Télécharger

Distance

21,35 km

Dénivelé positif

1 167 m

Difficulté technique

Modéré

Dénivelé négatif

1 167 m

Altitude maxi

658 m

Trailrank

60

Altitude mini

149 m

Type d'itinéraire

En boucle

Durée

8 hours 17 minutes

Coordonnées

2050

Publié

22 juin 2014

Recorded

juin 2014
Soyez le premier à applaudir
2 commentaires
Partager
-
-
658 m
149 m
21,35 km

Vu 3196 fois, téléchargé 69 fois

près de Vieussan, Languedoc-Roussillon (France)

Vieussan - Saint Julien - Puech du Roc Traucat - Tour du Pin - Saut de l'Aigue (Hérault) 2014-06-21 7:31

(català - français)

Feia uns mesos que m’havia preparat per fer la part nord de Vieussan, doncs fa uns anys havia sortit de Ceps (un poblet del costat) i a meitat de recorregut havia pujat fins la Torre de Vieussan i m’havia interessat veure un corriol que continuava en aquest singular poble. Buscant informació havia vist que hi ha un grup anomenat l’Association “Sentiers Oubliés” de Vieussan que en té cura ... i estan tots perfecte! Les meves més efusives felicitacions per aquesta fantàstica tasca. Hi ha bàsicament tres colors de senyalització: blau (són els senders principals), groc (són els senders secundaris) i el vermell (son corriols d’anada i tornada que van a un lloc d’interès). Veureu que el recorregut és circular fent unes “S” per intentar veure el màxim de coses.

He deixat el cotxe a l’entrada de Vieussan, doncs és un poble a dalt d’una cresta i ple de carrers intransitables amb cotxe. He anat a veure la torre i després he anat a buscar el primer corriol. He fet un tram d’anada i tornada ràpid (color blau) per veure una cova que sembla varen fer servir a la prehistòria , no gaire gran, però interessant i ben orientada. Després he pujat per un petit sender costerut (color groc) que transcorre entre grans roques “las pététés”i arribem a una zona plena d’antigues terrasses de vinya abandonades després de principi de segle XX, anomenada Matte. Increïble que a tot el recorregut, al mig del bosc, sempre passis per zones habitades de fa temps i ara abandonades, en algunes cases crec que els seus habitants en marxaren no fa tants anys. Com sempre he marcat totes les construccions, bàsicament en runes, doncs moltes no surten a cap mapa i un dia es perdran del tot.

Al arribar a dalt (hi ha una enorme torre d’electricitat) he començat a seguir el color blau, i he anat a veure els diferents llocs marcats amb vermell. Quatre rocs capritxosos (el més famós dona nom a la muntanya Roc Traucat), una ermita (Saint Julien), una casa de pastors i unes vistes espectaculars, especialment de Le Carroux. He baixat fins el Col du Roc Traucat i he vist que el corriol que volia agafar després estava realment marcat amb groc -perfecte per la tornada- i he continuat fins trobar un altre corriol de color groc que baixa fins els Jardins de Mirabel. A la dreta amb color vermell hi ha una antiga construcció sota una balma que és impressionant. Abans d’arribar a baix de tot, he deixat el corriol marcat i he anat per uns corriols i camins que no estan senyalitzats fins trobar un de color groc que puja directament fins la Tour du Pin. Impressionant torra de guaita a dalt de tot (diuen que està a 666 metres d’alçada ... número ben especial!) He tornat a agafar el corriol blau fins el Col du Roc Traucat, on he començat a fer el corriol que he comentat abans, menys concorregut i que no en tenia més referències que el mapa de IGN. A poc a poc, doncs la calor ja feia estralls he arribat de nou a les marques de color blau, he passat per diverses construccions amb taulats de pedra, la més gran dita la Barcouse (una propietat d’una antiga família de llenyataires), he vist el que m’ha semblat l’emplaçament d’una antiga carbonera i baixant amb una forta pendent he arribat fins el corriol que mena al salt d’aigua dit “Saut de l’Aigue”, on l’aigua no queia ;-) Desprès el corriol segueix el curs del riu, sense aigua, i en un punt he començat a seguir el color groc. Passo al costat d’un antic forn de calç, i de nou arribem fins el poble, just per sobre la torre.

Cal fer un parell d’advertències:
- No us refieu de la distància, son tan sols 20 kilòmetres però amb forta pendent, quasi sempre per corriols, porteu pantalons llargs i prepareu-vos.
- Hi ha un parell de llocs un xic exposats. Un al principi, a “las pététés”, que té un cable per ajudar-se. Arribar fins a dalt de la Torre du Pin té un puntet de risc. Avui estava tot sec, però si hi ha aigua en el Ruisseau du Pontil ... potser pots relliscar.
- Tots els senders i corriols estan ben nets, les marques estan col·locades en els punts clau, seguiu-les sempre (penseu que el GPS sempre es pot despistar, però tots tenim sentit comú)
- Feia 31ºC a l’ombra, he begut 3 litres d’aigua en el recorregut, i tenia reservat 1 litre més en el cotxe. A tres quarts de recorregut he fet un petit descans: beure aigua, escoltar música i refer-me del calor. Millor fer aquest recorregut (i tots) amb menys temperatura.
- A l’arribar al cotxe, a Vieussan, una senyora tenia el seu gos fora de la porta de casa seva sense lligar i m’ha ensenyat repetidament les dents i se m’ha acostat amb ganes de mossegar-me, ha anat d’uns centímetres. Segurament a causa dels meus bastons.

M’ha agradat molt aquest recorregut, tot ell, molt ben preparat, molt ben senyalat, molt net, amb tot de punts d’interès, amb unes orquídies molt boniques (mai n’havia vist tantes d’aquestes, Cephalanthera rubra), he menjat unes boníssimes cireres de bosc, he vist també un mamífer gros -però al mig dels arbres no puc assegurar que era-, i he gaudit d’unes vistes immillorables.

Salut i Cames!!

Il ya quelques mois que j'avais préparé une randonnée pour la zone nord de Vieussan, car il ya quelques années j’ai fait un itinéraire sortant de Ceps (un village près) et j’ai visité la Tour de Vieussan et j’ai vu un chemin qui m'intéressait dans cette ville. J’ai cherché des informations j’ai vu qu'il ya un groupe appelé l'Association " Sentiers Oubliés " de Vieussan qui les maintient ... et ils sont tous parfaits! Mes félicitations les plus expansifs pour cette travail. Il existe essentiellement trois couleurs de signalisation: bleu (sont les chemins principaux), jaune (les sentiers secondaires) et rouge (pistes d’aller-retour qui conduit a un lieu d'intérêt). Vous verrez que le chemin est presque circulaire en forme de "S" pour essayer de voir beaucoup de choses.

J'ai laissé la voiture à l'entrée de Vieussan, c'est un village au sommet d'une crête avec rues impraticables en voiture. Je suis allé voir la tour et puis j’ai pris la première piste. J'ai fait un rapide aller et retour (bleu) pour visiter une grotte qui semble avoir été utilisé dans les temps préhistoriques, pas très grande, mais intéressante et bien orientée. Puis je suis monté par un petit sentier raide (jaune) qui passe entre deux gros rochers "las Pétètes" et se termine en une zone pleine de vieux vignobles en terrasses abandonnées après le début du XXe siècle, appelée « Matte ». C’est incroyable que l'ensemble de l'itinéraire traverse des zones habitées il ya longtemps et maintenant abandonnées, certaines des maisons depuis pas si longtemps. Comme toujours, je signale en waypoints tous les bâtiments en ruines, parce qu’un jour ils seront complètement perdus.

Pour atteindre le sommet (il ya une énorme tour de puissance), j'ai commencé à suivre le bleu et je suis allé voir les différents endroits marqués de rouge. Quatre roches fantaisistes (la plus célèbre « Roc Traucat » donne nom à la montagne), une église ruiné (Saint Julien), une bergerie et des vues spectaculaires, en particulier le Carroux. J'ai laissé tomber le Col du Roc Traucat et j'ai continué à trouver un autre sentier jaune qui descend vers les jardins de Mirabel. Sur la droite, en rouge, vous pouvez visiter une bergerie troglodyte « Baume » qui est impressionnante. Avant d'atteindre la fin du sentier balisé, je l'ai quitté et j’ai suivi quelques chemins et des routes qui ne sont pas balisées pour trouver un sentier jaune qui va directement à la Tour du Pin. Tour de guet impressionnante au sommet (666 mètres ... numéro très spécial!) Je suis retourné pour reprendre le sentier bleu vers le Col du Roc Traucat où j'ai commencé le sentier jaune, moins fréquenté. Petit à petit, car la chaleur fait des dégâts. Depuis que je suis revenu à la marque bleue, je suis passé à côté de plusieurs constructions en pierre, la plus grande Barcouse (une propriété d'une ancienne famille de bucherons). J'ai vu ce que je pensais que c’était un ancien endroit pour faire du charbon de bois, j'atteins le chemin qui mène à la cascade appelée «Aigue de Saut" où l'eau ne tombe pas, en bas d'une pente raide. Le chemin suit la rivière sans eau, et à un moment j'ai commencé à suivre le jaune. Il passe par un ancien four à chaux et revient au village, juste au-dessus de la tour.

J'avais besoin d'une paire de mise en garde:
- Ne vous fiez pas de la distance, ce sont seulement 20 kilomètres mais raide, toujours en sentier. Habillez-vous avec un pantalon long.
- Il ya quelques endroits un peu exposés. Un plus tôt, dans "Les Pétètes" qui a un câble de sécurité. Atteindre le sommet de la Tour du Pin a un point de risque. Aujourd'hui, tout était sec, mais si il ya de l'eau dans le Ruisseau du Pontils ... vous pouvez glisser.
- Tous les chemins et les sentiers sont bien propres, bien balisés sur les points clés, suivez-les toujours (crois moi, le GPS peut se tromper, mais nous avons tous du bon sens)
- A 31 º C à l'ombre, j'ai bu trois litres d'eau sur le parcours, et j’avais réservé plus de 1 litre dans la voiture. Au trois quarts de la route, j'ai fait une pause: boire de l'eau, de la musique et se réserver de la chaleur.
- En arrivant à la voiture, une dame de Vieussan avait son chien devant la porte de sa maison et il m'a montré les dents de quelques centimètres et il voulait me mordre. Probablement à cause de mes bâtons.

J'ai vraiment apprécié cette randonnée, très bien conditionnée, bien faite, très propre, avec tous les sites signalées, avec de belles orchidées (je n'en avait jamais vu autant), j'ai mangé des délicieuses cerises, j'ai également vu un grand mammifère au milieu des arbres -mais je ne peux pas assurer quel tipe d’animal c’était et j'ai apprécié de superbes vues.

Santé et Jambes!! Salut i Cames!!
Ruines

Baume (Bergerie Troglodyte)

21-JUN-14 10:09:25
Photo

Cavall Bernat

21-JUN-14 13:02:56
Ruines

Cabana de pedra 0 (ruïnes)

21-JUN-14 10:04:35
Ruines

Cabana de pedra 1 (ruïnes)

21-JUN-14 10:12:49
Ruines

Cabana de pedra 2 (ruïnes)

21-JUN-14 10:43:27
Ruines

Cabana de pedra 3 (ruïnes)

21-JUN-14 14:21:06
Cabane de montagne

Cabana de Vinya

21-JUN-14 8:43:35
Arbre

Camps de l'Esquirol

21-JUN-14 10:54:39
Photo

Carbonera (?)

21-JUN-14 14:38:16
Ruines

Casa - taulat de pedra (ruïnes)

21-JUN-14 14:30:39
Ruines

Casa gran (ruïnes)

21-JUN-14 13:12:27
Ruines

Casa gran 2 (ruïnes)

21-JUN-14 15:23:07
Ruines

Casa gran de pedra (ruïnes)

21-JUN-14 14:22:46
Ruines

Casa pedra (ruïnes)

21-JUN-14 11:34:30
Site religieux

Chapelle de San Julio (ruïnes)

21-JUN-14 9:19:34
Carrefour

Col du Roc Traucat

21-JUN-14 9:52:42
Waypoint

Coll

21-JUN-14 12:47:50
Panorama

Coll - Punt de Vista

21-JUN-14 8:55:01
Ruines

Construcció (ruïnes)

21-JUN-14 9:49:50
Ruines

Forn de calç (ruïnes)

21-JUN-14 15:30:20
Grotte

Grotte préhistorique

21-JUN-14 8:09:28
Carrefour

Intersecció - Ruisseau du Pontil

21-JUN-14 15:03:25
Carrefour

Intersecció (blau-groc) per saltar-se Puech

21-JUN-14 9:10:55
Carrefour

Intersecció Blau-Groc

21-JUN-14 10:00:33
Carrefour

Intersecció Groc-Blau

21-JUN-14 13:26:11
Ruines

la Barcouse (ruïnes)

21-JUN-14 14:33:31
Château

La Tour du Pin

21-JUN-14 11:59:57
Panorama

Mirador de La Baume

21-JUN-14 12:26:46
Ruines

Pared de pedra (antiga construcció?)

21-JUN-14 9:15:36
Photo

Pedra 'suspesa d'una columna'

21-JUN-14 9:46:07
Ruines

Petita construcció pedra (ruïnes)

21-JUN-14 14:45:53
Sommet

Puech du Roc Traucat

21-JUN-14 9:33:52
Ruines

Refugi de Vinya (ruïnes)

21-JUN-14 8:48:37
Photo

Roc Traucat (roca foradada)

21-JUN-14 9:41:46
Photo

Roca 'amb un Forat'

21-JUN-14 9:03:09
Photo

Roca 'penjada d'un fil'

21-JUN-14 9:00:35
Rivière

Sault de l'Aigue (salt d'aigua)

21-JUN-14 14:49:20
Château

Tour Viaussan

21-JUN-14 7:46:04
Stationnement

Vieussan

21-JUN-14 7:30:58

2 commentaires

 • Photo de montagut

  montagut 23 juin 2014

  Aquesta ruta fora de la temporada de calor ha de ser molt més atractiva, que ho és ara.
  Salut i cames company!!!

 • Photo de capita haddock

  capita haddock 23 juin 2014

  I tant Montagut, tens tota la raó ... tot i que hi ha bastant ombra, vaig patir de valent!
  Però no em vaig poder resistir a esperar un mesos més ;-))
  Salut i Cames!!

You can or this trail