Durée  7 hours 20 minutes

Coordonnées 3861

Publié 7 août 2018

Recorded juillet 2018

-
-
252 m
100 m
0
4,8
9,6
19,15 km

Vu 771 fois, téléchargé 60 fois

près de Foy, Wallonia (Belgique)

In Vlaanderen geeft 'Grote Routepaden' dagstappersgidsen uit met lusvormige wandelingen langs GR-paden en hun Waalse zustervereniging 'Sentiers de Grande Randonnée' nam een soortgelijk initiatief. Uit het boekje 'Randonnées en Boucle province de Namur' maakten wij op 1 juli 2018 de wandeling 'RB16 - Paysages de la Molignée' in de omgeving van Maredsous.

Maredsous ligt in de vallei van de Molignée, een zijriviertje van de Maas. Het is een gehucht van de gemeente Anhée. Maredsous is een toeristisch geliefde streek: uitgestrekte bossen, een abdij beroemd om haar bier en kaas, campings en op de voormalige spoorlijn 150 rijden de "railbikes". In de vallei van de Molignée staan ook de ruïnes van de gelijknamige burcht.

De dagstapper laat de wandeling beginnen aan de Abdij van Maredsous, waar er een grote parking is. Wij verkozen verderop langs het parcours te vertrekken, zodat we na ongeveer 2/3 van de wandeling op het terras van de abdij zouden kunnen pauzeren. Neem veiligheidshalve zelf een natje en droogje mee voor onderweg, want in de gehuchtjes is horeca schaars tot niet bestaande: alleen langs de toeristische N971 verkeersweg zijn er restaurantjes.

We parkeerden ons in het begin van het straatje/gehuchtje Le Marteau, nabij de ruines van het Chateau de Montaigle. We volgen de GR129 voorbij de resten van het feodale kasteel, door het bos en langs velden naar het dorpje Haut-le-Wastia. Wat verderop verlaten we de GR129 en maken een aangename wandeling langs het dorpje Salet en door het grote Bois de Ronquieres naar Maredsous. Op de terugweg volgen we de Ravel langs de oude spoorlijn 150 en wandelen voorbij Sasoye langs landelijke wegels terug naar Foy.

Voor een gedetailleerde beschrijving van de wandeling en de bezienswaardigheden onderweg verwijs ik naar de hogergenoemde wandelgids. De van 1 tot 7 genummerde waypoints in mijn track zijn de referentiepunten uit het boekje, de andere waypoints zijn de locaties van mijn foto's.
Het boekje vindt u bij "Les Sentiers de Grande Randonnée" (http://grsentiers.org/), bij Grote Routepaden (https://www.groteroutepaden.be/) of via de boekhandel.
Waypoint

1 Sosoye

Waypoint

2 GR129

Waypoint

3 Ferme Foy

Waypoint

4 Haut le Wastia

WPT007
Waypoint

5 Salet

WPT008
Waypoint

6 GR129

Waypoint

7 Maredsous

WPT001
panoramique

Chateau Montaigle

Op de 160m hoge rots liet Gilles de Berlaymont eind 13de eeuw een versterkte residentie bouwen. Ze werd in 1298 verkocht aan Gwijde van Dampierre, wiens zoon in 1309 de burcht liet optrekken. In 1554 werd de burcht geplunderd en in brand gestoken door het Franse leger van Hendrik II. Sinds 1965 is de Belgische overheid eigenaar van de ruïnes.
panoramique

GR129

panoramique

GR129

panoramique

Bois de Foy

panoramique

Monument de guerre

Monument voor de Belgische en Franse soldaten die van 12 tot 14 mei 1940 met veel moed de Duitse invaller in de omgeving van het dorp Haut-le Wastia bevochten. Ze wisten het dorp tot twee maal toe te heroveren, tot hun verzet op 14 mei door vijandelijke tanks werd gebroken.
panoramique

Haut-le-Wastia

panoramique

GR129 door poortjes

panoramique

Eglise Saint-Jacques

Eglise Saint-Jacques, Haut-le-Wastia. Village-étape des pèlerins de Saint-Jacques-de-Compostelle
panoramique

Centre Equestre Mosan

Centre Equestre Mosan
panoramique

Bosweg

panoramique

Muur

panoramique

figuratief huis

panoramique

Railbikes

Railbikes of Draisines rijden op de oude spoorlijn door de vallei van de Molignée, tussen Falaën en Maredsous. Spoorlijn 150 van Tamines via Mettet, Maredsous, Dinant, Anseremme, Rochefort naar Jemelle werd tussen 1879 en 1894 in bedrijf genomen. Alleen nabij Tamines gebruikt de NMBS nog een stukje, de rest is grotendeel opgebroken. In de vallei van de Molignee is in de bedding een RaveL fiets- en wandelpad aangelegd.
panoramique

La Molignée

panoramique

tussen bos en veld

panoramique

einde pad in Salet

panoramique

Notre-Dame de Lourdes, Salet

panoramique

Rue des Bruyeres

panoramique

Bois de Ronquieres

panoramique

Bois Moretus

panoramique

Rue de Maredsous

panoramique

Kloosterhoeve

panoramique

Abdijkerk van Maredsous

Een benedictijns klooster in 1872 gesticht. Ze bestaat uit een grote publiek toegankelijke kloosterkerk in neogotische stijl en een aantal gebouwen rond een vierkante binnenplaats. Het abdijbier wordt sinds 1963 gemaakt door Duvel Moortgat, de abdijkaas wordt sinds 1959 door een melkcoöperatie gemaakt. Beiden gebruiken Maredsous nog als merknaam.
panoramique

bospad

panoramique

Café de Maredsous

panoramique

RAVEL + railbike

Spoorlijn 150 van Tamines via Mettet, Maredsous, Dinant, Anseremme, Rochefort naar Jemelle werd tussen 1879 en 1894 in bedrijf genomen. Alleen nabij Tamines gebruikt de NMBS nog een stukje. De rest is grotendeel opgebroken. In de vallei van de Molignee is in de bedding een RAVeL fiets- en wandelpad aangelegd.
panoramique

L150 Ravel Anhée-Aisemont

Spoorlijn 150 van Tamines via Mettet, Maredsous, Dinant, Anseremme, Rochefort naar Jemelle werd tussen 1879 en 1894 in bedrijf genomen. Alleen nabij Tamines gebruit de NMBS nog een stukje. De rest is grotendeel opgebroken. In de vallei van de Molignee is in de bedding een RAVeL fiets- en wandelpad aangelegd.
panoramique

village Sosoye

panoramique

Spoorbrug

panoramique

rue par de la l'eau

panoramique

GR129

panoramique

GR129 vers Foy

stationnement

Le Marteau

Le Marteau is een gehuchtje en straatje aan de N971. Er staan wegwijzers naar de kasteelruïne. Net over het bruggetje over de Molignée is er rechts van de weg, langs een muurtje, plaats voor enkele voertuigen.

Commentaires

    You can or this trail