Coordonnées 212

Publié 24 février 2019

-
-
10 m
-11 m
0
1,8
3,6
7,22 km

Vu 27 fois, téléchargé 2 fois

près de Walenhoek, Flanders (Belgique)

Départ sur le petit parking derrière la friture sur Boomsestraat (à Niel), près du carrefour avec Tuyaertstraat.
photo

Vroeger : locomotieven met wagonnetjes

Op dit brede pad reden vroeger locomotieven met wagonnetjes die de klei naar de steenfabriek brachten. In de sloot rechts en langs de grote vijvers verderop, vind je heel wat libellen, waaronder de bruine korenbout, een zeldzame libel in Vlaanderen die nog vrij talrijk voorkomt in natuurgebieden langs de Rupel.
Lac

Futen

Vanaf hier heb je een mooi zicht op de vijvers van Walenhoek en hun bewoners. Futen, knobbelzwanen, kuifeenden, meerkoeten en waterhoentjes dobberen hier het hele jaar rustig rond. Tijdens de winter komen er ook meeuwen op bezoek. Verder tref je hier aalscholvers en blauwe reigers aan. Om de vogels meer rustzones te gunnen werden sommige dijken deels weggegraven waardoor rietkragen en struweel elkaar afwisselen. Deze afwisseling is een ideale biotoop voor rietvogels zoals blauwborst en kleine karekiet.
Pique-nique

Banc !

Lac

Ancienne excavatrice immergée

Risque

!! talus à escalader

Information

Nielsestraat

De Nielsestraat situeert zich nog steeds op het oorspronkelijk niveau van de kleiafzetting, terwijl links en rechts de kleirug volledig is afgegraven. Dit zorgt ervoor dat je even verderop een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de voormalige steenbakkerij Frateur. Deze steenbakkerij werd volledig gerestaureerd door vzw ‘t Geleeg. Je ziet vooraan de machinehal en de schoorsteen van de stoommachine. Verderop staan rijen droogloodsen en achteraan bevinden zich de oude steenovens. Deze steenbakkerijsite is een prachtig voorbeeld van beschermd industrieel erfgoed. Om veiligheidsredenen is ze echter niet vrij toegankelijk.
panoramique

Vue sur la briqueterie

Musée

Briqueterie Frateur

La première mention d’une briqueterie à cet endroit remonte à environ 1346 avec une ‘tichelengeleghe’ à la tuile blue. Les premieres donneés dans le cadastre date de 1721 dans la préparation du Caertboek de Boom. A l’emplacement du site Noeveren 2 briqueteries sont désignés. Vers 1840 il y a même 3 briqueterie. Par des achats en 1923 et 1947 les 3 pettes briqueteries appartenaient à la famille Frateur. La famille avait à ce moment une grande briqueterie. Le 28 août 1986 Paul Frateur est décédé. Il est le dernier fabrikant de briques du site. Depuis 1973 il a essayé de laisseer protégér la briqueterie et précisément le jour de son mort la protection est accordée. A partir de ce moment la briqueterie reste hors service.
Information

Smalle wandelpad

Wie het smalle wandelpad en de trap volgt, merkt onderweg tussen het groen nog de restanten van een oude kleibagger. Dergelijke baggers werden vanaf de jaren ‘20 van vorige eeuw gebruikt om de klei van de kleiwand af te schrapen. De klei viel in de emmers die vervolgens werden omgekieperd in wagonnetjes die over een spoorlijn naar de machinehal werden getrokken.
Information

Comment ce bateau est-il entré dans ce jardin ?

photo

Histoire de crinières

Information

Het hof Mouriau

Vervolgens arriveer je aan Het Hof Mouriau, een herenwoning in eclectische Louis Philippe-stijl, die omstreeks 1850 werd gebouwd als buitenverblijf voor de directeur van de spoorlijn Mechelen-Brussel. Het hof heeft haar naam te danken aan de familie Mouriau de Meulenacker die het pand in 1921 overkochten. Naast het Hof Mouriau kan je via een trap het centrum van Hellegat bereiken. Op deze plek sloot Hellegat vroeger aan op het Hellegatveer over de Rupel. Deze overzetplaats vormde vanaf de vroege middeleeuwen een zeer belangrijke verbinding met West-Brabant.
Waypoint

Banc et vue

Commentaires

    You can or this trail