Télécharger

Distance

12,73 km

Dénivelé positif

541 m

Difficulté technique

Modéré

Dénivelé négatif

541 m

Altitude maxi

163 m

Trailrank

62

Altitude mini

4 m

Type d'itinéraire

En boucle

Coordonnées

1314

Publié

22 octobre 2017

Recorded

octobre 2017
Soyez le premier à applaudir
Partager
-
-
163 m
4 m
12,73 km

Vu 1874 fois, téléchargé 57 fois

près de Calella de Palafrugell, Catalunya (España)



Zona: Badia de Llafranc i Tamariu / Litoral Nord.
Comarca: Baix Empordà.
Data de realització: Octubre 2017.

En resum: Caminada pel litoral que permet anar de Llafranc a Tamariu visitant fonts, el cim del Puig Gruí (164 metres) i un Pi monumental abans de tornar resseguint la costa en un puja i baixa constant entre cales, barrancs i petits turons. Es passa també, al tram final, per la muntanya i el Far de Sant Sebastià.

Inici: A l'aparcament gratuït que hi ha a tota vora del Carrer de Lluís Marquès Carbó de Llafranc. Uns metres després hi ha també un aparcament de terra.

Terreny i dificultat [Moderada]: A l'anada per l'interior: pinedes, pistes forestals, camps de conreu i sense dificultat. La tornada, per la costa, és més entretinguda: corriols, roques, algun tram equipat amb cadenes i desnivells forts. Durant gran part del recorregut se segueixen PR (groc i blanc) i GR (vermell i blanc).

Aigua: La Font d'en Cruanyes no és apte per al consum i la Font dels Ermitans no raja i tampoc ho semblaria. Al track, hi ha marcada una font municipal de Tamariu.





ANADA: DE LLAFRANC A TAMARIU PEL PUIG GRUÍ
Des de la platja de Llafranc, buida de bon matí, es va a buscar la part alta del poble de Llafranc per trobar la pista forestal que porta al Dolmen de Can Mina, primer punt d'interès de l'excursió. Aquest es troba seguint un corriol que s'endinsa al bosc i està en bon estat conservant les seves parets i coberta de roca. Vist el dolmen, es va a buscar un altre cop la pista seguint el corriol a l'esquerre entre la pineda.



Un bon tram de pista forestal i 110 metres de carretera asfaltada porten a trobar el Pou dels Veïns, que queda a la dreta del camí. Es tracta d'un pou d'obra tancat i aparentment embossat. Passat el pou cal parar atenció al GPS, doncs hi ha força interseccions de pista forestal fins a fer el cim del Puig Gruí (164 metres). El cim, coronat amb un gran dipòsit d'aigua, no ofereix vistes de la zona doncs es troben tapades pels pins.



Baixant del cim, un cop a la pista, cal seguir el corriol marcat amb pintura que baixa fent un zigzag. Superat un tram de fort desnivell negatiu s'arriba a una urbanització on cal deixar el camí marcat i continuar pel bosc, seguint un corriol que al principi sembla confús. Com està marcat al track, cal girar a la dreta abans de trobar un dipòsit d'aigua.

La Font d'en Cruanyes no és apta per al consum i es troba a tocar de la Riera de Tamariu, que caldrà creuar. Seguint el petit corriol paral·lel a la riera s'acaba trobant un petit gorg i que marca el moment de creuar-la un cop més per pujar pel dret per bosc net. El terreny està dividit en diverses ''plataformes'' a diferents nivells i cal anar pujant fins a trobar el corriol que condueix fins a la pista forestal, a una zona d'oliveres. Ja per pista, i passant abans pel costat d'un gran exemplar de pi (Pinus pinea) s'arriba a Tamariu tornant de nou a l'asfalt.




TORNADA: DE TAMARIU A LLAFRANC RESSEGUINT LA COSTA
Un cop a la Platja de Tamariu i seguint les marques del GR a tocar de l'aigua, passant un tram on cal esperar el retrocés de les onades per passar sobre les roques, s'arriba al corriol que segueix la costa passant per cales, puntes i turons. El corriol, còmode i equipat a estones amb baranes i escales passa per la Punta des Burro i la Punta de la Musclera Trencada. Entre aquestes, les salvatges cales d'en Roig i Gamarús.



La part interessant, en quant a desnivell positiu i ''aventura'' es refereix, comença a partir de la Cala Pedrosa. Des de la mateixa cala, a l'esquerre de l'edifici (i NO darrere) surt un corriol que puja fort, molt inclinat, pel bosc. En algun tram està equipat amb cordes que, tot i ser prescindibles, poden ajudar a fer més còmode la pujada.

Pujant fort s'arriba a un punt on hi ha un banc de fusta per descansar, una taula i una bústia amb una llibreta. Ve a ser el ''cim'' del Puig dels Frares, doncs el cim oficial (122 metres) està edificat i es troba dins d'una propietat privada.



El corriol, que se segueix bé però té ja algun tram una mica brut, continua fins a la Cala de Gens. Torna a ser una cala salvatge i rocosa. Després d'un petit tram de pista cal desviar-se a l'esquerre per continuar per un corriol que torna a pujar fort, amb desnivell, pel bosc. A l'octubre de 2017 hi havia un pi caigut que calia saltar per pujar per aquest corriol. Se segueix pujant fins a trobar el GR que porta a la muntanya de Sant Sebastià.

Al cim de la muntanya de Sant Sebastià, a part d'un restaurant i turistes, hi ha un conjunt monumental format per un poblat ibèric, una capella, una torre i un far. Bones vistes de Llafranc i del litoral des del mirador Joaquim Turró. La baixada és per un corriol que baixa gairebé fins al mar i que comença a la zona del far. En aquesta caminada, aquest corriol s'agafa després, fent uns 80 metres d'asfalt abans de desviar-se a l'esquerre i baixar per un camí una mica brut de vegetació. Cal dir que, seguint recte per l'asfalt, s'arriba a Llafranc de manera més còmode.



Seguint amb la caminada i baixant fort pel corriol no marcat, s'arriba a un tram on cal baixar un parell de metres per una zona rocosa equipada amb cadenes sense massa dificultat. Fet això, i des del Passeig Pau Casals, s'arriba de nou a Llafranc passant per sobre del port.

Stationnement

Aparcament

Aparcament gratuït a tota vora del Carrer de Lluís Marquès Carbó de Llafranc.
Site archéologique

Dolmen de Can Mina

Es tracta d'un dolmen de cambra poligonal, sense corredor. La roca natural està rebaixada artificialment, de forma irregular a l'interior de la cambra. La longitud màxima a l'interior és de 2,10 m i l'amplada màxima interior és d'1,60 m. La coberta és d'una sola peça i tapa tota la cambra. No se'n conserva ni el túmul ni el cromlec.
Carrefour

Corriol AVALL

En aquest punt, cal ignorar el cartell i continuar pel corriol brut que entra al bosc per trobar aviat la Font d'en Cruanyes.
Site religieux

Santa Rosa de Lima

Santa Rosa de Lima és una església al poble de Llafranc, inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'església, dedicada a Santa Rosa de Lima i sufragània de la parròquia de Sant Martí de Palafrugell, va ser bastida a finals del segle XIX, segons consta a la inscripció de la llinda a la porta d'accés, col·locada en el moment d'ampliació del temple: "CONSTRUCTA 1896. AMPLIATA 1958".
Château

Torre de Sant Sebastià

La torre de Sant Sebastià és una torre de guaita situada en la muntanya de Sant Sebastià al municipi de Palafrugell. La planta és de semicercle allargat, segurament condicionada per l'existència d'una primitiva capella a la part baixa de la torre, dedicada a Sant Sebastià. L'exterior és arrebossat, però hi són visibles els angles, amb carreus de granit ben escairats. La façana de ponent té adossada en la meitat inferior l'ermita d'època barroca. Al tram que sobresurt de la capella es poden veure les restes d'un gran matacà de granit. A la banda esquerra d'aquesta façana s'eleva un campanar de paret.
Panorama

Mirador Joaquim Turró

Mirador que es troba davant del Fr de Sant Sebastià. Bones vistes de Llafranc i voltants.
Plage

Cala Gamarús

Cala Gamarús es troba a la localitat de Tamariu, a la Costa Brava, a la comarca Baix Empordà. És una cala situada en una zona natural amb un grau d'ocupació baix a l'estiu.
Risque

Cadenes

Zona de roques equipada amb cadenes per baixar a trobar el carrer asfaltat que porta de nou a Llafranc. No té massa dificultat i es passa bé.
Plage

Platja de Llafranc

Platja del poble de Llafranc: de sorra fina, d'uns 330 metres de longitud i de 40 metres d'amplada.
Waypoint

Pou dels Veïns

Pou antic, tancat, que es troba a tocar del camí.
Waypoint

Porxo d'en Borrell

Embarcador amb porxo que es troba a la Punta des Burro de Tamariu.
Col de montagne

Punta de la Musclera Trencada

Una de les puntes rocoses que s'endinsen al mar.
Sommet

Puig Gruí (164 m)

El Puig Gruí és una muntanya de 164 metres que es troba al municipi de Palafrugell, a la comarca del Baix Empordà.
Fontaine

Font d'en Cruanyes

Font que es troba a tocar de la Riera de Tamariu. No és apte per al consum.
Waypoint

Far de Sant Sebastià

El far de Sant Sebastià, es troba a la població de Palafrugell. Inaugurat l'1 d'octubre del 1857, la seva llum arriba fins a 32 milles nàutiques, cosa que el fa el més potent del litoral català. Està situat a 169 metres per sobre del nivell del mar. El far de Sant Sebastià va ser inaugurat el dia 1 d'octubre del 1857. El va realitzar l'enginyer Josep M. Faquinetto i la maquinària, que es conserva encara, va funcionar amb petroli fins al 1940, quan es va produir l'electrificació del far. L'any 1964 es va modernitzar, convertint-lo en aerofar.
Rivière

Riera de Tamariu (Gorg)

Petita riera que passa per Tamariu. En aquest punt, on es forma un petit gorg, cal creuar-la i pujar pel dret fins a trobar el camí.
Plage

Cala d'en Roig

Cala del municipi de Palafrugell (Baix Empordà). Es troba en un entorn natural gairebé inaccessible.
Plage

Cala de Gens

La cala El Cau, anomenada també cala de Gens, és una cala situada al nord del cap de Sant Sebastià, entre Llafranc i Tamariu (Palafrugell, Baix Empordà). Orientada a sud-est, té una longitud de 30 metres i una amplada de 10 m. A l'estiu registra un baix grau d'ocupació. Es pot arribar per terra tot seguint un camí que prové del Far de Sant Sebastià.
Arbre

Pi monumental

Gran exemplar de Pi de l'espècie Pinus pinea que es troba a l'esquerre del camí.
Site archéologique

Poblat Ibèric

El jaciment està datat entre els segles V a I aC, encara que en algunes excavacions s'han trobat materials del segle VI aC. Es poden veure fins a quatre cases ibèriques de dues habitacions cadascuna i que es disposen en diversos carrers, formant una superfície d'uns 300 metres quadrats. A més a més s'han descobert quinze sitges o dipòsits excavats a la roca i un forn.
Fontaine

Font dels Ermitans

Font propera a la Cala de Gens: no raja i es troba en molt mal estat.
Plage

Cala Pedrosa

Cala natural i rocosa que es troba entre grans parets.
Plage

Platja de Tamariu

Platja situada en una zona urbanitzada amb un grau d'ocupació alt a l'estiu. Orientada a sud-est, la superfície de la platja està composta de sorra fina. Té una longitud de 220 metres i una amplada de 40m.
Col de montagne

Punta des Burro

Una de les puntes rocoses que s'endinsen al mar.
Panorama

Banc amb bústia

Un banc, una taula i una bústia amb llibreta a tocar del cim del Puig dels Frares.
Sommet

Puig dels Frares (122 m)

El Puig dels Frares és una muntanya de 122 metres que es troba al municipi de Palafrugell, a la comarca del Baix Empordà. El cim forma part d'una propietat privada.
Point d'information

GR

A partir d'aquest punt se segueix de nou el GR.
Fontaine

Font municipal

Font municipal de Tamariu, just davant de la platja.
Carrefour

Corriol DRETA

Cal desviar-se a la dreta per baixar cap a la Font d'en Cruanyes (recte hi ha un dipòsit al qual no s'ha d'arribar).

Commentaires

    You can or this trail