Durée  4 hours une minute

Coordonnées 978

Publié 27 décembre 2019

Recorded décembre 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1 054 m
700 m
0
2,2
4,4
8,77 km

Vu 503 fois, téléchargé 23 fois

près de els Horts, Catalunya (España)

RUTA GRABADA CON GARMIN ETREX 30X Y VERIFICADA CON BASECAMP :

DISTANCIA TOTAL ................... 8'8 kms.
TIEMPOS REALES:
TIEMPO TRANSCURRIDO ....... 04:01:25
TIEMPO EN MOVIMIENTO ...... 02:39:16
TIEMPO DETENIDO ................. 01:22:09
ALTURA MINIMA ...................... 700 mts.
ALTURA MAXIMA ................... 1054 mts.
VELOCIDAD MEDIA ................. 2'18km/h.
PROMEDIO MOVIMIENTO ...... 3'31km/h.
ASCENSO .................................. 479 mts.

TRACK REALIZADO EL DIA ... 27.12.2019

Coordenadas pasado el km.22 de la GI-503, entre Tapis y Coustouges (Francia).
GD (grados decimales)* ................... 42.367545, 2.679427

........... .........

El Puig de la Gavarra, és una muntanya de 1.057 metres, situada entre els municipis d'Albanyà i de Maçanet de Cabrenys, tots dos a la comarca de l'Alt Empordà.
Al cim hi ha un vèrtex geodèsic (referència 302079001). Aquest cim està inclòs a la llistat dels 100 cims de la FEEC.


Track de agradable recorrido exceptuando el tramo desde el w.06 (Collet de la Fillola) al w.10 (Mirador) donde se concentra mas del 50% del desnivel positivo (+250) y el tramo con el paso equipado -cadena- (fácil pero con vértigo o inseguiridad, mejor evitarlo por un paso/sendero lateral por la izquierda que enlaza con el posterior descenso), todo ello, previo al Castell del Bac Grillera, el resto es de pista forestal o sendero fresado y marcado en amarillo, preferentemente (algún tramo esporadicamente en rojo). Desde el w.19 hasta el final es por buena pista forestal transitable con vehículo.
Cada primer sábado de mes se concentran voluntarios, para la restauración de la Ermita de la Mare de Dèu del Fau. Durante su visita imprescindible tocar la campana :-)
Track antihorario.
Restaurante Can Mach en Tapis, con buena relación calidad-precio (reservar para asegurarse - tfno-972543311).
Catalogado de fácil a pesar de lo descrito anteriormente y aconsejable para los iniciados en senderismo, así como un primer contacto con un poquito de todo en plan "fácilón".
Vistas excelentes en sus 360º desde el Castell del Bac de Grillera (Macizo de les Salines, Canigó, Bassegoda, Roc del Comptador y en un día claro como hoy, el Golfo de Roses). Desde el Puig de la Gavarrra las vistas son parciales.
Existe una confusión entre las diferentes cartografías y la información local sobre la cima del Puig de la Gavarra y el Castell de Bac Grillera, figurando en el listado de la FECC como Puig de la Gavarra, la cima de 1057 metros y coincidente con la información facilitada desde Maçanet de Cabrenys, o sea que así está descrita. Según parece el origen del citado nombre sería vasco (gaparra) y vendría a decir "zarza".

Cima perteneciente a la lista o reto de la .... [308 cimas registradas en el 2019].

IBP index es un sistema de valoración automático que puntúa la dificultad de una ruta recorrida en senderismo, siendo el resultado de este track: IBP 51 HKG (forma ecuánime de valorar su dificultad)

*El senderismo y el trekking constituyen una simbiosis entre deporte, cultura y medio ambiente*

Salud y buen camino !!!
Stationnement

00.Estacionamiento/Inicio/Final Puig de Gavarra.

Col de montagne

01.Coll dels Horts.

Carrefour

02.Izquierda.

Site religieux

03.Ermita de Sant Cristofol dels Horts (Ruinas).

Sant Cristòfol dels Horts és l'església d'un poble de masies dispers, actualment abandonat, situat a l'extrem septentrional del municipi d'Albanyà. El lloc dels Horts és esmentat en el precepte reial, favorable a Santa Maria d'Arles, de l'any 878, en relació amb unes terres que havien de pertànyer a Sant Pere d'Albanyà. La parròquia no apareix esmentada fins a l'any 954. De la parròquia de Sant Cristòfol dels Horts depenien, en època postmedieval, les esglésies de Fontfreda, Carbonils, els Vilars, Oliveda i el Santuari de Santa Maria del Fau. L'església de Sant Cristòfol dels Horts és molt enrunada. Consta d'una sola nau capçada a llevant per un absis de planta semicircular. Presenta elements constructius d'èpoques diferents. La meitat occidental que sembla la més antiga és la més malmesa i ha patit diferents intervencions. La resta de la nau conserva la volta, mentre que l'absis té la coberta enrunada i també part dels murs. Els murs laterals estan reforçats per uns contraforts en talús. Les diferències en l'aparell constructiu posen de manifest els diferents períodes en què es van construir els murs. Al sector de ponent de la nau presenta un aparell de carreus petits de pedra calcària de travertí que correspon a una reconstrucció tardana. Del mur lateral de migdia se n'ha conservat poca alçada. El mur de tramuntana s'ha conservat bé i és cobert per una volta lleugerament apuntada. L'aparell és de petits carreus i lloses trencades de calcària i podria correspondre al segle XI. La resta de l'església, el tram de llevant de la nau i l'absis, fou construïda amb grans carreus ben escairats disposats en filades uniformes, a trencajunt. Aquesta factura de l'aparell és pròpia del romànic tardà, segles XII o XIII. L'absis s'obria a la nau per un simple plec apuntat i tenia una volta ametllada, que no s'ha conservat. Al mur de migdia hi ha una finestra d'arc de mig punt de doble biaix. Al fons de l'absis n'hi havia dos que han desaparegut. [https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Crist%C3%B2fol_dels_Horts].
Waypoint

04.Mas dels Horts (Ruinas).

Carrefour

05.Seguir marcas amarillas.

Col de montagne

06.Collet de la Fillola.

Waypoint

07.Mas La Fillola (Ruinas).

Carrefour

08.Izquierda.

Carrefour

09.Derecha.

Panorama

10.Mirador.

Sommet

11. Puig de la Gavarra (Vértice Geodésico).

Waypoint

12.Parada kit-kat (Vistas).

Waypoint

13.Cadena apoyo lateral (Pasamano).

Risque

14.Paso equipado / grimpada.

Sommet

15.Castell del Bac Grillera.

Waypoint

16.Paso por grieta entre rocas (marcas amarillas).

Col de montagne

17.Collada del Fau (poste indicativo).

Site religieux

18.Ermita de la Mare de Dèu del Fau.

L'ermita de la Mare de Déu del Fau o de Santa Maria pertanyia a l'antic terme parroquial de Carbonils, ara terme d'Albanyà, al límit amb Maçanet de Cabrenys. És coneguda també com l'ermita de "les Formigues" o de "les Alades". La imatge de la Mare de Déu va ser destrossada el 1936 i va ser reposada amb una de semblant a l'anterior el 1948. Té uns Goigs dedicats.[3] L'ermita ja existia al segle XIII i fou reconstruïda a la primera meitat del segle XV. Segons Lluís Constants, per un document datat a Perpinyà el 24 d'abril de 1407, el vicari general del papa Luna (Benet XIII), Guillem Mariner, atorgà indulgències als devots que donaren almoines per a la reconstrucció de la capella de Santa Maria del Fau, caiguda en part, a la qual deia que acudien una gran multitud de fidels. Aquesta mateixa gràcia tornà a ésser concedida pels bisbes Dalamau de Mur, l'any 1415, i Bernat de Pau, el 1438; aleshores es feia constar que aquesta capella pertanyia a la parròquia de Carbonils. L'església edificada vers el segle XV, actualment és abandonada, però de moment s'aguanta en totes les seves parts. Situada a uns cinc quilòmetres al nord del nucli urbà de la població d'Albanyà, a la collada del Fau, a la serra del Bac de Grillera. Ermita d'una sola nau amb absis de planta semicircular capçat al sud-est, que ha patit diverses reformes i refeccions al llarg del temps. La nau està coberta per una volta apuntada mentre que la coberta de l'absis no es pot apreciar degut al gran retaule que ocupa tot l'espai. L'arc triomfal, però, és de perfil apuntat. Els murs laterals de la nau presenten una cornisa motllurada que ressegueix el perímetre. Sota d'aquesta, als laterals de l'absis, hi ha dos arcs de mig punt oberts als murs els quals no estan marcats en planta. Hi ha dues portes per accedir a l'interior. La del frontis és d'obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus desbastats i la llinda plana arrodonida, amb un arc de descàrrega superior bastit en pedra petita ben escairada. Per damunt hi ha un òcul de pedra força reformat. El parament està coronat per una fina cornisa motllurada que també decora el campanar. La porta lateral és d'arc de mig punt adovellat. A l'extrem de llevant de la façana hi ha el campanar d'espadanya, d'un sol arc. L'ermita va ser restaurada el 2015 i es va reconstruir l'arc del campanar. La construcció és bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, amb carreus a les cantonades. Els paraments conserven parts dels revestiments arrebossats. L'interior està arrebossat i emblanquinat. Al costat de l'església hi ha l'antiga casa de l'ermità, pràcticament enderrocada.[ https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_la_Fau].
Carrefour

19.'Aparcamiento' Ermita del Fau.

Waypoint

20.Teix del Bac.

Fontaine

21.Poste indicativo -Alzina y Font del Bac-.

Waypoint

22.Hostal Bac de Grillera S.XVII (Ruinas).

Waypoint

23.La Gavarra.

Carrefour

24.Poste indicativo-Nosotros Recto / NO Derecha (Cami de la Retirada/Maçanet de Cabrenys)-

5 commentaires

 • Photo de jmarserret

  jmarserret 31 janv. 2020

  I have followed this trail  vérifié  View more

  Verificada bona informació i ben indicada, el tram de cadenes no te dificultat pel que estigui acostumat a les petites grimpades.
  Gràcies per compartir-la

 • Photo de Willy Fogg

  Willy Fogg 31 janv. 2020

  Hola jmarserret, gracias a ti por el comentario y la valoración. Una satisfacción el poder compartirla y ser de utilidad.
  Salud y buen camino !!!

 • Photo de elebben

  elebben 24 sept. 2020

  I have followed this trail  vérifié  View more

  Ruta muy guapa e interesante, la grimpada impresiona, no es difícil pero es bastante aérea, se puede evitar rodeando la gran roca y subiendo por el otro lado, nos ha gustado mucho

 • Photo de Willy Fogg

  Willy Fogg 25 sept. 2020

  Gracias elebben por el comentario y valoración, el tramo equipado tiene buenos pasos y apoyos por cadena (fotos w.14), pero como tú dices, ante la duda, existe la opción de evitarlo por paso lateral fácil. Eso sí, nos quedamos sin ‘conquistar’ el Castell Bac Grillera.
  Salud, montaña y buen camino !!

 • Photo de elebben

  elebben 25 sept. 2020

  Siempre se puede rodear y subir por el otro lado, y después bajar por el mismo sitio y continuar, pero como tu dices, subiendo por el paso equipado la sensación es mucho más satisfactoria.

You can or this trail