelovigen gaan biddend van de ene versierde kapel naar de andere. Deze ommegang dateert reeds van voor 1400. Het orgel, dat reeds in 1550 in de kerk aanwezig was, behoort eveneens tot de bezienswaardigheden. In 1980 werd dit orgel als beschermd monument geklasseerd.
Photo

Burgerlijk godshuis

Gesticht in het jaar 1878 Een deel van het burgerlijk godshuis in de Drapstraat is in 2010 ingericht als archief- en tentoonstellingsruimte: het erfgoedhuis. Deze ruimtes vormen het zenuwcentrum van de erfgoedwerkgroep. Dit gedreven team van vrijwilligers heeft één missie: lokaal erfgoed opsporen, inventariseren, bewaren en presenteren. Meer info op : https://www.nazareth.be/erfgoedhuis
Site religieux

Kapel Nazareth

Aan deze kapel verlaten we de dorpskern van Nazareth en begeven ons via de Groendreef in de weide natuur.
Photo

Kapitein Fremault wandelpad

Photo

De velden van Nazareth

Langsheen het Kapitein Fremault wandelpad geniet u van de nog ongerepte natuur in deze gemeente. In elk van de vier seizoen biedt het landelijk landschap een waaier van kijkplezier en de aantrekkingskracht der natuur. Door dit gebied trok de Franse Infanterie eenheid o van het station van Eke, de Edemolen te bereiken.
Photo

Veldslag van Edemolen

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Foto

Photo

Velden richting Nazareth

Photo

Kasteelstraat

De Kasteelstraat, een kasseiweg, brengt ons tot aan de ingang van het Kasteel Kervyn de Volckaersbeke
Photo

Lindendreef

Langs deze prachtige Lindendreef, enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers, bereiken we het dorp van Nazareth.
Photo

Begraafplaats Nazareth

Commentaires

    You can or this trail