Coordonnées 508

Publié 14 novembre 2019

Recorded novembre 2019

-
-
13 m
3 m
0
2,1
4,1
8,29 km

Vu 24 fois, téléchargé 2 fois

près de Weerde, Flanders (Belgique)

Superbe promenade dans le village de Weerde, passant par prairies, champs, les méandres de la Senne, l'ancienne écluse et les étangs.

Départ : Gare de Weerde, à côté du restaurant "Mie van Bart". Stationnement facile sur la parking de la Gare. La promenade commence en prenant le petit tunnel passant sous les quais 1 et 2, pour rejoindre Heidestraat.
Information

Début du parcours

Stationnement sur parking de la gare : Stationsplein 2, 1982 Weerde
photo

Joli chemin

photo

Prairies

photo

Prairie

photo

Chemin

Rivière

La senne et ses méandres

panoramique

Vue sur l'écluse

Building of interest

Sluistoren (Molen van Weerde)

(voir l'image qui représente le même ensemble au siècle passé) Overblijfsel van een middeleeuwse sluistoren uit de laatste jaren van de 13de of begin 14de eeuw, gebouwd op een sterke bocht van de Zenne. Een goedkeuringsakte van hertog Jan van Brabant in 1297, van de verkoop van een watermolen door Wouter van Hollaken aan Boudewijn van Echove en Daniël Bouchout, vermeldt het voorrecht een sluis op de Zenne te bouwen; naderhand worden de Bouchouts alleen eigenaars en in 1360 wordt de molen met sluis door Jan Wijtvliet aan de abdij van Grimbergen geschonken; circa 1500 verkoopt deze ze aan de stad Brussel.

Tot circa 1900 toont de iconografie een vierkante, door steunberen gestutte toren van zandsteen afgedekt met een steil tentdak (leien). Heden staat slechts één gevel overeind en van het overige rest de onderbouw. Met klimop begroeide zandsteenbouw in vrij klein regelmatig verband.

Bij de linkerarmoevers, bewaarde muren met sleuven voor de sluisdeuren, en waterpoort: afgeschuinde rondboog met geprofileerde gestrekte puilijst over de hele lengte; in de bovenbouw, een centraal gotisch drielobvenstertje, afgewerkt met een spitsboogvormig druiplijstje, een vierkant venstertje, steigergaten en een geprofileerde kroonlijst.

Iets meer stroomafwaarts, met groen begroeide ruïnes, van de watermolen die erbij hoorde.
Architecture sacrée

Parochiekerk Sint-Martinus

Parochiekerk Sint-Martinus: Dorpsstraat; de kerk werd grotendeels vernield tijdens W.O.-I maar werd heropgebouwd volgens de vooroorlogse plannen (1921). Typerend is de robuuste toren in overgangsstijl met het hoge naaldspitsdak.
Building of interest

Ketelstraat 1

Boerenhuis in neo-traditionele stijl; opgebouwd na W.O.-I in samenwerking met het Oeuvre Suisse-Belge. De gedenkplaat boven de deur herinnert eraan.
Building of interest

Kasteeltje

In de volksmond "Het Kasteeltje" genoemd; met jaartal 1779 in de voorgevel.
Lac

Visvijvers

De Weerdse Visvijver is een groot gegraven water omringd door bomen direct aan een snelweg gelegen in de Zemstse deelgemeente Weerde. Het gebied wordt vooral gebruikt door recreanten als vissers, vogelspotters, wandelaars en fietsers. Nabij de vijver worden jaarlijks de Weerdse bierfeesten gehouden.

De vijver ligt in de rechthoek gevormd door de spoorlijn Weerde - Muizen in het noorden, de E19-autostrade in het oosten, de Robert Schumanlaan in het zuiden en de Galgenberg in het westen. De vijver is ruwweg ovaalvormig en iets meer dan 14 hectare groot. De lengte (noord-zuid) bedraagt 500 meter en de breedte (oost-west) bedraagt ruim 300 meter. De diepte is nergens meer dan 7 meter. Het water is een klein beetje troebel en er zijn bijna geen waterplanten. In het midden bevindt zich een licht bebost eiland van enkele hectaren groot. Rond de vijver loopt een boomsingel die in het noorden en in het zuidoosten, waar ook de Zenne stroomt, vergroot tot een echt bos.
photo

Le long des étangs

Information

Passage étroit entre le pilier du pont de chemin de fer et l'autoroute Bruxelles-Anvers

Pique-nique

Petite ferme 'Gulderij' aménagée par les riverains.

photo

Chemin

Commentaires

    You can or this trail