Temps en mouvement  2 hours 58 minutes

Durée  4 hours 34 minutes

Coordonnées 2655

Publié 16 avril 2018

Recorded avril 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
348 m
75 m
0
4,1
8,1
16,27 km

Vu 3000 fois, téléchargé 109 fois

près de Badalona, Catalunya (España)

Badalona - Sant Jeroni de la Murtra - La Vallençana

Sant Jeroni de la Murtra

Sant Jeroni de la Murtra és un antic monestir gòtic situat a la Vall de Betlem, propera a la ciutat de Badalona. Va pertànyer a l’orde dels jerònims i va ser fundat, el 1416, pel mercader barceloní Bertran Nicolau, sobre l’antiga casa de Ça Murtra. A partir d'aquesta casa es va construir l'església, les cel·les, el claustre, el refetor, la cuina i d'altres dependències monàstiques.

Els monjos el van habitar fins al 1835, data de la seva crema parcial. Afectat per la desamortització de Mendizábal, el monestir va ser subhastat. A finals del s. XIX i començaments del s. XX, va residir-hi una interesant colònia d’estiuejants. El 1947, la Sra. Francesca Güell i López va comprar el lot principal per tal de convertir-lo en recinte de solitud i silenci i, també, per aconseguir-ne la restauració.

L'eix del monestir és un claustre de dos pisos. Al seu voltant, al pis baix, es troben algunes dependèncias: la porteria, l'Obra Nova, l'eslésia, la sala capitular (desapareguda), el refetor, la cuina. Al piso de dalt: les cel·les i antigament l'accés al cor. El claustre, del gòtic tardà, conte abundant decoració escultòrica, encara policromada.

Parc de la Serralada de Marina

Per la seva ubicació geogràfica, la Serralada de Marina es troba situada a la regió biogeogràfica mediterrània. Les diferències de relleu i la constitució dels sòls donen lloc a una considerable varietat d’espècies, d’ambients i de sistemes naturals. Alhora, la profunda interacció humana i la seva activitat econòmica han anat modelant un paisatge ric i divers que encara conserva el seu encant. Aquesta forta pressió humana també és la responsable de la degradació d’alguna de les comunitats presents a la Serralada de Marina.

Les línies de turons i les rieres contribueixen a la configuració del paisatge, especialment perquè aquestes últimes han de salvar importants desnivells (400 metres) en un espai de territori relativament limitat (5 km). Alhora, fan una funció de tallafoc.

L’orientació obaga permet l’existència de formacions pròpies de zones més humides com ara alzinars i rouredes. Els primers estan inclosos a la directiva d’hàbitats d’interès comunitari. Als vessants de solell hi trobem sistemes naturals propis de zones més eixutes, molt sensibles a les pertorbacions com ara el foc que és molt present a la serralada.

Els fenòmens erosius estan controlats per un modelat en feixes hereu del conreu de vinyes. A sobre, comunitats arbustives i herbàcies s’alternen amb taques de pi pinyoner. Entre aquestes, hi són presents algunes formacions molt interessants per la seva raresa, vulnerabilitat, singularitat i estat de conservació, que configuren un mosaic extraordinàriament ric per la seva diversitat florística i faunística. Cal fer especial esment de les comunitats de ribera, tant pel seu valor natural com pel seu paper ecològic, la seva contribució a la regulació hídrica i el seu paper de connectors biològics.

Fonts:
http://www.lamurtra.cat/web_informativa/catala/joya_ct.html
http://badalona.cat/portalWeb/badalona.portal?_nfpb=true&_pageLabel=contingut_estatic&dCollectionID=238#wlp_contingut_estatic
Parc

Pompeu Fabra

arbre

Parc Montigalà

fountain

Montigalà

Waypoint

Parc de la Serralada Marina

Ruines

Aqüeducte de St. Jeroni de la Murtra

Waypoint

La Miranda

Ruines

St Jeroni de la Murtra

Col de montagne

Pla del Campament

Waypoint

Torrent de l'Amigó (Can Ruti)

Carrefour

Miravitges

4 commentaires

 • Photo de Oscar Upegui

  Oscar Upegui 16 avr. 2018

  Un circuito bien agradable para recorrer, el cual merece muy buenas valoraciones, gracias Josep por compartir este buen trazado.

 • Photo de Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau 17 avr. 2018

  Disculpa la tardanza Oscar, llevo el tema de Wikiloc con retraso, pendiente todavia de acabar de publicar rutas atrasadas y de valorar otras, lo voy haciendo a ratos y espero actualizarlo todo.
  Como siempre muy agradecido por el comentario y valoración de la ruta.

 • Photo de montboada

  montboada 18 mars 2019

  I have followed this trail  View more

  fàcil

 • Photo de Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau 20 mars 2019

  Agraït montboada per la valoració de la ruta.

You can or this trail