-
-
697 m
53 m
0
4,6
9,3
18,51 km

Vu 11873 fois, téléchargé 386 fois

près de Pollença, Baleares (España)

La ruta segueix bona part de l’antic camí entre Pollença i Lluc i al terme d’Escorca travessa tres finques de titularitat pública: Binifaldó, Menut i Son Amer.

Sortim del refugi d’es Pont Romà a Pollença (56m, rètols indicadors i mapa) en direcció a garbí per un camí asfaltat, al marge dret del Torrent de la Vall d’en Marc que travessarem per un pontarró al Pas d’en Barqueta (61 m), passant a l’altre marge. La silueta del Puig Roig sobresurt a l’horitzó. Alternem trams asfaltats i de terra i, allà on l’antic camí coincideix amb la carretera C-710, seguim per un corriol paral·lel. A l’esquerra de la vall, en el sentit de la marxa, sobresurt la carena formada per la Moleta, el Moletó, el Puig de Ca i el Tomir, el més alt d’ells. Durant tot aquest tram anem trobant a banda i banda un estol de possessions (propietat rústica amb casa).

Arribem a Son Grua (100 m, 1h, mapa i rètols indicadors) al costat de la C-710. Fins aquí em transitat per camí planer. Ens anem separant de la carretera seguint per pista asfaltada que mena a gregal en suau pujada i direcció a un evident coll sota la cara nord del Tomir. Abandonem la pista per un corriol senyalitzat a mà dreta, ben fressat, dins d’un alzinar. Tornem a creuar la pista més amunt (242 m) seguint pel corriol. Pendent en general moderat, fort a curts trams. Espès bosc mixt d’alzines i pins. Creuem una tanca (374m, 2h, mapa).

Alternem pista i corriols, amb algun tram empedrat de bell nou, en moderat pendent. Aquí la vegetació és menys espessa. Abastem la font de Muntanya (o de ses Cases) (507m, 2h 40’). Raja amb una bona deu dins d’una mina. Bon lloc per fer-hi un mos. Poc més enllà (2h 50’) travessem de nou una altra tanca (mapa). Desprès continuem vers migdia per camí carreter: és la carretera vella de Pollença que transita per sota els espadats de ponent del Tomir. La seguirem fins a la possessió de Binifaldó. Poc abans d’arribar-hi, podem observar a mà dreta un considerable exemplar d’alzina.

Deixem el mas de Binifaldo a l’esquerra del camí i abastem la pista asfaltada que puja de Manut. (596m, 3h 10’). Seguint-la a mà dreta podem escurçar el nostre itinerari. Un cartell ens indica que trigaríem 40’ fins a Lluc. Però nosaltres continuem pel GR, a l’esquerra i en pujada fins al coll des Pedregaret (660m, 3h 25’) on s’acaba l’asfalt. Des d’aquí, segons el mapa, surt el camí per pujar al Tomir. Estava en les nostres previsions, però el dia no hi convida gens: segueix ennuvolat i optem per seguir el camí.

Travessem una tanca per una escala i seguim per un corriol ben fressat en baixada fins abastar un camí carreter que torna a enfilar-se fins al Coll Pelat (697m) punt més alt de l’itinerari. Davallem passat el coll i poc més enllà un trencall (indicat) al mirador de Son Amer (3h 55’).

Val la pena seguir el corriol que surt a mà dreta per sota d’unes cabanes de carboner on també podrem observar algun rotlo de sitja (carbonera). En pocs minuts ens deixa a un mirador on tenim una bona perspectiva d’aquesta part de la serra de Tramuntana. Al fons de la vall Son Amer, el Santuari de Lluc i més enllà el clot d’Albarca. A garbí destaquen el Puig d’en Galileu i el de Massanella. Més enllà el Major. A mestral el Roig i el Cargoler.

Reprenem el camí fen llaçades en baixada encara vers migdia. Desviant-nos-en lleugerament podem arribar a la font de s’Ermita. Desprès girem a ponent, travessem una paret seca i arribarem a creuar la C-710. En poca estona més en pujada abastem el ben condicionat i ampli refugi de Son Amer. (542m, 4h 30’). I en un quart d’hora més davallem al Santuari de Lluc. (475m, 4h 45’).

A Son Amer podem visitar el Centre d’Interpretació del Senderisme on amb una col·lecció de penells fotogràfics es dóna informació àmplia i general del que pot trobar l’excursionista a la Serra de Tramuntana. A Lluc cal visitar el Santuari i el Centre d’Interpretació de la Serra de Tramuntana a Ca S’Amitger. És molt recomanable una visita a aquest centre, malgrat que els continguts no estan gaire actualitzats. No ens prendrà massa temps i podrem fer-nos una idea general de la Serra, de llur geomorfologia i de les activitats de conservació (sobretot del voltor negre, el ferreret i altres espècies) que s’hi duen a terme. En definitiva, de llur important valor natural.

View more external

Es Pont Romà
Pas d'en Barqueta
Son Grua
Tanca
Font de Muntanya
Binifaldó (cruïlla)
Coll des Pedregaret
Coll Pelat
Mirador de Son Amer
Font de s'Ermita
Son Amer
Santuari de Lluc

2 commentaires

 • Photo de El porquet de Sant Antoni

  El porquet de Sant Antoni 26 avr. 2010

  Toni, una pregunta.

  Suposo que quan vas fer la ruta de la Pedra en Sec portaves una base cartogràfica de Mallorca al GPS. D'on la vas treure?

  Merci!

 • Photo de Toni Planas

  Toni Planas 26 avr. 2010

  Portava els mapes de l'Alpina en paper i també carregats al PDA.

You can or this trail