Durée  7 hours 16 minutes

Coordonnées 2592

Publié 27 septembre 2018

Recorded septembre 2018

-
-
2 306 m
1 601 m
0
3,7
7,4
14,86 km

Vu 277 fois, téléchargé 9 fois

près de Eyne, Occitanie (France)

Itinerari que va per la Vall d’Eina i per riu que li dona el seu nom a la vall. Neix prop del Pic de les nou fonts i recorre la vall en direcció nord per unir-se al riu Bolquera i posteriorment al riu Segre.
El camí que és seguirà està ben traçat i no te pèrdua. Al principi ens hem de guiar per uns rètols de la Vall d’Eina, però després tan sols s’ha de seguir el corriol, no hi ha marques ni indicacions a excepció del primer tram.
Aquest camí és una ruta clàssica per anar a Núria des de la Cerdanya. El pas de la Cerdanya a Núria rep el nom del Coll d’Eina per la banda de la Cerdanya en canvi, pel costat del Ripollès rep el nom del Coll de Núria, on des de dalt el Coll veiem el Santuari de Núria.
El tram final és una ascensió d’uns 400 m de desnivell que es fa des del Pla de la Beguda fent llaçada fins arribar al final.
La meva idea era arribar fins dalt del Coll d’Eina/Núria, però la meva dona es va declarar en vaga de cames caigudes quan vàrem arribar al Pla de la Beguda.
Descrivim una mica l’itinerari:
Primer ens dirigirem al poble d’Eyna i un cop creuat ja trobarem indicacions de la zona d’aparcament de la Reserva Natural d’Eina, també coneguda com ala Vall de les Flors.
És una ruta que val molt la pena fer-la. És una de les poques rutes que és interessant tant l’anada com la tornada pel mateix camí. Particularment les rutes no circulars m’avorreixen, en canvi, en aquest tot val la pena, el paisatge és meravellós i no pares de gaudir tant dels cims que t’envolten com del riu que va formant petits salts d’aigua durant tot el camí, l’entorn, la tranquil·litat que es respira és encisadora.
Comencem la ruta que ja és hora.
Coordenades de l’aparcament de la Reserva Natural d’Eina:
42º28’11.2” N, 2º4’54” E
L’inici és un aparcament on hi trobem forces autocaravanes. Al final del mateix hi ha una caseta d’informació de la Reserva Nautral. Passem pel costat esquerra de la mateixa i veiem un panell informatiu, una mica espectacular amb unes columnes de pedra. Creuem el camí que tenim al costat i veiem uns indicadors, de moment seguim la indicació de la Reserva Natural.
Al cap de poc d’emprendre el camí trobem una desviació a la dreta amb l’indicador de la Vall d’Eina que seguim per un camí o corriol ample que puja i com no, pedregós. Seguim pujant pel costat d’un marge de pedra seca i per entre mig d’uns prats.
Arribem a una tanca que creuem.
Seguim pujant per l’incòmode corriol i ens incorporem a un camí a l’esquerra passant per una tanca de bestiar a la dreta on un tram del camí sembla un rierol degut al vessament d’un rec que una mica més amunt creuarem.
Passarem pel costat d’un canal metàl·lic veient-nos obligats a fer una aturada per aglomeració de vaques en el camí. Un cop podem passar, el camí planeja una mica i tornem a creuar una altra tanca.
Més endavant creuarem el canal que està cobert per una capa de formigó. Una mica més amunt a la dreta trobarem un Orri (cabana de pastor).
El camí que transcorre pel Bosc d’Eina, de pi negre, de mica en mica es va acostant al riu fins que anem circulant paral·lels a ell.
Aquest camí es converteix en un corriol, on podem gaudir de petits, però contents salts d’aigua en un riu d’aigües transparents.
La vall de mica en mica es va obrint i al mateix temps deixa de protegir-nos del sol, passant per la dreta el Pic de Quer i a l’esquerra la Coma d’Eina. A l’esquerra (WP Cascada) veiem un salt d’aigua, no massa gran, que evidentment ens hi acostem. És un salt d’uns 10m que forma una petita tolla en un entorn molt agradable .
Després de la visita continuem pel corriol que quan arribem a dalt, comença a planejar suaument per la Serra d’Eina.
Una mica més endavant trobem una altra cascada.
Continuem fins que a l’esquerra dalt d’un pla hi trobem un Orri, aquesta zona és el Pla de l’Orri,. Un xic mes endavant la Font de l’Orri ( no es veu, està al cantó de l’Orri).
Seguim camí i el corriol va planejant fent alguna pujada per una vall que sembla que hagin passat a segar.
Trobem un altra salt d’aigua i al final arribem al Pla de la Beguda, on al fons veiem el corriol que va pujant i comença a fer alguna llaçada i al final del Coll d’Eina / Núria.
Lamentablement ens quedem aquí hi fem camí enrere.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itinerario que circula por el Vall d’Eina y por río que le da su nombre al valle.
Nace cerca del Pico de les Nou Fonts y recorre el valle en dirección norte para unirse al río Bolquera y posteriormente al río Segre.

El camino que seguiremos está bien trazado y no tiene pérdida. Al principio nos tenemos que guiar por unos rótulos del Valle d’Eina, pero luego, sólo hay que seguir el sendero, no hay marcas ni indicaciones a excepción del primer tramo.

Este camino es una ruta clásica para ir a Nuria desde la Cerdanya. El paso de la Cerdanya a Nuria recibe el nombre del Coll d’Eina por el lado de la Cerdanya en cambio, por el lado del Ripollès recibe el nombre del Coll de Núria, donde desde su cresta vemos el Santuario de Núria.

El tramo final es una ascensión de unos 400 m de desnivel que se hace desde el Pla de la Beguda haciendo lazadas hasta llegar al final.

Mi idea era llegar hasta lo alto del Coll d’Eina/ Nuria, pero mi mujer se declaró en huelga de piernas caídas cuando llegamos al Pla de la Beguda.

Describimos un poco el itinerario:

Primero nos dirigimos al pueblo d’Eyna y una vez passado encontraremos indicaciones de la zona de aparcamiento de la Reserva Natural d’Eina, también conocida como ala Vall de las Flors.

Es una ruta que vale la pena hacerla. Es una de las pocas rutas que es interesante tanto la ida como la vuelta por el mismo camino. Particularmente las rutas no circulares me aburren, en cambio, en esta todo vale la pena, el paisaje es maravilloso y no paras de disfrutar tanto de las cimas que te rodean como del río que va formando pequeños saltos de agua durante todo el camino , el entorno y la tranquilidad que se respira es encantadora.
Empezamos la ruta que ya es hora.

Coordenadas del aparcamiento de la Reserva Natural de Herramienta:

42º28'11.2 "N, 2º4'54" E

El inicio es un aparcamiento donde encontramos algunas autocaravanas. Al final del mismo hay una caseta de información de la Reserva Natural. Pasamos por el lado izquierdo de la misma y vemos un panel informativo, algo espectacular con unas columnas de piedra. Cruzamos el camino que tenemos al lado y vemos unos indicadores, de momento seguimos la indicación de la Reserva Natural.
Al poco de emprender el camino encontramos un desvío a la derecha con el indicador del Valle d’Eina que seguimos por un camino o sendero ancho que sube y como no, pedregoso. Seguimos subiendo por el costado de un margen de piedra seca y por en medio de unos prados.

Llegamos a una valla que cruzamos.

Seguimos subiendo por el incómodo sendero y nos incorporamos a un camino a la izquierda pasando por una valla de ganado a la derecha donde un tramo del camino parece un arroyo debido al derrame de un canal que un poco más arriba cruzaremos.
Pasaremos por el lado de un canal metálico viéndonos obligados a hacer una parada por aglomeración de vacas en el camino. Una vez podemos pasar, el camino planea un poco y volvemos a cruzar otra valla.
Más adelante cruzaremos el canal que está cubierto por una capa de hormigón. Un poco más arriba a la derecha encontraremos un Orri (cabaña de pastor).

El camino que pasa por el Bosque d’Eina, de pino negro, poco a poco se va acercando al río hasta que vamos circulando paralelos a él.

Este camino se convierte en un sendero, donde podemos disfrutar de pequeños, pero continuos saltos de agua en un río de aguas transparentes.

El valle paulatinamente se va ensanchando y al mismo tiempo deja de protegernos del sol, pasando por la derecha el Pic de Quer y a la izquierda la Coma d’Eina. A la izquierda (WP Cascada) vemos un salto de agua, no demasiado grande, al que evidentemente nos acercamos. Es un salto de unos 10m que forma una pequeña charca en un entorno muy agradable.

Tras la visita continuamos por el sendero que empieza a planear suavemente por la Sierra d’Eina.

Un poco más adelante encontramos otra cascada.

Continuamos hasta que a la izquierda en un llano encontramos un Orri, esta zona es el Pla del’Orri. Un poco más adelante la Fuente de l’Orri (no se ve, está al lado del Orri).

Seguimos camino y el sendero va planeando haciendo alguna subida por un valle que parece que hayan pasado a segar.

Encontramos otra cascada y al final llegamos al Pla de la Beguda, donde al fondo vemos el sendero que va subiendo y empieza a hacer alguna lazada y al final del Coll d’Eina / Nuria.
Lamentablemente nos quedamos aquí y hacemos camino hacia atrás.
Waypoint

Canal

Waypoint

Cascada

Waypoint

Corriol pedregós

Waypoint

Dreta Orri

Waypoint

Dreta Serra d'Eina

Waypoint

Gir dreta, corriol

Waypoint

Incorporació a camí per l'esquerra

Waypoint

Inici

Waypoint

Pic de Quer i Coma d'Eina

Waypoint

Pla de l'Orri

Waypoint

Pla de la Beguda

Waypoint

Rec inunda cami

Waypoint

Riu

Waypoint

Riu i Vall

Waypoint

Salt d'aigua

Waypoint

Salt d'aigua 1

Waypoint

Tanca

Waypoint

Tanca 1

Waypoint

Tancat Bestiar

Commentaires

    You can or this trail