-
-
1 920 m
940 m
0
6,0
12
24,03 km

Vu 815 fois, téléchargé 46 fois

près de Arette-Pierre-Saint-Martin, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes (France)

QUARTA ETAPA: REFUGI JEANDEL A ASOLAZE
Comencem al Refugi Jeandel per les pistes d’esqui en direcció S i en arribar a la Cabane de Malhourat, deixem la pista principal i anem a buscar el Col d’Arlas per un camí poc senyalitzat que retalla la traça de la pista d’esqui. Tot seguit anem a buscar el Portillo de Pescamó. Girem al O i baixem directament per la vall (no hi ha camí) fins a La Contienda. Arribarem fins a la Carretera NA-1370 que seguirem fins a El Ferial. En aquest punt deixem la carretera i seguint la línia fronterera arribarem fins a Eraizeko Lepoa. Amb boira es fa difícil trobar la pista d’esqui que des del Coll ens ha de portar en direcció SO fins al refugi de Belagua. (De fet nosaltres no el varem trobar, i el trac d’aquest tram es un afegit que varem fer l’endemà). Un cop al Refugi de Belagua anem a buscar el Pas de Zemeto i amb forta pendent baixem fins al Llano de Belagua, on prendrem de nou la carretera en direcció SE. (En arribar a la carretera hi pot haber-hi la tentació de creuar la Vall de Belagua pel mig. Opció no recomenable, ja que haurem de passar per finques privades i protegides amb tanques, per acabar seguint la carretera). Passat el pont del riu Belagua anem en direcció S, passem un magnífic bosc de faig i seguint el senyal blau i vermell en direcció Mata de Haya i Borda de Dronda, franquejarem la falda del Txamtxoia. En arribar de nou al riu Belagua, primer en direcció SO i desprès en direcció S i mantenint-nos sempre al marge esquerra, arribarem a Asolaze.
MAPES:
• Ruta de las Golondrinas. Enaren Ibildea. 1:25.000. Editorial Alpina.
• Valles de Belagua y Roncal. 1:25.000. Editorial Alpina.
• Tardets-Sarholus, Arette. (1446 ET). 1:25.000. Institut Geographique National. (ign.fr)

CUARTA ETAPA: REFUGIO Jeandel A ASOLAZE
Empezamos el Refugio Jeandel por las pistas de esquí en dirección S y al llegar a la Cabane de Malhourat, dejamos la pista principal y vamos a buscar el Col de Arlas por un camino poco señalizado que recorta la traza de la pista de esquí . A continuación vamos a buscar el Portillo de Pescamó. Giramos al O y bajamos directamente por el valle (no hay camino) hasta La Contienda. Llegaremos hasta la Carretera NA-1.370 que seguiremos hasta El Ferial. En este punto dejamos la carretera y siguiendo la línea fronteriza llegaremos hasta Eraizeko Lepoa. Con niebla se hace difícil encontrar la pista de esquí que desde el Collado nos debe llevar en dirección SO hasta el refugio de Belagua. (De hecho nosotros no lo encontramos, y el trac de este tramo es un añadido que hicimos al día siguiente). Una vez en el Refugio de Belagua vamos a buscar el Paso de Zemeto y con fuerte pendiente bajamos hasta el Llano de Belagua, donde tomaremos de nuevo la carretera en dirección SE. (Al llegar a la carretera puede haber más la tentación de cruzar el Valle de Belagua por medio. Opción no recomendable, ya que tendremos que pasar por fincas privadas y protegidas con vallas, para acabar siguiendo la carretera). Pasado el puente del río Belagua vamos en dirección S, pasamos un magnífico bosque de haya y siguiendo las señales azules y rojas en dirección Mata de Haya y Borda de Dronda, franqueando la falda del Txamtxoia. Al llegar de nuevo al río Belagua, primero en dirección SO y después en dirección S y manteniéndonos siempre en el margen izquierdo, llegaremos a Asolaze.

LAUGARREN ETAPA: JEANDEL ATERPETIK ASOLAZERA
Ibilbidea Jeandel Aterpetik hasiko dugu, eski-pistetan hegoalderako norantzari jarraituz. Cabane de Malhouratera iristean, pista nagusia utzi eta Col de Arlasera doan bidea bilatuko dugu seinalizazio gutxi duen bideaari jarraituz, eski pistak piska bat mozte aldera. Ondoren, Portillo de Pescamo aurkitu behar dugu. Mendebaldera biratu eta ibarrera jaitsiko gara zuzenean (ez dago biderik) La Contiendara iritsi arte. NA-1370 errepidera iritsiko gara. Bide hau jarraitu beharko dugu El Ferialera iritsi arte. Hemen errepidea alde batera utzi eta muga-bidea jarraituz Eraizeko Lepora iritsiko gara. Behelainoarekin zail egiten da mendi-lepotik hego-mendebaldera doan bidea jarraituz Belaguako aterpera doan pista aurkitzea (guk ez genuen aurkitu.Egun honetako tracka hurrengo egunean behar zen bezala egindako bidearena da). Belaguako Aterpetik Zemeto Pasoa aurkituko dugu, eta bertatik, aldapa-behera gogorra eginez, Belaguako lautadara iritsiko gara. Bertan, errepidea jarraituko dugu hego-ekialde norabidean (errepidera iristean, Belaguako lautada erdi-erditik gurutzatzeko tentaldia izan dezakegu. Ez da gomendagarria, hesitutatko lursail partikularretatik pasa beharko baitugu, ondoren berriz errepidera iristeko). Belagua ibaiaren gaineko zubia pasa ondoren, hegoalderako norantza hartuko dugu, pago ugariko baso bikaina zeharkatuz, marka urdin-gorriak jarraituz. Mata de Haya eta Bode de Drondaren norabidean, Txamantxoia mendi-magala zeharkatuko dugu. Belagua ibaira berriz iristen garenean, lehenengo hego-mendebalderuntz eta ondoren hegoalderuntz eginez, eta beti ezkerreko ertzean mantenduz, asolazera iritsiko gara

Commentaires

    You can or this trail