Temps en mouvement  2 hours 27 minutes

Durée  5 hours 22 minutes

Coordonnées 1856

Publié 28 septembre 2019

Recorded septembre 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1 244 m
1 086 m
0
3,1
6,2
12,41 km

Vu 135 fois, téléchargé 7 fois

près de Vehinat de Lliors, Catalunya (España)

Montseny: del Coll de Bordoriol al Corral del Pujol per les fonts de Pastors, Atlàntida, Llops, Avet Blau, Xiri, Rupitosa i del Corral (Osona)

Itinerari seguit: Coll de Bordoriol-Font de Pastors-Font de l'Atlàntida-Corral de la Vila-Coll de Joan i Oratori de Sant Francesc d'Assís-Camí de la Font de Llops-Font de Llops-Camí de la Font Rupitosa-Torrent de Coll Pregon-Torrent de la Gémena-Font de l'Avet Blau-Font Xiri-Torrent de la Font Rupitosa-Font Rupitosa-Els Pelats-Pla de Malataup-Faig del Corral del Pujol-Corral del Pujol-Font del Corral i tornada.

Avui farem una passejada tranquil·la per les fonts de la Fageda de l’Obaga del Matagalls, on no veníem des que vam pujar al cim el passat mes d’abril.

Aparquem al Coll de Bordoriol, al punt quilomètric 3,5 de la carretera GIV-5201. És un coll fronterer entre les comarques d’Osona i la Selva. De fet, mentre l’aparcament i la caseta d’informació són al terme municipal de Viladrau (Osona), el mirador que tenim a l’altra banda de la carretera és al terme d’Arbúcies (Selva).

Avui la nostra ruta, que va saltant de font i font, transcórrer íntegrament a la banda osonenca.

Sortim del Coll de Bordoriol en direcció sud-oest per la pista de terra senyalitzada per les marques de color groc i blanc del SL-C82 que, pels colls de Sabènia i Pregon, ens portaria, com ja hem fet en altres ocasions, al cim del Matagalls.

Avui, però, no volem fer el cim, només passejar per la magnífica fageda de l’Obaga del Matagalls, exuberant, ombrívola i solitària, mentre anem visitant diferents fonts pel recorregut. En aquest punt val la pena recordar la gran tasca que fan els Amics de les Fonts de Viladrau (per a més informació podeu visitar el web http://fontsdeviladrau.jimdo.com), que han inventariat fins a 205 fonts de la zona. Una gran feina i una gran ajuda per tots els que ens agrada voltar pel Montseny.

Als pocs metres de la sortida, ja trobem el primer desviament a la Font de Pastors. Baixem pel corriol amb algunes travesses de fusta i ens entretenim una estona a l’entorn de la font.

Tornem al camí i, a la primera cruïlla, seguim per la pista de la dreta per anar a visitar la Font de l’Atlàntida, on també ens entretenim fent algunes fotos i gaudint de l’entorn.

Seguim una estona per la pista que volta la Roca de Llancers, de 1.173 metres, i a la cruïlla deixem la pista de la dreta que ens portaria a la Font d’en Felip Graugués i seguim per l’esquerra, per una pista pedregosa i plena de bolets. Quan portem un quilòmetre de ruta, s’acaba la pista i comença un corriol molt desfet que es dirigeix al cim de la Roca de Llancers. El terra està molt erosionat i fa de mal caminar, així que girem cua i tornem a la pista principal, passem novament a tocar de la Font de l’Atlàntida i, en arribar de nou al SL-C82, girem a la dreta, en direcció al Coll Pregon.

Després d’una curta pujada per la pista arribem al Corral de la Vila, un refugi pel bestiar en bon estat de conservació.

Seguim camí i, en un no res, arribem al Coll de Joan (1.137 m), petita esplanada amb un oratori construït el 1976 i dedicat a Sant Francesc d’Assís.

Uns metres enllà trobem una nova cruïlla senyalitzada. Per l’esquerra, passada la tanca, segueix el SL-C82 que puja al Matagalls pel Collet de l’Home Mort. Nosaltres seguim per la pista de la dreta, en direcció a les Fonts de Mosquits i de Llops.

Aquesta pista s’endinsa a una magnífica fageda que ja no abandonarem pràcticament fins a la part final de la ruta. Així, de manera fàcil i progressiva, arribem a la Font de Llops, del 1986, amb un gran banc de pedra que convida a seure una bona estona.

Deixem enrere la font i de seguida, darrera la tanca, trobem una bifurcació. Per l’esquerra aniríem al Matagalls per la Font de Mosquits. Nosaltres avui anem a la dreta, en direcció a la Font Rupitosa, segons ens marca el pal indicador de fusta.

Seguirem una bona estona per aquesta pista coneguda com el Camí de la Font Rupitosa.

Metres enllà trobem una nova cruïlla de camins que seguim per la pista de l’esquerra, senyalitzada per un nou pal indicador de fusta en direcció a la Font Rupitosa. Per la dreta podríem fer una volta per les fonts Generosa i de l’Amistat i, finalment, arribar al Coll Roig, però ho deixem per un altre dia.

Poc després travessem el Torrent de Coll Pregon, amb aigua suficient perquè el Tuc faci un bon bany, i seguim per la pista que puja de forma molt progressiva en direcció oest.

En arribar al Torrent de la Gémena trobem un parell de fonts més: la Font de l’Avet Blau, amb un bon rajolí d’aigua, i la propera Font Xiri, dedicada a Lluís Maria Xirinacs, que avui no raja.

Seguim endavant per la pista, passem a tocar d’un plafó informatiu amb el títol de “la fusta morta al bosc, font de vida”, i baixem a la Font Rupitosa, on parem per dinar asseguts al banc de pedra.

Amb les forces recuperades, seguim camí per la pista on, poc a poc, la fageda deixa alguns clars que ens permeten veure Viladrau a la llunyania. També comencem a veure alguns exemplars de roures martinencs que ja comencen a deixar veure els fruits de la tardor.

Seguim avançant i, poc després, quan acaba la pista principal al costat d’un faig pintat amb una gran T vermella, comença un corriol fressat que travessa el bosc. Pocs metres més enllà veurem un corriol fitat amb pedres que surt per l’esquerra i que ja vam seguir fa uns anys per pujar al Matagalls pel Coll d’Ordial, una ruta molt bonica i solitària que val molt la pena.

Avui, però, seguim pel corriol que baixa de forma decidida al Pla de Malataup i al Corral del Pujol. Aquí fem una volta per visitar l’entorn i la Font del Corral que, malauradament, trobem totalment seca.

Aquí donem per acabada la ruta d’anada i girem cua per desfer el mateix camí fins el Coll de Bordoriol.

Tranquil·la i fàcil excursió pel Montseny, en un dia de principis de tardor, amb el cel blau i una temperatura molt agradable. Molt recomanable.

Salut i bona caminada !
stationnement

Aparcament del Coll de Bordoriol

Aparcament del Coll de Bordoriol.
Waypoint

Primers metres de ruta per la pista de terra que ressegueix el SL-C82, amb senyals blancs i verds

Primers metres de ruta per la pista de terra que ressegueix el SL-C82, amb senyals blancs i verds. Trobem alguns exemplars d'Ilex aquifolium, “Grèvol, Boix grèvol, Arbre de mal fruit o Coscoll de Vesc”, en català i “Acebo, Agrifolio, Cardonera o Xardón”, en castellà.
Carrefour

Deixem la pista i agafem el corriol, amb graons de fusta, que baixa a la Font de Pastors. Pal indicador

Deixem la pista i agafem el corriol, amb graons de fusta, que baixa a la Font de Pastors. Pal indicador.
fountain

Font de Pastors. Entorn agradable i amb molta ombra

Font de Pastors. Entorn agradable i amb molta ombra.
Carrefour

Cruïlla de pistes. Seguim per la pista de la dreta, que envolta la Roca Llancers, de 1.173 metres

Cruïlla de pistes. Seguim per la pista de la dreta, que envolta la Roca Llancers, de 1.173 metres. Per aquesta pista arribem a la Font de l'Atlàntida i, més enllà, a la Font d'en Felip Graugés. Per la pista de l'esquerra es puja al Corral de la Vila i al Coll de Joan. La seguirem després, en tornar de la Font de l'Atlàntida.
fountain

Font de l’Atlàntida

Font de l’Atlàntida.
Carrefour

A la cruïlla seguim per la pista de l'esquerra, voltant la Roca Llancers, de 1.173 metres

A la cruïlla seguim per la pista de l'esquerra, voltant la Roca Llancers, de 1.173 metres. Pocs metres més enllà, s'acaba la pista i comença l'ascens per un corriol molt desfet i relliscós. Girem cua i tornem a la pista. Molts bolets.
Waypoint

Final tram de pista pedregosa. Seguim un tram de corriol molt desfet i relliscós. Decidim tornar enrere. Molts bolets

Final tram de pista pedregosa. Seguim un tram de corriol molt desfet i relliscós. Decidim tornar enrere. Molts bolets.
Waypoint

Corral de la Vila

Corral de la Vila.
Architecture sacrée

Coll de Joan. Oratori de Sant Francesc d’Assís, de l'any 1976

Coll de Joan. Oratori de Sant Francesc d’Assís de l'any 1976.
Carrefour

Seguim per la pista de la dreta, senyalitzada com a Font de Mosquits, però també és el Camí a la Font de Llops

Seguim per la pista de la dreta, senyalitzada com a Font de Mosquits, però també és el Camí a la Font de Llops. Per la pista de l'esquerra, passada la tanca, es puja al Coll de Sabènia, al Coll Pregon i, finalment, al Matagalls.
fountain

Font de Llops, de l'any 1986

Font de Llops, de l'any 1986.
Carrefour

Cruïlla. Seguim per la dreta a la Font Rupitosa. Per l'esquerra aniríem al Matagalls per la Font de Mosquits

Cruïlla. Seguim per la dreta a la Font Rupitosa. Per l'esquerra aniríem al Matagalls per la Font de Mosquits.
Waypoint

Tram del Camí de la Font Rupitosa que travessa la fageda

Tram del Camí de la Font Rupitosa que travessa la fageda.
Carrefour

Cruïlla. Per l’esquerra seguim camí a la Font Rupitosa. Pal indicador

Cruïlla. Per l’esquerra seguim camí a la Font Rupitosa. Pal indicador.
Rivière

Torrent de Coll Pregon

Torrent de Coll Pregon.
fountain

Torrent de la Gémena (o Riera Major) i Fonts de l'Avet Blau i de Xiri (dedicada a Lluís Maria Xirinacs)

Torrent de la Gémena (o Riera Major) i Fonts de l'Avet Blau i de Xiri (dedicada a Lluís Maria Xirinacs). Ambdues son a tocar, però avui la d'en Xiri no raja.
Waypoint

Tram de fageda, camí de la Font Rupitosa

Tram de fageda, camí de la Font Rupitosa.
Waypoint

Plafó informatiu al Camí de la Font Rupitosa: 'La fusta morta al bosc, font de vida'. Seguim per la pista a la Font Rupitosa

Plafó informatiu al Camí de la Font Rupitosa: "La fusta morta al bosc, font de vida". Seguim per la pista a la Font Rupitosa.
Waypoint

Fita termenal al Camí de la Font Rupitosa

Fita termenal al Camí de la Font Rupitosa.
fountain

Font Rupitosa. Descans per dinar

Font Rupitosa. Descans per dinar. Trobem un parell d'exemplars de Campanula trachelium, “Campaneta d’ortiga, Campaneta de fulles d’ortiga, Campaneta de bosc o Camaneta traqueli”, en català i “Campanilla o Campana vulgar con hoja de ortiga, en castellà.
panoramique

Tram amb vistes a Viladrau

Tram amb vistes a Viladrau. Trobem molts exemplars de Quercus pubescens, “Roure, Roure martinenc o Roure pubescent”, en català i “Roble, Roble albar, Roble pubescente, Roble común o Ariza”, en castellà.
Waypoint

Aquí, al faig pintat amb una T vermella, acaba la pista i comença un corriol fressat pel mig del bosc

Aquí, al faig pintat amb una T vermella, acaba la pista i comença un corriol fressat pel mig del bosc.
Carrefour

Per l'esquerra surt un corriol que puja al Matagalls pel Coll d'Ordial. Nosaltres seguim rectes, amb vistes a Viladrau

Per l'esquerra surt un corriol que puja al Matagalls pel Coll d'Ordial. Nosaltres seguim rectes, amb vistes a Viladrau
Waypoint

Corral del Pujol

Corral del Pujol.
fountain

Font del Corral del Pujol. Avui totalment seca

Font del Corral del Pujol. Avui totalment seca. Trobem alguns exemplars de: - Dianthus carthusianorum, “Clavell de pastor o Clavell vermell“, en català i “Clavelillo, Clavelillo de los cartujos, Clavelina, Betónica silvestre o Clavel”, en castellà. -Castanea sativa, “Castanyer, Castanyer comú, Castanyer europeu o Castanyer mediterrani”, en català i “Castaño, Castaño común o Regoldo”, en castellà. -També trobem algun pelló o pelluc de castanyer pel terra.
Waypoint

De tornada. Final del corriol i retrobem la pista que travessa la fageda

De tornada. Final del corriol i retrobem la pista que travessa la fageda.
stationnement

Aparcament al Coll de Bordoriol. Final de la ruta d'avui. Grans vistes als Castellets, Les Agudes i el Puig Sacarbassa.

Aparcament al Coll de Bordoriol. Final de la ruta d'avui. Grans vistes als Castellets, Les Agudes i el Puig Sacarbassa.

1 comment

 • Photo de Pitcollonsiamunt2

  Pitcollonsiamunt2 1 oct. 2019

  I have followed this trail  View more

  Magnífica passejada per la Fageda del Montseny, tranquil·la i planera. Gran descoberta de fonts de tot tipus.

You can or this trail