Coordonnées 334

Publié 4 décembre 2019

Recorded décembre 2019

-
-
128 m
68 m
0
1,2
2,4
4,7 km

Vu 146 fois, téléchargé 1 fois

près de Regencós, Catalunya (España)

MAS CASES (Regencós) I CAN POU DE SES GARITES (Pals).
Les muntanyes de Begur (PEIN) o Massís de Begur està situat a l’extrem de la serralada litoral catalana entre la platja de Pals i la badia de Palamós. Ve a ser com una prolongació de les Gavarres separades pel corredor de Palafrugell. Són un conjunt de petits turons on el més alt, Puig Son Ric, té una alçada de 325 metres. Aquests turons pel cantó de la costa cauen abruptament al mar formant cales d’una bellesa excepcional.
El bosc és de tipus mediterrani amb pinedes de pi pinyoner (Pinus pinea), pi blanc (Pinus halepensis), algunes suredes, clapes d’alzinar i brolles calcífugues ( plantes que no viuen bé en sòls calcaris) com les estepes, brucs, llentiscle, romaní,etc..
Les activitats que es desenvolupen en aquesta zona són bàsicament turístiques i recreatives amb nombrosos visitants que volen gaudir del paisatge de l’Empordanet i de la Costa Brava. Aquestes muntanyes tenen moltes pistes i camins forestals que permeten passejar amb tranquil•litat, gaudir de la pau i del silenci i respirar aire sense polució, per tant tenen un gran interès tant des del punt de vista paisatgístic (excursions autoguiades de senderisme, ciclisme, hípica…) com biològic per les espècies de fauna i flora així com la diversitat d’ecosistemes.
Entre aquestes muntanyes i el cim del Quermany Gros ( 227 metres d’altitud aproximadament) s’hi localitza el Mas Cases (1768). És el punt d’inici de l’itinerari. Actualment restaurat, funciona com a Casa Rural de lloguer íntegre. Situat en un petit turonet i envoltat de sorreres i del verd de les pinedes. L’hort localitzat a la part sud encara conserva la filera de xiprers que resguarden del vent atramuntanat les viandes conreades. Els amfitrions, en Josep, la Neus i en Paco han estat al notre costat per acompanyar-nos i donar-nos les explicacions que calguin. En Josep és un home vital que explica i reviu les experiències de la vida del mas quan era una explotació autosuficient i ho viu amb intensitat, vehemència i passió. És un home que valora la feina dels seus avanpassats, que veu, olora, sent, palpa i saboreja les vivències de quan tenien ramat, del trull , de la verema i el celler, de la Festa Major, de la cuita dels brunyols i del pa, dels passants que hi fèien estada, de la matança del porc, de quan portaven la truja a “menar” ( conduir la femella a ser coberta pel verro), del bestiar rossam, de l’aviram, dels conills, dels jornals a bosc , de les feixines, dels coves de pinassa per fer el jaç dels animals, de quan anaven a peu al mercat de Begur o a Torroella amb carro i per vendre havien de “messicar” ( posar o demanar preu d’una cosa, mercadejar), de ferrar el bestiar, dels rajolers…. Un home, bosquetà de fortes conviccions que quan li preguntes si per allà es fan bolets et sentencia amb la frase de l’àvia :-“Les clapes de bolets i el cul no s’ensenyen a ningú”_ .
Recordarem sempre més la cuina vella, el celler, les corts, el pati de les gallines, el lloc on s’ajocaven, les nieres, la cisterna, la pastera, el forn, el calaix del pa i, sobre tot, l’afecte i entusiasme amb que heu evocat els vostres records.
En Josep i la Neus han mamat les tradicions més genuïnes d’una casa de pagès de la nostra contrada, valoren el treball i l’esforç dels nostres avantpassats que són els que han ajudat a configurar el que som avui dia, que han determinat el nostre present i han donat forma a la fesomia de nostre País.
A mi m’ha fet reviure experiències viscudes de la meva infantesa i que vaig recollir en una auca dedicada a la meva àvia materna. Heus aquí una petita mostra d’alguns rodolins :
* /A segar hi cal anar/,/i de sol a sol feinejar/,/cal emportar-se el menjar/,/ tot el dia al terrossar/.
*/I l’olor del pa calent /, / i l’aroma de la terra/,/s’engoleix, mai més s’enterra/,/i nodreix la nostra ment/.
*/I l’olor de l’herba fresca/,/m’assaona la memòria/,/la ferum de la ventresca/,/ha passat a ser història/.
*/I arribat el seu moment/,/en època de compliment/, /els brunyols s’han de pastar/ ,/farina, ous i olis/,/matafaluga,llimona i resolis/,/per Setmana Santa no pot faltar/.
*/Si la naturalesa es desferma/,per la cura i protecció/,/pala del forn o l’espelma/,/i no pas per devoció/,/contra el llamp i pedregada/,/la casa queda emparada/.
*/Jo conservo en la memòria/,/sensacions de llibertat/,/i en el cor cofoi de joia/,/a la iaia al meu costat/.
Continuem direcció Can Pou de Ses Garites, una masia fortificada situada a la falda del vessant sud del Mas Tomasí, al barri de Puig Roig, dedicada al Turisme Rural.
La masia de planta baixa i dos pisos amb talussos i garites cantoneres. La garita, en arquitectura militar, consisteix en una petita torre amb troneres o sageteres que es col•locaven en les cantonades d’una fortalesa per a protegir els centinelles que guardaven el recinte. L’entrada és un portal adovellat de mig punt i finestres originals del primer pis d’estil gòtic renaixentista del segle XVI. El seu gerent, el sr. Benet, ha tingut l’amabilitat d’explicar-nos la història del mas així com donar-nos a conèixer algunes dependències, per la qual cosa li estem molt agraïts.
Molt a prop de la casa hi ha la Font de can Pou però deteriorada per una esllavissada. El canot no raja però hi ha un raixort que surt del marge i un parell de basses amb joncs , cua de cavall i créixens. Si estés acondicionada seria un bon lloc per fer-hi una aturada.
Una passejada d’unes tres hores i mitja amb camí pla i paisatge encantador.
Salut i cames!
Waypoint

ANTIGA DEPURADORA DE MAS TOMASÍ

02-DIC-19 12:13:43
Waypoint

BARRACA BATALLERA

Medicinalmement el llentiscle s'ha utilitzat per a combatre la piorrea i la inflamació de les genives.Antigament dels fruits se'n treia un oli especial per fer llum, costum molt arrelada entre els pagesos de les Balears. De la saba, se'n treu una resina anomenada màstic (goma aràbiga).és una mena de xiclet utilitzat per aromatitzar aliments, fabricar ciments dentaris i vernissos.Cobejat per llenyataires i carboners que en treien carbó de les arrels i rabasses. Se'n diu la "carbonissa" que va ser l'element més important per donar vida als brasers de taula. Té la propietat de mantenir-se encesa fins que s'ha exhaurit completament i per tant, no hi ha perill d'intoxicació. També s'utilitza en el projecte Sèpia (L'escala i l'Estartit) per a reproduir la sèpia i el calamar amb línies sepieres fetes amb branques de llentiscle.
Waypoint

BARRACA DE PEDRA

02-DIC-19 11:13:23
Waypoint

CÀDEC

Pals
Waypoint

CAMÍ PÚBLIC DE PALS

02-DIC-19 11:05:37
Waypoint

CAN POU DE SES GARITES

02-DIC-19 12:07:37
Waypoint

CRUÏLLA BASSES D'EN COLL

02-DIC-19 11:32:21
Waypoint

CRUÏLLA FONT DE LA BRUIXA

02-DIC-19 11:27:17
Waypoint

CRUÏLLA MAS SALVI

02-DIC-19 12:30:22
Waypoint

CRUÏLLA MASOS DE PALS

02-DIC-19 10:57:37
Waypoint

FONT DE CAN POU

El creixen comestible (Rorippa nasturtium-aquaticum) viu sempre dins l'aigua. és una crucífera i no s'ha de confondre amb el creixen bord que és una umbel·lífera .El primer és indicador d'aigües netes i també de l'alcalinitat de l'aigua ( PH entre 5 i 8).
Waypoint

MAS CASES

02-DIC-19
Waypoint

OLIVERA MIL·LENÀRIA

És molt probable que d'aquí a cinquanta anys encara hi sigui. I nosaltres ?
Waypoint

TERME DE BEGUR-PALS-REGENCÓS

02-DIC-19 11:06:56
Waypoint

URBANITZACIÓ MAS TOMASÍ

100 m

Commentaires

    You can or this trail