Durée  5 hours 36 minutes

Coordonnées 3921

Publié 4 mars 2017

Recorded décembre 2016

-
-
14 m
-1 m
0
5,4
11
21,71 km

Vu 443 fois, téléchargé 6 fois

près de Moerbeke, Flanders (Belgique)

Op 4 december 2016 trokken we voor de jaarlijkse Sinterklaaswandeling van de Wandelclub De Lachende Klomp naar Moerbeke.

Dit dorp telt slechts 1,5 inwoners per hectare en is daarmee de meest landelijke gemeente van het Waasland. Rustig wandelen is hier dan ook gegarandeerd: vaak wandel je hier kilometers zonder verkeer!

Ten zuiden van de gemeente, onder de Moervaart, bestaat het landschap uit meersen waarin hoogveen ontstond. Het gebied is een lappendeken van akkers die afgezoomd worden door rijen canadapopulieren. In de Moervaartdepressie werd turf gewonnen. Ten noorden, boven de Moervaart ligt een zandrug met naaldbossen het het natuurdomein Heidebos, dat zich uitstrekt tot Wachtebeke.

In de streek van Moerbeke-Waas wandel je langs de Moervaart en door Etbos met zijn polders en natte krekengebieden, uitgestrekte sparrenbossen, heidevlakten en kilometerslange dreven met nauwelijks of geen verkeer.

Moerbeke, dat is ook dichter Anton Van Wilderode (1918 - 1998), geboren in Moerbeke kreeg hij er een wandelpad door van 8 km.

In Moerbeke werd het oude stationsgebouw gerestaureerd tot onderdeel van de Openbare Bibliotheek. De kleine locomotief aan het station is een erfenis van de suikerfabriek Iscal Sugar. Voor het station staat ook nog het bronzen standbeeld van Meneer Pheip uit de stripverhalen van Nero van Marc Sleen. Nero zou hem in Moerbeke ontmoet hebben. Hij zou gebaseerd zijn op Jean Lippens, burgemeester en directeur van de suikerfabriek.

Nu nog slechts een herinnering, maar vroeger was Moerbeke vooral bekend om zijn suikerfabriek. In 2007 werd het bedrijf gesloten en met de grond gelijkgemaakt. Alleen de 'Oude Vapeurbrug' over de Moervaart, de metalen hefbrug nabij de suikerfabriek, mocht als enig onderdeel van de fabriek niet worden gesloopt. De vroegere spoorlijn tussen Lokeren en de suikerfabriek is grotendeels fiets en wandelpad geworden.

We begonnen onze wandeling in de Parochiezaal aan de Crevestraat, wandelden langs de vroegere spoorlijn naar het Heidebos en keerden langs Keizershoek, Collemansbrug en Heidewegel terug naar het dorp, voorbij het oude stationsgebouw waar we weer een stukje van de vroegere spoorlijn volgden.

Na even rusten in de Moerbei Middenschool stapten we een kilometertje in oostelijke richting langs de Moervaart en gingen dan langs veldwegen in zuidelijke richting naar Eksaarde, waar een volgende rustpost was voorzien.

Aan de Eksaardsedam pikten we dan het wandelpad langs de fraaie Zuidlede op, die we tot in Etbos volgden. Deels langs de GR122 ging het dan terug noordwaards naar de Moervaart. Rechtsaf over de Terwesttragel volgden we dan de Moervaart ruim 2km terug naar Moerbeke.
Pique-nique

De Moerbei middenschool

panoramique

Sint-Antonius-Abtkerk Moerbeke-Waas

panoramique

Rondpunt Opperstraat

panoramique

Langs de Spoorwegstraat

panoramique

Vroegere spoorlijn

panoramique

Heidebos

panoramique

Keizershoek

panoramique

Heidebos

panoramique

Kwartierhof

panoramique

Oude station Moerbeke

panoramique

Dambrug over de Moervaart

panoramique

langs de Moervaart

panoramique

Bosgracht pad

panoramique

langs Aksaardsedam

panoramique

Eksaardsedam

panoramique

Langs de oude spoorweg

panoramique

vijver aan de Kanondreef

panoramique

Rustpost met Sinterklaas

panoramique

Villa Meersdael

panoramique

Langs de Eksaardsedam

panoramique

Vijver Eksaardsedam

panoramique

Eksaardsedam

panoramique

Zuidlede

panoramique

Zuidlede

panoramique

Zwartebeek

panoramique

Etbos

panoramique

Terwesttragel

panoramique

Oude spoorwegbrug Moervaart

panoramique

Dambrug Moerbeke

Pique-nique

Moerbeke Parochiezaal

Pique-nique

Rustpost Eksaarde

Commentaires

    You can or this trail