Coordonnées 1624

Publié 24 octobre 2013

Recorded octobre 2013

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
553 m
376 m
0
3,5
7,1
14,14 km

Vu 6883 fois, téléchargé 226 fois

près de Santa Maria d'Oló, Catalunya (España)

El Sender

Des del nucli de Santa Maria d’Oló, anem a cercar la riera d’Oló a l’indret dels horts d’en Sauleda. Des d’aquest punt s’observa la vall de la riera, encaixada en un plec anticlinal. Avancem vora la font del Roc i seguim pel marge de la riera d’Oló, on el recorregut transcorre per una franja de bosc de ribera restaurat. S’arriba a les antigues vinyes del Trabal i de l’Andreu, on es conserven dues barraques de pedra seca. Pocs metres més endavant coincidim a la riba d’un meandre de la riera d’Oló on es troba un antic molí fariner, el molí d’Altimires, que aprofitava les aigües de la riera per moldre gra. Seguim la riera, travessant-la en algunes ocasions, i ens desviem en direcció Sant Joan Vell, una església d’estil romànic aixecada al segle XI. Des de dalt al petit mirador del turó de Sant Joan Vell es pot contemplar el bosc de ribera d’un tram de la riera d’Oló. Passem per la font d’Armenteres i avancem cap al serrat de les Tosqueres de retorn al nucli d’Oló. Arribem al punt més alt del sender, on es troba el mirador del Cingle del Plans, amb vista als Pirineus. Avancem pel serrat de les Tosqueres passant per la font de les Bruixes i descendim per les Marrades fins a connectar amb el camí de retorn a Santa Maria d’Oló.

La riera

La riera d ’ Oló neix a l’altiplà del Moianès, a la vessant nord de puig Rodó (terme municipal de l’Estany). Circula vora l’església de Sant Feliuet de Terrassola, on pren direcció a garbí cap al poble de Santa Maria d’Oló. Segueix entre serra Borina i el serrat de les Tosqueres fins a desguassar a la riera Gavarresa (afluent del Llobregat) a l’Abadal, prop del nucli d’Horta d’Avinyó.

Espai Natural Protegit del Moianès

El curs de la riera d’Oló es troba inclòs, en gairebé tot el seu traçat, dins els límits de l’Espai Natural Protegit del Moianès. L’espai es troba situat a la banda nord-oriental de la Depressió Central Catalana, dalt un altiplà, entre la influència, a nord-est, d’un sector més humit i marítim i, a oest, d’un sector més sec i amb continentalitat. El paisatge és majoritàriament forestal, amb alternança de camps de conreus, principalment de secà, i alguns prats de pastura. El domini de la vegetació és el submediterrani, amb predomini de boscos clímax de roureda seca de roure martinenc, encara que les rouredes han estat força substituïdes per pinedes secundàries de pi roig i pinassa. A les fondalades hi ha alguns fragments de boscos de ribera. La diversitat florística és elevada, amb varietat d’espècies mediterrànies, submediterrànies (algunes força atípiques al territori català) i eurosiberianes. És representativa la fauna forestal, d’influència mediterrània. Es donen diverses singularitats a nivell de fauna invertebrada, amb la presència d’espècies considerades rares a la península ibèrica. Són nombrosos els torrents i les rieres, medi on habiten algunes espècies de peixos autòctons.

View more external

Baixant cap a la riera d'Oló
Murs_pedra_seca
Vinya_del_Met
Vinya_d'en_MIquel
Serra_Borina

9 commentaires

 • Photo de millvila

  millvila 27 oct. 2013

  I have followed this trail  View more

  Fantàstic entorn d'aquest indret. Sorpresa el descobrir l'Espai Natural Protegit del Moianès a la Riera d'Oló.
  Molt recomenable!

 • Photo de cercasender

  cercasender 27 oct. 2013

  I have followed this trail  View more

  Itinerari divulgatiu molt enriquidor.

 • pau.serras 28 oct. 2013

  I have followed this trail  View more

  Enhorabona!

 • Natura Cultura 2 déc. 2013

  Gran recorregut per la vall de la riera d'Oló i el seu patrimoni. Molt recomenable!
  Ara la tardo el colors del bosc i la tranquilitat d'aquests indrets enamoren!

 • Natura Cultura 2 déc. 2013

  I have followed this trail  View more

  m'ha agradat molt!

 • Photo de monteditorial

  monteditorial 2 déc. 2013

  Aquest recorregut és apropiat per educar els infants en la preservació ambiental i en la conservació del patrimoni històric.
  100x100 caminable tot l'any ;)!

 • Photo de rafru

  rafru 6 avr. 2014

  I have followed this trail  View more

  muy agradable y bonita, gracias por compartirla

 • Photo de Josep Güell

  Josep Güell 13 déc. 2017

  I have followed this trail  vérifié  View more

  Correcte

 • Jordi Girbau 18 avr. 2019

  Que tal per fer la a l estiu?

You can or this trail