Durée  2 hours 29 minutes

Coordonnées 855

Publié 22 juin 2018

Recorded juin 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
496 m
264 m
0
2,0
4,0
7,96 km

Vu 201 fois, téléchargé 7 fois

près de la Granja d'Escarp, Catalunya (España)

El Montmeneu es un turó aïllat i punxegut a poca distància del Mas de l’Hereu lloc on s’arriba des de la Granja d’Escarp en terres Lleidatanes, concretament a la comarca del Segrià.

Com que hores abans vàrem pujar el Tossal de la Moradilla i a quarts de dotze ja érem de nou al vehicle, vàrem optar per intentar fer també aquest cim tot i que el temps semblava que volia descarregar i amés bufava un xic de Llevant que a dalt del Montmeneu ens va donar problemes per poder fer amb tranquil·litat la fotografia de rigor.

Cal aclarir que la he qualificat de "FÀCIL" encara que els darrers 100 metres de pujada al cim tenen certa dificultat per la seva inclinació i perquè el sól es ple de pedres, cal anar mol en compte de no tenir cap ensurt sobre tot al baixar.

Des de la ciutat de Lleida s’hi pot arribar seguint la carretera LL-12 i la AP2 i sortir a Soses; o bé tot seguint la N-II cap a Alcarràs i d’allí per la carretera LP-7041 fins Soses.
Ja a Soses per un o altre ruta, anirem cap a Aitona i Serós sempre seguint la LP-7041fins La Granja d’Escarp on agafarem la pista asfaltada que du a Maials i als 6 quilòmetres la deixarem per una pista de terra a la dreta ven compactada que no ofereix cap problema per a un turisme i que ens uns cents de metres fa cap al Mas de L’Hereu lloc on iniciarem la caminada.

Des de el mas de l’Hereu la pujada, si tenim pressa, es pot fer directe per una pista que es per on nosaltres baixarem. Nosaltres, pensant que no es qüestió d’anar sumant cims ja que no es tracta d’una competició, sinó de conèixer el territori català, hem escollit donar un rodeig que circumda el cim per tota la seva base. Així que en el primer trencall, a uns 200 metres del mas, que també serà el punt on anirem a parar al baixar, seguim la pista cap a l’esquerra (sud) creuant la Masada de l’Hereu, mentre pugem vers una torre elèctrica un xic per damunt del nostre camí, deixem trencalls a l’esquerra i a la dreta. Ja més a prop de la torre, deixem a la esquerra una altre pista; fem cap a una bifurcació que no cal patir, els dos camins duen al mateix lloc. Al arribar a una paret on hi ha entaforat un pessebre s’ajunten els dos camins. Seguim per sender que fa cap a un camp d’ametllers que deixem a l’esquerra i més tard d’oliveres, passem entre dos masos, el primer molt enrunat i el segon en millors condicions. Es en aquest lloc que hi ha la connexió amb el GR 65.5 (Camí de Sant Jaume) provenien de Maials, encara que no es veuen les marques. Al poc, i sempre per pista, deixem a l’esquerra un edifici nou amb una senyera al sostre. A la Plana de les Bessones deixem a l’esquerra una pista, a la dreta una inscripció incoherent, “LA MONJA”, ignorem el seu significat. Un mur de bona factura limita la pista per la dreta. Si ens hi fixem, una altre inscripció, una mena de triangle i una sageta, se’ns dubte el triangle es el cim i la sageta la direcció a seguir. Veiem el Montmeneu més a prop, imponent, a la nostra dreta.

De la Plana de la Manuela, a la nostra esquerra probe una nova pista, una balisa a la dreta ens indica el bon camí poc després, en una bifurcació, un pal indica que el Montmeneu es a la dreta, en aquest punt, teòricament, el GR 65.5 marxa per l’esquerra passant pel Mas del Pere Joan en direcció a la Serra de Campells; anem a la dreta fins que un sender surt de la pista el direcció est. Es el sender que fa cap al cim, i anem superant una forta inclinació plena de pedres. Per fi el cim!.

Baixem pel mateix sender per on hem pujat i seguim la pista cap a la dreta. Creuem la Masada del Rector i just al final, vora una balisa per a ciclistes, marxa la pista cap a l’esquerra (oest) vers la Serra de la Picarda, nosaltres seguim un ample camí cap a la dreta que aviat deixarem per un de nou a la dreta que creuant la Masada de Pere Joan ens durà de nou al Mas de l’Hereu.

Cartografia: Al no disposar de un mapa excursionista d’escala 1:20.000 o similar, he utilitzat el del Segrià NE i NO del Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50000.
Carrefour

BIFURCACIÓ

Aparquem vora el mas de l'Hereu i seguim pista deixant a la primera bifurcació la pista que va cap a la dreta i que es per on tornarem.
Carrefour

FITES DRETA

Cal no confondrés i deixar a la dreta un corriol i a l'esquerra un sender.
Carrefour

BIFURCACIÓ

Girem a la dreta seguint un sender
Carrefour

BIFURCACIÓ

Deixem el camí que duiem per un sender que puja un xic per la dreta vora una paret. Entaforat en ella podem veure un pessebre. A l'estona fem cap a un camí més ample que seguim cap a la dreta.
Carrefour

CAMÍ PER L'ESQUERRA

Seguim pel mateix camí ample cap a la dreta
arbre

CONREU

Fem cap a un conreu d'ametllers que voregem per la dreta.
Ruines

MASOS

Als ametllers segueix un camp d'oliveres amb dos masos, un a cada costat del camí. El primer esta en ruïna total; el segon està d'empeus.
arbre

OLIVERES I BIFURCACIÓ

Fem cap a un conreu d'olivers, per l'esquerra s'ajunta una pista, crec que es tracte del GR65.5 altrament dit "Camí de Sant Jaume" encara que no es veu cap marca de GR. Seguim recte.
Building of interest

GRAN MAS

Apareix dabant nostre i sorpren una mica ja que en tot el camí no en hem vist cap de tant ven arranjat, ni en veurem cap més. A l'estona, l'ample camí entronca amb una nova pista que seguirem a la dreta. Curiositat, a la dreta en una roca una inscripcií "LA MONJA". No sabem que significa. més tard i en un mur de pedra, de bona factura, un bell dibuix del que sembla el cim i una sageta indicant la direcció a seguir
Information

CAMÍ AMPLE

Procedent dela Plana de la Manuela, per la nostra esquerra s'ajunta una ample i ben arranjada pista. Al encreuament trobem una balisa. Seguim cap a la dreta.
Information

BIFURCACIÓ, PAL I BALISA.

L'ampla pista marxa per l'esquerra en direcció al mas del Pere Joan, teóricament es el camí del GR 65.5 o Camí de Sant Jaume. Un pal i una balisa ens avisen que per anar al Montmeneu hem de girar a la dreta.
Carrefour

BIFURCACIÓ

Una simple fita de pedres al terra vora uns pins de poca alçada ens indiquen quin es el camí que ascendeix al cim. A partir d'ara es quan s'inicia la part més dificil de tot el recorregut, encara que es curta.
sommet

CIM MONTMENEU

Fem cap al cim, bufa un fort vent de llevant i no ens queda més remei que fer les fotos amb la major rapidessa possible i tornar cap a baix. De la fotografía del grup es l'autor el company Joan Aubía.
Information

DEIXEM PISTA

Baixem del cim i seguim la pista cap a la dreta fins que en una corba tancada on hi ha una balisa de rutes ciclistes la deixem per un sender que surt per l'esquerra.
photo

DE BAIXADA

La baixada ofereix unes boniques panoràmiques de la pista que seguim.
Information

BALISA I BIFURCACIÓ

Deixem la pista on ens ho indica una balisa.
Carrefour

BIFURCACIÓ

Som a l'encreuament que hem deixat al inici del recorregut, ara cal anar en sentit contrari, es a dir, cap a la esquerra.
Ruines

Inici i final

Mas enrunat de l'Hereu

2 commentaires

 • Photo de frambue79

  frambue79 7 déc. 2019

  Gràcies per compartir,la!

 • Photo de Joan Maria Boada

  Joan Maria Boada 8 déc. 2019

  Malauradament el nostre company Joan Marquès ens ha deixat. Si bé les seves rutes ens seguiran guiant. La seva estima per la montanya romandrà entre nosaltres.

You can or this trail